«Eurovision Song Contest»:

Fikk slakt – nå svarer hun

«Staysman» ble provosert, Are Kalvø ble lei seg. Låtgrepet til Albania fikk hard medfart i populært NRK-program. Dette sier hun selv om kritikken.

SKEPTISKE: Én ble provosert, én ble trist. Nå svarer Besa på kritikken fra Kalvø og Thorbjørnsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB, Line Haus / TV 2, Ole Berg Rusten / NTB
SKEPTISKE: Én ble provosert, én ble trist. Nå svarer Besa på kritikken fra Kalvø og Thorbjørnsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB, Line Haus / TV 2, Ole Berg Rusten / NTB

Besa Kokëdhima (37), bedre kjent som Besa, fikk hard medfart i NRK-programmet «Adresse Malmö». 

Adresse Malmö er et program som sendes i forkant av «Eurovision Song Contest» (ESC), hvor et panel går gjennom alle låter som sendes til sangkonkurransen. 

Det starter med at programleder Marte Stokstad (45) introduserer låten slik: 

– Vinnerlåten var originalt på albansk og handlet om kjærlighet, så gikk den gjennom den engelske kvernen. Nå handler den om selvrespekt i stedet. Det er lov å forandre mening, sier Marte Stokstad humoristisk. 

Se og Hør Besa synge den omdiskuterte låten i videoen under: 

– Meningsløs

Panelet virker enige om at Besa har en imponerende stemme, men at låten er kjedelig. Stian «Staysman» Thorbjørnsen (42) går så langt som å bli provosert over oversettelsen.

– Det er teit at man skal sitte her og la seg provosere. At de gjør om på bidragene sine, det syns jeg er kjipt. Det første utkastet av låten er alltid så kult, så skal det inn i den kvernen, så blir det noe vi har hørt så mange ganger før, sier Staysman i programmet. 

Der Staysman er fast inventar i hvert program av «Adresse Malmö», var komiker Are Kalvø (54) gjest. Kalvø viser seg å være en stor ESC-fan, og arrangerer årlig fester til ære for sangkonkurransen. 

Kalvø hamrer løs mot låten, og reagerer også på musikkvideoen, hvor hun både synger i et badekar og sitter på en hest.

– Teksten er noe man har hørt 6.000 ganger før. «Jeg er sterk. Jeg kan klare alt. Jeg kan sitte på en hest, jeg kan ligge i et badekar å synge. Jeg kan klare alt». Teksten er helt meningsløs. Jeg skjønner ikke vitsen med å sende dette her. Jeg blir lei meg, sier Are Kalvø i «Adresse».

KJENDISDELTAKERE: Adresse Malmö har alltid både en kjendisjury og en folkejury. Her er kjendisjuryen. Foto: NRK
KJENDISDELTAKERE: Adresse Malmö har alltid både en kjendisjury og en folkejury. Her er kjendisjuryen. Foto: NRK

Et internasjonalt grep

TV 2 er på plass i Malmö, og intervjuet Besa i forkant av hennes semifinale 09. mai. Hun er for øvrig i samme semifinale som norske Gåte.

Besa hadde følgende å si om omskrivingen:

– Vi omformulerte sangen for å gi et inntrykk som passer bedre til et internasjonalt publikum, sier Besa.

Besa har også fått sitatene fra sendingen, men foreløpig har hun ikke ønsket å utdype noe mer. 

Den albanske sangstjernen forteller også at det ikke er én type sangtype som representerer Albania, og poengterer at Dua Lipa, Rita Ora og Eva Max alle er fra Albania, og at alle høres forskjellige ut. 

Kalvø, Thorbjørnsen og «Adresse Malmö»-redaksjonen har også fått tilbud om å uttale seg ytterligere i artikkelen, men har ikke svart.