Ut mot enorme pris­forskjeller: – Det er kjempesprøtt

Om dyret ditt trenger behandling, bør du sjekke prisene nøye: Hundeeier Iselin Husby sparer tusenvis, selv med leiebil og flere mil på veien.

DYRT Å BEHANDLE DYR: På Facebook-gruppen «Veterinæropprøret» deler kjæledyreiere sin frustrasjon over veterinærprisene. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge og Pauline Loroy / Unsplash
DYRT Å BEHANDLE DYR: På Facebook-gruppen «Veterinæropprøret» deler kjæledyreiere sin frustrasjon over veterinærprisene. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge og Pauline Loroy / Unsplash

De med kjæledyr vet at veterinær koster penger. Men noen tar rått betalt i forhold til andre – som tilbyr lik behandling til halve prisen.

På Facebook-gruppa «Veterinæropprøret» deler eiere sin frustrasjon, sine regninger og ikke minst tips. Ett av tipsene har ført til at hundeeier Iselin Husby sparer tusenvis av kroner, selv med leid bil og fire mil på veien. 

– Jeg synes det er kjempesprøtt, sier hun om de store prisforskjellene hos veterinær. 

STOR PRISFORSKJELL: Hundeeier Iselin Husby er frustrert over de varierende prisforskjellene på samme behandling hos ulike veterinærer. Her med hunden Macho (10). Foto: Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge
STOR PRISFORSKJELL: Hundeeier Iselin Husby er frustrert over de varierende prisforskjellene på samme behandling hos ulike veterinærer. Her med hunden Macho (10). Foto: Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge

Iselin Husby er utdannet tannlege og jobber også som produksjons- og studiokoordinator i «God morgen Norge». 

Som tannlege har hun renset tennene til hunden sin Macho (10) gjentatte ganger, men måtte nå oppsøke tannbehandling hos veterinær. 

Sparte tusenvis ved å sammenligne priser

– Jeg gikk inn på prislista til min faste veterinær, som tilhører en av de større kjedene. De skulle ha fra 4998 kroner, forteller hun.

Se oversikten over prisforskjellene lenger ned i saken. 

Fordi prisen var vesentlig høyere enn det Husby hadde betalt for to år siden, undersøkte hun andre klinikker. 

– Jeg fant en veterinær som holder til 40 minutter bortenfor der jeg bor. Han skulle ha fra 975 kroner, 4000 kroner i forskjell fra den andre. 

Veterinær Torill Moseng begrunner prisforskjellene med bedriftsøkonomiske utgifter. 

VETERINÆR: Torill Moseng forklarer prisforskjellene med bedriftsøkonomiske utgifter. Foto: Bjarte Raghildstveit / God morgen Norge
VETERINÆR: Torill Moseng forklarer prisforskjellene med bedriftsøkonomiske utgifter. Foto: Bjarte Raghildstveit / God morgen Norge

– Det er vesentlig forskjell mellom hva det koster i husleie å drive klinikk i storbyene enn på utsiden. Det er mye utstyr, som koster og krever kompetanse og etterutdanning. Spesialister vil også koste mer enn om man er hos en allmennpraktiker. 

Uenig med veterinæren 

Hundeeier og tannlege Husby mener en enkel tannrens verken trenger spesialutstyr eller ekstra kompetanse for å gjennomføres: 

– Med tannrens er det ikke så mye utstyr man trenger. Man fjerner tannstein og undersøker munnhulen generelt, sier hun og fortsetter:

– Går en person til en kjevekirurg for å fjerne tannstein, er det en selvfølge at den tar seg bedre betalt enn allmenntannlege. Men på enkle ting, som for eksempel fjerning av tannstein, trenger man ikke spesialkompetanse.

Husby undersøkte prisforskjellene i sin egen bransje, som var mindre varierende enn veterinærpriser:

– Jeg synes det er kjempesprøtt med prisforskjellene og ble derfor nysgjerrig på min egen bransje. Jeg tok på min «profesjonshatt» og sjekket prisforskjellene på tannrens hos tannleger, sier hun.

Har du fått med deg disse klippene?

Se flere videoer

– Der varierte prisen fra 1000 til 1600 kroner – uavhengig om det var i storby med høye leiepriser eller utenfor byen med lavere leie, hevder tannlegen. 

Kritiserer de store kjedene 

I Facebook-gruppa «Veterinæropprøret» er det flere eiere som skriver at de nærmest ikke har råd til å hjelpe sine syke dyr, fordi veterinærprisene er så høye.

Hundeeier Iselin Husby mener det er dårlig velferd at økonomien skal bestemme hvem som har mulighet til å få behandling eller ikke.

Veterinær Moseng minner om at det er eiers ansvar å få den hjelpen dyret trenger, dersom det blir sykt. 

– Det står også i dyrevelferdsloven. Dette er viktig å tenke på før man anskaffer seg dyr; har man tid, kompetanse og økonomi, sier hun. 

Dette svarer kjedene på prisvariasjonen

På gruppa «Veterinæropprøret» på Facebook, som har over 16.000 medlemmer, deler eierne blant annet sin frustrasjon, prisoverslag og regninger: 

PRISER: Mange hundeeiere deler sin frustrasjon på lukkede forumer. Foto: Adobe Stock
PRISER: Mange hundeeiere deler sin frustrasjon på lukkede forumer. Foto: Adobe Stock

En hundeeier skriver:

«Lokal dyrlege: maks 2500,- Evidensia: 12-14000,- hvordan i all verden kan det være sååå stor forskjell på tanntrekk av to hjørnetenner på valp? Ja, jeg var nysgjerrig og ringte rundt.»

Dette svarer Evidensia

Country Medical Director og spesialist i smådyrsykdommer Monica Heggelund i Evidensia, skriver dette i en epost til TV 2:

«Vi i Evidensia ønsker å tilby kundene et stort spekter av veterinærtjenester med høy kvalitet. Det gjør vi med hjelp av våre høyt kvalifiserte og dedikerte medarbeidere.

Våre priser vil på generelt grunnlag gjenspeile ulike faktorer som lokaliteter, kompetanse, behandlingstilbud, utstyr tilgjengelig, åpningstider med mer. Kostnadene i bransjen har steget raskt, hovedsakelig drevet av faglig utvikling, mangel på velkvalifisert personell, og betydelig økte kostnader på ulike varer vi kjøper i inn- og utland.

Vårt hovedfokus er at dyreeiere som velger å komme til oss skal føle seg godt ivaretatt, at dyrene skal tilbys gode, moderne og evidensbaserte undersøkelser og behandlinger, og at våre ansatte skal ha det bra på jobb. Vi er utrolig stolte av våre medarbeidere som gjør dette mulig, døgnet rundt – året rundt.»

En katteeier i Stavanger hevder at prisen på samme behandling har gått opp, etter at storkjeden AniCura kjøpte opp selveid klinikk: 

«Har gått med katten min til Hafrsfjord smådyrklinikk (Stavanger) i 13 år; de er nå overtatt av AniCura. Pris for tannsjekk/tannrens/narkose med røntgen var 2.400 i pakkeløsning inntil i fjor – nå er det 3.750,- og kanskje også pluss konsultasjon på 1.275,- først. Resept var 100,-; nå 212,-. Samme folkene, samme sted, samme utstyr – bare nye eiere …»

Dette svarer AniCura

Marketing and Communication Manager Sasja Elisabeth Rygg i AniCura Norway, svarer dette i en epost til TV 2:

«En døgnåpen klinikk eller et dyresykehus krever et helt annet investeringsnivå i utstyr, opplæring og bemanning for å sikre at akutthjelp er tilgjengelig hele døgnet og hele året, på det tidspunktet kjæledyrene trenger det.

Det er også forskjeller i hvordan en spesifikk tjeneste eller behandling kan gis, og i AniCura har vi forpliktet oss til å tilby valg til våre kunder og å skreddersy pleien til våre veterinærer og spesialister mener er best for kjæledyret.

Tannrens er et eksempel på dette, og for å sikre den beste behandlingen og det beste resultatet for kjæledyret, tilbyr vi tannrens og munnhuleundersøkelse som inkluderer inhalasjonsgassanestesi med overvåking og væskebehandling, samt røntgenbilder for å oppdage skjulte problemer som ofte er ikke synlig eller synlig uten. Mange tannsykdommer kan kun oppdages ved hjelp av røntgen, og disse kan kun tas når et dyr er i narkose. Gassbedøvelse forhindrer også dyret i å inhalere bakterier som frigjøres under tannrensingen, inn i lungene. Det er viktig å forstå hva som inngår i en tjeneste eller behandling når man prøver å foreta en sammenligning.

Vi tilbyr også et abonnement på forebyggende tjenester, AniPlan, som gir store besparelser (rundt 40 %) på de vanligste forebyggende tiltakene en hund eller katt trenger i løpet av et år, som vaksinasjoner, helsesjekker, tannkontroller og blod- og urinprøver (for seniorer). Dette abonnementet inkluderer også rabatter på tannrens, kastrering, fôr og utstyr. Vi oppfordrer også våre kunder til å vurdere å forsikre dyret sitt for å hjelpe med uventede kostnader som kan oppstå.»

Ett medlem, som ikke har dyr selv, refererer til lokalavisen Budstikka sin sak med tittelen «Millionoverskudd for dyreklinikk på Stabekk»:

«Jeg er så glad for at jeg ikke trenger veterinær..... Leser i Budstikka i dag om Empet på Stabekk som kan konstatere at millionene rant inn på å hjelpe hunder, katter og andre dyr. – Vi leverer tjenester på et høyt nivå, mener daglig leder Kjetil Ueland. Overskudd for 2023: + 3,17 millioner kroner. Totalt et overskudd på 10,2 millioner kroner på fire år. Og altså: Aldri større i kroner enn i 2023. »

EMPET Stabekk er én av 38 klinikker i den landsdekkende kjeden EMPET AS.

Dette svarer EMPET AS

Daglig leder Erik Nilsen i EMPET AS, svarer dette i en epost til TV 2:

«Det finnes mange typer klinikker i Norge og tilgjengelighet, åpningstider, kunnskap, utstyr og faglig tilbud varierer i vår bransje, som i de fleste andre. Dette har betydning for prisfastsettelsen.

Vi jobber kontinuerlig for å gi best mulig behandling for alle dyr, samt best mulige fasiliteter for både ansatte og dyreeiere. Det betyr at vi ikke i alle tilfeller kan konkurrere med utvalgte klinikker på pris. Vi har et konsept med høy faglig kvalitet samt god tilgjengelighet og service som vi kan stå for – og vi opplever at våre kunder ønsker dette.

Jeg vil gjerne si at jeg håper at dyreeiere setter seg grundig inn i saken før de velger klinikk for sine kjæledyr. Det er viktig å finne en klinikk man er komfortabel med og som oppfyller alle ønskede behov - både når det gjelder pris, kvalitet og tilgjengelighet.

Vi setter våre priser ut fra hva det koster oss å levere de tjenestene, tilgjengeligheten og profesjonelle omsorgen som våre kunder etterspør.»

Se den store prisforskjellen

Daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge skriver i epost at de største prisforskjellene kan skyldes ulik kvalitet.

– Jeg tror veterinærene har god grunnutdanning uansett om man går på en såkalt billig klinikk eller på en som er dyrere. Men dyresykehusene har mye dyrt utstyr og har spesialiserte veterinærer og dyrepleiere ansatt. Spesialisering og mange års utdanning og etterutdanning gir både bedre behandling og høyere kostnader, skriver Roaldset.

Samtidig påpeker Roaldset at man må regne med at veterinær er cirka to ganger så dyrt som å gå til tannlege:

Stor prisforskjell på kjede og selveid klinikk

Evidensia Oslo Dyresykehus

Konsultasjon 1498,-

Tannrens inkl. polering 4998,-

Kastrering hannkatt 2698,-

Kastrering hunnkatt 4498,-

AniCura Dyresykehus Oslo

Konsultasjon 1565,-

Tannrens inkl. røntgen og gassnarkose 4973,-

Kastrering hannkatt 2601,-

Kastrering hunnkatt 4995,-

EMPET Dyresykehus

Konsultasjon 1150,-

Tannrens inkl. røntgen og narkose 3900,-

Kastrering hannkatt 1630,-

Kastrering hunnkatt 2790,-

Selveid, som utfører praksis gjennom enkeltmannsforetak, fire mil utenfor Oslo sentrum:

Konsultasjon 600,-

Tannstein fjerning m/sedering (lett søvn og lokalbedøvelse) fra 975,-

Kastrering+ID+vaksine hannkatt 1505,- (860,- om katten alt har chip og vaksine)

Kastrering+ID+vaksine hunnkatt 2226,- (1581,- om katten alt har chip og vaksine)

– Dette er fordi veterinærtjenester er momsbelagt – det gir 25 prosent påslag på regningen. I tillegg til fordyrende faktorer, som dyrere spesialutstyr, dyrere medisiner og behov for høyt kvalifiserte dyrepleiere til å kjøre anestesi ved prosedyrer der anestesi ikke er nødvendig for mennesker, for eksempel ved tannrøntgen. I tillegg må pasientene holdes når man skal ta blodprøve, utføre kloklipp med mer, og det er ikke alltid eier kan holde pasienten selv.