Tar et oppgjør med slibrige meldinger: – Et helt annet nivå nå

Flere kjente kvinner forteller om seksuelle forespørsler de mottar i sosiale medier. – Føler ikke man får noe ut av å anmelde.

LEI: Influenser Madeleine Pedersen er ferdig med uønskede forespørsler. Foto: Skjermbilde fra Instagram / @ madeleinepedersenn
LEI: Influenser Madeleine Pedersen er ferdig med uønskede forespørsler. Foto: Skjermbilde fra Instagram / @ madeleinepedersenn

Madeleine Pedersen (29) ble kjent som blogger i tenårene. I dag er hun en moteprofil med over 84.000 følgere på Instagram.

Gjennom årene har hun fått en rekke forespørsler, og forteller at det på ett tidspunkt gikk så langt som fysisk forfølgelse, kjent som stalking.

At kvinner i offentligheten mottar rare henvendelser er ikke noe nytt. I fjor sommer sa Linni Meister at hun ble tilbudt 10.000 kroner for å sende bilde av puppene.

Men flere opplever at terskelen for å spørre om slikt har blitt lavere. 

Tilbyr 40.000 kroner

Nå tar Pedersen et oppgjør med meldingene, som hun mener har blitt drøyere med årene.

– Omtrent ukentlig dukker det opp forespørsler på Snapchat, Instagram og Tiktok, sier hun til God kveld Norge.

På sistnevnte app får hun henvendelser som «virkelig skiller seg ut». 

– En at de vanligste meldingene jeg får på Tiktok er «Hello Beautiful. Can I send you some money?». I noen tilfeller lurer menn på om jeg trenger hjelp med lån, bil, matvarer og så videre.

HAR FÅTT NOK: Influenseren tok opp problematikken med sine 18.000 følgere. Foto: Skjermbilde fra Snapchat
HAR FÅTT NOK: Influenseren tok opp problematikken med sine 18.000 følgere. Foto: Skjermbilde fra Snapchat

Hun har mottatt forespørsler om alt fra å selge bilder av seg selv, helt eller delvis naken, fotbilder, til spørsmål om «sugardating», altså at personer vil betale og kjøpe gaver for hennes selskap.

– Å tilbringe en kveld med dem, er det jeg får mest av. Da tilbyr de å betale alt fra 5000 til 40.000 kroner, sier Pedersen, og fortsetter:

– Nå synes jeg det er vanskelig å vite om alle disse forespørslene er seriøse, eller om det er snakk om en nysgjerrighet for å se hva jeg er villig til å gjøre for penger. Men det verste må være når de ikke tar et nei for et nei. 

Fikk drøyt brev i postkassen 

Pedersen er ikke alene om dette.

– Jeg føler jeg har fått slike meldinger om å kjøpe truser, sokker og nakenbilder hele min karriere på sosiale medier, sier Isabelle Eriksen (27).

Hun ble for alvor kjent da hun deltok på «Paradise Hotel» i 2017. Siden har hun slått seg opp som YouTube-profil med 126.000 abonnenter.

INFLUENSER: Isabelle Eriksen på prisutdelingen til NRJ i januar. Foto: Regine Caroline Filseth / God kveld Norge
INFLUENSER: Isabelle Eriksen på prisutdelingen til NRJ i januar. Foto: Regine Caroline Filseth / God kveld Norge

– «Dickpics» er det også mye av, og den siste tiden har det blitt mer av det på Snapchat.

Eriksen tror forklaringen er at flere har begynt å bruke appen, fordi den oppleves som en trygg plattform.

På Snapchat må man registrere navnet sitt når man lager en konto, men man velger selv hvilket brukernavn som skal synes offentlig.

På spørsmål om Eriksen har opplevd noe som har fått henne til å vurdere anmeldelse, svarer hun bekreftende.

– Jeg har fått et to siders håndskrevet brev i posten fra en gammel mann en gang. Der skrev han om sexfantasier om meg og spurte om et møte.

Eriksen utdyper ikke noe videre om situasjonen, men har sendt bilder av brevet, datert 2023, til God kveld Norge. 

Verre som tenåring 

En som derimot har merket en endring i den positive retningen, er influenser Emilie Nereng (28). 

I 2009 og 2010 var hun den største bloggeren i Norge med over 70.000 daglige lesere. 

VAR TOPPBLOGGER: Emilie «Voe» Nereng. Foto: Martin Leigland / TV 2
VAR TOPPBLOGGER: Emilie «Voe» Nereng. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Jeg mottar langt færre slibrige meldinger nå enn da jeg var 14 år, til tross for at det var vanskeligere å finne epost og adressen min før, sier Nereng.

Hun er stadig et kjent fjes. Siden 2020 har hun gitt ut tre matbøker, vært på skjermen i «Kompani Lauritzen» og «Farmen kjendis», og driver ukentlig podkast.

– Før var det langt flere som lirte av seg de underligste forespørsler om eksempelvis å kjøpe bilder av meg i treningstøy eller sendte bilder av seg selv.

Videre forteller hun at det er én person som har ønsket å kjøpe hennes brukte sokker, men det velger hun å ta med et smil. 

– Det er ikke alt i innboksen man behøver å ta på alvor. 

Kjente frykten på kroppen

Madeleine Pedersen har personlig merket en stor endring de siste to årene.

– Det har eskalert. I desember ble jeg mer aktiv på Snapchat og mengden av disse forespørslene har økt enormt.  Så drastisk er det at jeg satt igjen med et stort sjokk på kvelder hvor disse meldingene rant inn.

– Er det «vanligere» enn hva man tror at både kjente og ukjente kvinner får slike meldinger?

– Det er det ingen tvil om. Både venner og kolleger fra bransjen opplever at dette har det blitt mer av med årene. Det er et helt annet nivå nå, svarer Pedersen.

29-åringen anerkjenner at folk har sine fetisjer, og håndterer meldingene med en vennlig avvisning. 

Stopper det ikke etter dette, advarer hun med å publisere meldinger offentlig, og blokkerer brukere.

– En anmeldelse føler jeg ikke at man kommer noen sted med, for å være helt ærlig. Det er litt trist når det i visse tilfeller kan gå så langt som at de når ut til deg på alle sosiale medier, samt ditt private telefonnummer.

Pedersen har selv kjent frykt på kroppen som følge av å være et kjent fjes.

Hun hevder å ha blitt fysisk oppsøkt på jobb av en fremmed for rundt åtte år siden. Vedkommende skal ha presentert seg som en venn av familien.

– Jeg gikk hjem og fortalte til mine foreldre at jeg skulle hilse så mye fra denne personen. De sa med en gang: «Vi kjenner ingen ved det navnet». Da begynte vi å skjønne at det var noe rart som foregikk.

Hun forteller at hendelsene pågikk i over ett år, og at hun ikke anmeldte fordi hun skal ha fått høre fra politiet at det var lite som kunne gjøres, med mindre hun var utsatt for fysisk fare.

– Det var som et slag i ansiktet. Jeg tenkte umiddelbart: «Så det som sies her er at hvis personen fysisk angriper meg, da skal jeg få lov til å anmelde?» Må det gå så langt?

Politiet: – Kan være straffbare meldinger

Flere politidistrikt fører ikke egen oversikt over antall anmeldelser som går under «stalking-paragrafen». Dette fordi det innebærer ressurskrevende manuelt arbeid med statistikkoder. 

«Stalking-loven»

§ 266. Hensynsløs atferd

«Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.»

§ 266a. Alvorlig personforfølgelse

«Den som gjentatte ganger truer, følger etter, iakttar, kontakter eller gjennom andre sammenlignbare handlinger forfølger en annen på en måte som er egnet til å fremkalle frykt eller engstelse, straffes med fengsel inntil 4 år.»

Kilde: Lovdata

– Vårt inntrykk er likevel at vi ikke er kjent med at denne typen saker anmeldes i stort omfang. Vi oppfordrer de som opplever dette til å anmelde sakene, selv om de ikke nødvendigvis blir oppklart. Vi er avhengig av at mørketallene reduseres så mye som mulig, slik at politiet kan vurdere utvikling og behov for eventuelle tiltak, sier Lars Reinholdt-Østbye i Øst politidistrikt. 

Flere politidistrikt poengterer at det kommer an på situasjonen om det er noe poeng i å anmelde slibrige meldinger.

– Noen meldinger kan være straffbare etter straffeloven, mens andre meldinger kan være ubehagelige uten å være straffbare, sier Kari Synnøve Torkelsen, som er leder ved felles straffesaksinntak i Sør-Vest politidistrikt.

Meldinger som kan være straffbare er typisk hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred, trusler, eller går inn under paragraf 266. En mulighet er også å kontakte nettpatruljen.

– Politiet oppfordrer imidlertid folk til å anmelde forhold som en mener er straffbare. Selv om en sak kanskje ikke blir løst, kan politiet likevel ved flere anmeldelser ta opp igjen henlagte saker for å sammenligne eksempelvis modus, forklarer Torkelsen.