Pollensesongen:

Tips til alle som sliter: – Eksplosjonsartet spredning

Det er ikke en enkel hverdag akkurat nå for de som sliter med pollenallergi, men det finnes flere ting du kan gjøre for å lindre plagene.

POLLEN TIL BESVÆR: Med våren kommer det mye pollen, og spredningen av bjørkepollen er kraftig flere steder i landet nå. Foto: Martin Leigland / TV 2
POLLEN TIL BESVÆR: Med våren kommer det mye pollen, og spredningen av bjørkepollen er kraftig flere steder i landet nå. Foto: Martin Leigland / TV 2

Her i landet finnes det rundt én million pollenallergikere, ifølge Norges Astma- og allergiforbund. Nå er det mye pollen i luften flere steder i landet, og spredningen er under kategorien «kraftig». 

Da kan det være lurt å vite hva du bør gjøre for å komme deg gjennom pollensesongen på best mulig måte.

Tett nese, kløende og rennende øyne og at du føler deg trøtt og uopplagt er noen av symptomene du kan kjenne på i denne sesongen. Og mange kan være så plaget at det går utover livskvaliteten. 

– I helgen var det ekstrem spredning, og det betyr jo at dette ikke er en enkel hverdag akkurat nå, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund til TV 2.

RÅD TIL POLLENALLERGIKERE: Seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund forteller hvilke grep man kan gjøre for å ha en så god hverdag som mulig i allergisesongen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
RÅD TIL POLLENALLERGIKERE: Seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund forteller hvilke grep man kan gjøre for å ha en så god hverdag som mulig i allergisesongen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Den fine våren har også en bakside for veldig mange. 

– Vi blir veldig glade når varmen vi har hatt i flere deler av landet kommer, men det betyr også at det har vært en eksplosjonsartet spredning, av bjørkepollen spesielt, og det har vært plagsomt for veldig mange.

Flere enn tidligere

Mange kan nok kjenne på symptomer, og skjønne at de er allergiske, men Bistrup sier det likevel er viktig at man får det bekreftet. 

– Det er for å finne ut hva det eventuelt spesifikt er du reagerer på, slik at man kan behandle det best mulig. 

Det gjøres vanligvis med en prikktest, hvor man tester rett i huden, eller ved å ta en blodprøve. 

Symptomer på pollenallergi

  1. Rennende, kløende eller tett nese. Og du nyser.
  2. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
  3. Du puster mer med munnen, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.
  4. Mange opplever at de blir trøtte, og strever med redusert konsentrasjonsevne.
  5. Ved pollenallergi har du oftest ikke feber. Allergimedisin vil hjelpe mot pollenallergi, men ikke hvis symptomene dine skyldes forkjølelse eller annen sykdom.

Mange med pollenallergi kan også oppleve kryssreaksjoner med mat, for eksempel at du får en reaksjon som kløe i munnen når du spiser nøtter, kiwi, rå gulrøtter, epler, pærer eller lignende.

(Kilde: Norges Astma- og allergiforbund)

– Men så er det en del som har pollenplager som ikke får utslag på disse testene. Og da har man tidligere sagt at «da er du ikke allergisk». Men nå har man erfart at hvis man tester direkte i nesen for allergener, så ser man at de får utslag. Da har man rett og slett en lokal allergisk rhinitt.

– Det er nok en del flere som tidligere har fått beskjed om at de ikke har pollenallergi, som faktisk har det likevel, sier seniorrådgiveren.

Flere grep man kan gjøre selv

I tillegg til å være godt behandlet, å ta medisinene fast og regelmessig, er det også andre ting man kan gjøre for å unngå å omgi seg altfor mye med pollen. 

– Det at man på en måte skal forsøke å fjerne allergenene fra omgivelsene sine. Og det betyr jo å forsøke å ikke lufte når det er mye spredning, for eksempel, sier hun. 

–  I tillegg er det jo noen som velger å kjøpe et pollenfilter å ha foran vinduet. Da kan man ha vinduet oppe, men det fanger opp pollenet. 

– Hvis man har hund og har gått tur med den hunden, så kan det være lurt å ha en mikrofiberklut og tørke over hunden før man går inn i boligen. 

Gjør man flere sånne grep, så kan det ha effekt, ifølge seniorrådgiveren.

– Du kan også bruke caps, sånn at du ikke får pollen i håret. La ytterklærne bli hengende i gangen, så du ikke tar det med inn.

– Og så er det viktig å tenke på soverommet. Det er der vi tilbringer veldig mye tid, så det er i alle fall viktig å sørge for at soverommet er så pollenfritt som overhodet mulig – som for eksempel å skylle håret. Det kan også være lurt å bytte putevar oftere, sånn at man ikke gnir seg inn i pollenkornene på natten. 

– Ikke heng dyner og tøy til tørk ute.

– Mange sverger også til «raske briller», for de legger seg tett inntil hodet og gjør at man ikke får så mye pollen i øynene. Og det hindrer jo kløen.

Bistrup sier også at det blant annet finnes en allergimaske man kan bruke. 

– Det er en friskluftsventil-maske. Det betyr at den filtrerer på innpust, mens på utpust så blir det frisk luft ut – det gjør at man ikke puster like mye pollen inn i lungene.

– Skal ikke akseptere å ha det utmattende

Man har de tradisjonelle allergimedisinene, men de siste årene har det vært mye snakk om en allergivaksine.

– Det kalles også «allergenspesifikk immunterapi». Det er jo egentlig en måte å tilvenne kroppen gradvis en toleranse overfor det man er allergisk mot, og det kan man gjøre for et par forskjellige pollentyper. Men dette her er ikke for alle. 

Det er en langvarig behandling, som går over tre år.

– Men veldig mange som har mye plager i pollensesongen, som tar allergitabletter, tar øyedråper, tar nesespray og fortsatt har det fælt – de bør snakke med legen sin om dette er et alternativ for dem.

Bistrup understreker nemlig at man skal kunne leve så normalt som overhodet mulig, selv med pollenallergi, dersom man er godt og optimalt behandlet.

– Man skal ikke akseptere å ha det utmattende og slitsomt i pollenallergisesongen, sier hun.