Noen dager etter innspilling, skjedde det utrolige

– Det er jo fantastisk, sier Erik Thorstvedt.

CORNER ER MÅL: Erik Thorstvedt dro ut i fotball-Norge for å finne svar. Det fikk han, på uventet vis. Foto: TV 2
CORNER ER MÅL: Erik Thorstvedt dro ut i fotball-Norge for å finne svar. Det fikk han, på uventet vis. Foto: TV 2

Se Godset-LSK på TV 2 Sport 1 kl. 17.30 

Av ting du ville ha som du ikke visste, er den ferske corner-episoden i Fotballpunch et eksempel på nettopp det. Rundt fire prosent av cornere ender med scoring. Noen klarer det langt oftere enn andre. Hva er nøkkelen til å lykkes?

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt dro på besøk til Lillestrøm og Strømsgodset for å finne svar.

Bare noen dager etter innspillingen, skjedde det utrolige. 

De to klubbene Thorstvedt hadde vært på besøk hos, scoret nemlig begge etter hjørnespark mot henholdsvis HamKam og Sandefjord.

– Det er jo helt fantastisk. Jeg velger å ta det personlig, humrer Thorstvedt.

– Fæl å møte

I dag møtes Godset og LSK i cupen. I fjor scoret Thomas Lehne Olsen like mange mål etter hjørnespark (tre) som Strømsgodset til sammen. Før årets sesong forsterket drammenserne laget med Jesper Taaje, mannen som ble matchvinner mot HamKam. Selvsagt på corner. 

Sammen med Gustav Valsvik utgjør han en fryktet dødballduo. For når Lehne Olsen skal nevne spillere han misliker å møte på dødball, er det én mann som stikker seg ut.  

– Du har jo han i Drammen. Kapteinen der er alltid fæl å møte. Han er vel den verste, sier Lehne Olsen.

BEIST: Gustav Valsvik har nese for mål.
BEIST: Gustav Valsvik har nese for mål.

Valsvik trives godt med betegnelsen «Norges største corner-beist».

– Det er fint, det. Jeg bør jo være topp tre med tanke på høyden og fysikken min. Da skulle det bare mangle, sier Valsvik. 

– Må skape motivasjon og tro

Hvis du sammenligner forrige sesongs Eliteserien med de fem største europeiske ligaene denne sesongen, viste de norske tallene at det scores på 4,1 prosent av hjørnesparkene. Det er bak Bundesliga, men klokkeklart foran Serie A. 

Sarpsborg var blant lagene med høyest uttelling i 2023. Østfold-klubben scoret elleve mål etter corner. Det snittet skal Sarpsborg 08 slite med å opprettholde, for hele ti av målene ble scoret av spillere som har forlatt klubben. Lillestrøm, som tradisjonelt er kjent for å være et godt dødball-lag, scoret ti mål etter hjørnespark. 

– Veldig mye handler om å skape tro, motivasjon og et sterkt konkurranseinstinkt. Det er ikke lett. En stor del av jobben er å få gruppen til å synes at dette er viktig. At man ofrer seg og stikker hodet inn når det er risiko for knekt nese, sier trener Andreas Georgson. 

EKSPERT: Andreas Georgson studerer bilder fra kampen mellom Arsenal og Porto.
EKSPERT: Andreas Georgson studerer bilder fra kampen mellom Arsenal og Porto.

– Dyrbar tid

Han har bakgrunn som dødballtrener for Brentford og Arsenal. Man skulle tro at mye av strategien på offensive cornere er å utnytte motstanderlagets svakheter. Georgson forteller at han raskt måtte endre strategi.   

– Før jeg ble dødball-trener trodde jeg at jeg skulle finne svakheter hos motstanderen og trene hele uken på å utnytte det. Men virkeligheten på elitenivå er en annen. Spillet behøver mye mer tid, for det er mer kompleks. Minuttene du har spillerne på treningsbanen er dyrbar tid, forteller han.

Det er også begrenset med hvor mye informasjon spillerne klarer å absorbere. 

– Ser du på Arsenal, som i år er helt enestående på offensive dødballer, gjør de nesten det samme på hver corner. Organiseringen, timing og utførelsen er nesten perfekt hver gang, sier Georgson. 

Etter Tottenham-kampen hadde Arsenal scoret 16 mål på corner i 2023/24-sesongen. En ting som skiller seg ut, er måten Arsenal overbefolker 5-meteren med spillere. Statistikken viser at Arsenal i snitt hadde 3,31 spillere innenfor 5-meteren. Ingen andre lag hadde mer enn 2,93. Kombinert med effektive sperretrekk, noen skitne knep og gode innsvingere, har det gitt Arsenal mange poeng denne sesongen. 

FARLIGE: Arsenal nærmer seg 20 scoringer på corner denne sesongen. Foto: DAVID KLEIN
FARLIGE: Arsenal nærmer seg 20 scoringer på corner denne sesongen. Foto: DAVID KLEIN

Mens Sarpsborg 08 og Lillestrøm var farlige på corner i 2023, finner man Molde i motsatt ende av skalaen. Moldenserne scoret kun tre mål på 200 forsøk i 2023. Det er nær bunnen i europeisk målestokk. 

Hva så med defensive dødballer? Pussig nok er det ikke en korrelasjon mellom gode offensive dødballag og gode defensive dødballag. Sarpsborg slapp inn åtte mål etter hjørnespark, Lillestrøm ni. 

Det overrasker ikke Georgson.

– Jeg opplever det akkurat som deg. Det er veldig vanlig at det nesten er tvert om. Mot de aller beste lagene på offensiv dødball tenker man: «Uff, det kommer til å bli tøft». Men da er det ofte brister i forsvaret. Jeg har fortsatt ikke knekt koden på hvorfor det er sånn, sier Lillestrøm-treneren.

Vålerenga overrasket 

Aalesund var verst i klassen i 2023. De slapp inn elleve mål mer enn de scoret på corner. Ser man på xG (forventede mål) imot på corner burde AaFK sluppet inn fem mål. De slapp inn 15. Det laget som totalt sett hadde flest plussmål i corner-statistikken var Vålerenga. De scoret sju mål og slapp bare inn ett fattig mål.

Faste situasjoner blir stadig viktigere i fotball. Og det er kanskje ikke så rart at Strømsgodset la mye penger på bordet for å sikre seg underskriften til Jesper Taaje. Dødballstyrken de fikk med på kjøpet var en del av regnestykket.

– Spisskompetanse er viktig for å bikke disse jevne fotballkampene i Eliteserien. Taaje har noe av det, både defensivt og offensivt i boks. Jeg hadde ham på laget i Obosligaen for KFUM. Da scoret han vel ni mål. Det er høye tall. 

– Men Taaje er også god med ballen i beina, så det er ikke bare på grunn av det. Men vi ser etter spisskompetanse i de ulike rollene. I en midtstopper-rolle bør man ha dødballkraft både offensivt og defensivt. Det har Taaje, og det er en av grunnene til at han havnet hos oss, sier Strømsgodset-trener Jørgen Isnes.

Har du fått med deg disse klippene?