Borchgrevink ga klar straffe-beskjed: – Han er en tøff gutt

INTILITY (TV 2): Samtlige VIF-fans holdt pusten da Christian Borchgrevink gikk fram for å ta den avgjørende straffen som kunne sendt Vålerenga ut av cupen. I stedet fikk 24-åringen en slags revansje.

TOK ANSVAR: Christian Borchgrevink tok Vålerengas femte straffe. Foto: Terje Pedersen

10. desember i fjor var høyrebacken den uheldige som bommet på det avgjørende straffesparket da Vålerenga rykket ned til OBOS-ligaen.

I cupdramaet mot HamKam på Intility onsdag kveld fryktet nok mange en slags reprise da nettopp Borchrevink – på nøyaktig samme sted – gikk fram for å ta den femte straffen som kunne avgjort det hele.

HamKam ledet og alt presset var på mannen som misset sist.

– Det var et annet press i dag, men det er klart det ligner litt. Jeg vet ikke hvor mange straffer jeg har tatt i hodet mitt de siste seks månedene, så jeg var veldig klar på hva jeg skulle gjøre, sier Borchrevink selv til TV 2.

Ifølge Geir Bakke ga høyrebacken klar beskjed før straffesparkkonkurransen.

– Han er en tøff gutt. Han var ganske tydelig: Jeg SKAL ta straffe, forteller Bakke.

Han hadde ingen betenkeligheter med å slippe 24-åringen til.

– Jeg gikk rett bort til Geir og ba han sette meg opp. Det var viktig for meg. Og så følte jeg at jeg kom til å score, sier Borchgrevink selv.

Straffe-drama

Vålerenga avgjorde etter det som ble et skikkelig drama på Intility.

I straffesparkkonkurransen startet HamKams Luc Mares med en miss, men VIFs Martin Kreuzriegler var ikke bedre og sendte ballen i stanga og ut.

Gard Simenstad og Ola Kamara scoret på de to neste, men så bommet Julian Gonstad for HamKam. Vegar Eggen Hedenstad og Pål Alexander Kirkevold scoret hver sin gang, men så blåste Aaron Kiil Olsen den i stanga og lagene var like langt.

Vidar Ari Jönsson sendte gjestene i føringen igjen, og dermed var det duket for Christian Borchgrevink på den det som kunne blitt en avgjørende straffe.

Rakrygget gikk VIF-kapteinen fram og i motsetning til mot KBK i fjor satte han ballen i nota.

– Jeg vet at Christian er veldig sterk mentalt. Jeg var ganske trygg da han gikk fram der. Det er ingen andre enn enn jeg kunne tenkt meg på den straffen, sier lagkamerat Magnus Bech Riisnæs.

John Olav Norheim bommet på HamKams neste, og dermed kunne VIF avgjøre det hele.

Brice Ambina var iskald og sendte Vålerenga til kvartfinalen i cupen etter et høydramatisk oppgjør på Intility.

– Nå er det to kamper igjen og så forhåpentligvis Ullevaal, sier Christian Borchgrevink.

– Storlagene har falt som fluer, ser man muligheten til å vinne cupen?

– Ja, uavhengig av hvem som er med tenker. Jeg har ikke fått med meg hvem som har røket ut i dag, men vi tror vi har muligheten, sier han.

– Beckham-klasse

I ordinær tid trodde altså Vålerenga lenge at plassen i kvartfinalen i cupen var sikret, men tre minutter på overtid fikk HamKam frispark på 25 meters hold.

25 år gamle Gard Simenstad stilte seg opp. Utførelsen kunne knapt vært bedre. Ballen suste inn i krysset.

– Det er David Beckham-klasse på teknikk og utførelse på den scoringen der. Hvorfor Storevik bare har en mann i mur på han selv svare på, men det er jo en posisjon det er fullt mulig å score fra om man får et skikkelig drømmetreff - og det må man jo kunne si at han får, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Scoringen som lenge så ut til å sende VIF til Ullevaal i ordinær tid får også Mathisen til å dra fram superlativene.

22 minutter var spilt da VIFs Magnus Bech Riisnæs mottok ballen på egen banehalvdel.

Han satte fart mot et ryggende HamKam-forsvar og endte til slutt opp med å dra seg fri på venstrekanten. Med venstreslegga sendte han ballen opp i nettaket og 2-0-ledelse til vertene var et faktum.

– Magnus Riisnæs har et fantastisk driv med ballen, og det er jo helt rått når han bare bestemmer seg inne på egen halvdel at her vil han prøve seg på egenhånd. Det er fart, kraft, teknikk og så topper han det hele med en strålende avslutning, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Verdensklasse

Han er ikke i tvil om at scoringen er en kandidat til årets mål på Intilty.

– En herlig prestasjon av en spiller som har en stor fremtid foran seg, og skal Vålerenga rykke opp blir Riisnæs en av de aller viktigste. Han har spilt en del ute på høyresiden, men han har ferdigheter som passer enda bedre sentralt i banen, og på scoringen får han jo virkelig vist hva han kan by på når han blir satt opp i riktige situasjoner. Verdensklasse!, fastslår Mathisen om scoringen.

Før pause kunne Vålerenga absolutt økt til 3-0, og spesielt Jones El-Abdellaoui gremmes nok over at en av hans sjanser ikke endte i nota.

VIFs 1-0-scoring kom allerede etter fire minutter da Elias Hagen bredsidet en pasning fra Henrik Bjørdal i nota.

Har du fått med deg disse klippene?

Tok grep i pausen

Etter en svak førsteomgang av HamKam, tok trener Jacob Michelsen grep i pausen. Henrik Udahl, Pål Alexander Kirkevold og Arne Ødegård kom inn.

Gjestene – som har åpnet fryktelig i Eliteserien og ikke vunnet på noen av sine syv første forsøk – tok umiddelbart grep i kampen.

Reduseringen til 1-2 likevel på litt spesielt vis. Et innlegg i feltet endte i en uheldig VIF-forsvarer Aaron Kiil Olsen og i eget mål etter 52 minutter.

HamKam styrte det meste av andreomgang, men klarte sjeldent å sette et voldsomt press på Vålerenga som ryddet unna det meste.

Fram til Gard Simenstad dro fram det elleville frisparket på overtid virket alt å gå mot VIF-avansement.

Til slutt falt avgjørelsen i en straffesparkkonkurranse.

Dermed kunne Vålerenga-fansen juble for en etterlengtet opptur og plass i kvartfinalen i den norske cupen. For HamKam-fansen ble vondt til verre etter en tøff start på sesongen. Cupexit og nest nederst på tabellen i Eliteserien er status hittil.