«Eurovision Song Contest»:

Har en klar plan for å imponere juryen

Marcus og Martinus Gunnarsen tror flørting kanskje kan hjelpe dem med juryen og i den store finalen.

TVILLINGER: Marcus og Martinus er det svenske håpet i «Eurovision Song Contest»-finalen i Malmø. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TVILLINGER: Marcus og Martinus er det svenske håpet i «Eurovision Song Contest»-finalen i Malmø. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Marcus og Martinus Gunnarsen (22) representerer Sverige i «Eurovision Song Contest» (ESC), og har allerede fått sitt startnummer. De skal være førstemann ut i finalen 11. mai. 

– Det er et spennende nummer å få. Først ut er også utrolig kult. Det er da folk følger mest, sier Marcus, før Martinus skyter inn: 

– Og da folk er mest edru! Kanskje drikker de så mye at de bare husker oss, ler de til TV 2. 

Dersom de klarer det virkelig store med sitt tidlige startnummer, blir de historiske. Aldri før har svenskene hatt to seire på rad. 

– Kanskje de trenger litt norsk blod for å få det til, sier Martinus spøkefullt. 

Én av tvillingene har for øvrig flørtet med en svensk superkjendis. Hør mer om dette i videoen under! 

Reagerer på Quisling-kommentar

Duoen velger å se lyst på det tidlige startnummeret, selv om det tradisjonelt sett er regnet som mer fordelaktig å være senere i showet. 

Noe de derimot ikke har like varme følelser for, er hvordan de føler seg behandlet av musikkanmeldere i Norge. Særlig triste ble de over anmelderen som kalte dem for Quisling. Vidkun Quisling ble henrettet for landssvik høsten 1945.

Dagbladets anmelder har senere beklaget for sammenligning.

– Jeg beklager for en avbrutt setning i anmeldelsen min av opptredenen deres i semien tirsdag. Jeg burde uttrykt meg annerledes enn: «Og nå: Brødrene Qui..., unnskyld, Marcus & Martinus.», skrev anmelder Ralf Lofstad torsdag kveld.

– Som to nordmenn, så er det ikke hyggelig å bli sammenlignet med Norges største forræder. Jeg synes ikke at vi er det. Nordmenn har opptrådt for andre land mange ganger før, som Wenche Myhre i Tyskland. Tone Damli var i «Melodifestivalen» i 2013, men da vi gjør det er vi plutselig landsforrædere? Vi blir sammenlignet med Quisling, og syns ikke vi at er helt innafor, sier Marcus. 

– Det er som Marcus sa, vi er litt skuffet, men vi fokuserer på vårt show. Vi vet på hva vi er best på, og vi skal fokusere på lørdagen, sier Martinus.

Aller viktigst for dem er uansett at det norske folk har sendt dem mange støtteerklæringer den siste tiden. De håper at nordmenn vil stemme på dem, og heller være stolte over at de har klart å vinne prestisjefulle «Melodifestivalen». 

Takker særlig én artist

De forklarer at årsaken til at de representerer svensker blant annet handler om at Sverige ikke ser på dem som barnestjerner, noe de opplever at nordmenn fortsatt gjør. Å delta i «Melodi Grand Prix» er uansett ikke noe de nekter å gjøre.

– Vi utelukker ikke det! Den musikken vi driver med nå – popmusikk – er det Sverige er best på. Derfor følte vi at det var mer relevant i Sverige i denne omgang.

De ønsker også å rette en stor takk til Stian «Staysman» Thorbjørnsen, som var blant de første som støttet valget deres om å representere Sverige. Staysman sa i «Adresse Malmö» at «Norge har sviktet tvillingene, men tvillingene har ikke sviktet Norge». Staysman sa at han tror mye av hatet kommer fra janteloven.

– Støtten fra Stian var fantastisk, og det skrev vi til han. Vi setter så utrolig stor pris på det. Det betyr mye at han forstår hvorfor dette har skjedd. Selvfølgelig kunne man ha gjort dette i Norge, men vi fikk ikke det helt til, fordi det ikke ble akseptert. Da måtte vi prøve oss en annen plass. Vi har lyst til å gjøre det beste vi kan i alt vi gjør. Hvis det betyr Sverige, så måtte vi gjøre det denne gangen, sier Marcus og Martinus Gunnarsen. 

Slik skal de imponere juryen

Siste prøvelse før den store finalen lørdag 11. mai, er juryprøven fredag 10. mai. Juryprøven utgjør 50 prosent av alle poengene i finalen. 

– Vi må gjøre det samme som vi skal gjøre på lørdag. Det er egentlig en like viktig dag som finalen. Vi må bare være forberedte, sier Martinus.

Noen store endringer kan man ikke vente før juryprøven.

– Vi føler at det har gått veldig bra, både på Melodifesitvalen og i semifinalen, så man må ikke gjøre altfor mange endringer når man er komfortable med nummeret. Vi kan heller finne tomrom vi kan fylle inn med litt flørting med kamera. 

Før finalen har også popsangerne klatret på den omdiskuterte oddsliten. De ligger nå an til å klare en topp-ti-plassering, ifølge bookmakerne. De fleste land har topp-ti-plassering som et uttalt mål, deriblant Norge. Marcus mener dog at svenskene krever mer. 

– Du vet hva de sier i Sverige. De sier: «Å komme topp ti i «Eurovision» er fantastisk, men i Sverige er det en katastrofe. Da må man vinne», sier Marcus, og Martinus poengterer: 

– Vi er litt underdogs, og det liker vi. Så kan vi heller overraske i finalen.

Gunnarsen-tvillingene ønsker også å si klart og tydelig hvem de heier på i finalen. 

– Det er Gåte. Det jeg er redd for, er at man enten kan elske Gåte eller hate det. Det som er bra, er at det jeg ser på sosiale medier viser at folk elsker Gåte! Folk mener at Gunnhild, og de andre i bandet, er helt unike. Alt det beste til Norge, smiler duoen, før de sier:

– Vi håper de gjør det bra. Nesten like bra som oss. De kan få andreplass, ler de.