«The Voice»

Nådde bunnpunkt: «Kommer til å drikke meg i hjel»

Nesten hele livet har Adele Erichsen (37) slitt med alkoholmisbruk. Nå hylles «The Voice»-deltakeren for sin hjelp til andre i samme situasjon.

KLAR FOR LIVE: Adele er nå klar for den første livesendingen i «The Voice». Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
KLAR FOR LIVE: Adele er nå klar for den første livesendingen i «The Voice». Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Som én av 16 deltakere som har klart å kare seg hele veien til direktesendingene av årets «The Voice», har Adele Erichsen (37) all grunn til å smile for tiden. 

Men man skal ikke langt tilbake i tid før det var lite å glede seg over i livet til 37-åringen.

Adele var bare 12 år da hun drakk alkohol for første gang. 

Da hun var 17 år brukte hun alkohol som selvmedisinering, for å takle en hverdag fylt med angst, depresjon og mørke tanker. 

I «The Voice» og lokalavisen Jærbladet har Erichsen valgt åpne seg om sin historie. I dette TV 2-intervjuet deler hun åpenhjertig, i håp om å kunne hjelpe andre i samme situasjon. 

– Det koster meg veldig mye å være åpen om dette. Det er kjempeskummelt, samtidig som det er viktig å snakke om, sier hun. 

– For da jeg var på bunnen, fanget av rusen, og følte at jeg ikke ville leve lenger, lette jeg iherdig etter noen i offentlighet som var i samme situasjon som meg. Det fant jeg ikke. Så da vil jeg være den personen for dem som trenger det nå.

Drakk øl til frokost 

Hele livet har Adele hatt en musikkdrøm i magen. Men en barndom fylt av mobbing, lavt selvbilde, og spiseforstyrrelser resulterte i angst og depresjon. 

I siste runde før livesendingene sang Adele «Anyone» av Demi Lovato (31), som selv har vært åpen om eget rusmisbruk

Dette er en låt som har betydd mye for 37-åringen fra Jæren, da den minner henne om en mørk tid hvor «hun var på randen til å drikke seg i hjel». 

BARNDOMSDRØMMEN KNUST: Da alkoholen tok over, følte hun popstjernedrømmen brast i tusen knas. Nå har hun fått en ny sjanse. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
BARNDOMSDRØMMEN KNUST: Da alkoholen tok over, følte hun popstjernedrømmen brast i tusen knas. Nå har hun fått en ny sjanse. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Det var i 2019 at hun virkelig følte hun hadde nådd et bunnpunkt, og skjønte at hun hadde et alvorlig problem. 

Da hadde hun begynt å drikke øl til frokost. 

– Jeg husker at jeg googlet: «Når åpner ølsalget?». Det var noe jeg aldri hadde gjort før. Da ble jeg skikkelig lei meg. Jeg tenkte: «Da var det sånn livet mitt skulle bli – jeg kommer til å drikke meg i hjel». 

Alkoholen hadde tatt overhånd, og hun hadde blitt en skygge av seg selv. 

Det var ikke spor igjen av den glade og sprudlende jenta som hun én gang var. De mørke tankene hun hadde om livet, og ikke minst seg selv, ble bare mørkere og styggere. 

– Du vil ikke tro hvor slem jeg var med seg selv. Jeg sa ting om meg selv som jeg aldri kunne drømt om å si til noen andre. Det var ingen som dømte meg hardere enn jeg dømte meg selv. 

– Du er ikke alene

I 2020, én dag før Norge stengte ned, sjekket Adele seg selv inn på avrusning for første gang. Det ble starten på kampen mot alkoholen. 

I løpet av de siste årene har hun hatt flere opphold på avrusning, og flere tilbakefall. 

Hun har kjent mye på skammen rundt å «feile», både når det kommer til musikken og alkoholen. 

– Jeg har feilet flere ganger før, og kommer sikkert til å feile igjen. Men denne kampen er ikke bare for meg, den er for alle. 

– Jeg lovet meg selv at hvis jeg noen gang kom meg ut av mørket, så skulle jeg bruke min stemme til å hjelpe noen andre. Det betyr alt for meg. Jeg vil bare at andre i samme situasjon som meg ikke skal føle seg alene og skamme seg, men heller få hjelp.

Som samfunn mener 37-åringen at vi fortsatt har en lang vei å gå, både når det er snakk om normalisering av rus og mental helse. Hun mener stigmaet rundt dette gjør at de som sliter, har vanskelig for å be om hjelp. 

– Jeg tenker på dem som ikke tør å si at de sliter, hvor ensomt det må være. Jeg syns det var ensomt nok å si: «Jeg har det vanskelig, jeg drikker altfor mye», sier hun og fortsetter: 

STOLT: Etter en lang kamp, er 37-åringen stolt over hvor langt hun har kommet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
STOLT: Etter en lang kamp, er 37-åringen stolt over hvor langt hun har kommet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Det er dem jeg vil nå ut til. Jeg vil at de skal vite at: «Du er ikke alene. Du trenger ikke å skamme deg. Det er ikke noe feil med deg, selv om du ramlet utenfor». 

Store mørketall

Alkovettorganisasjonen Av-og-til hyller nå Adele sin åpenhet, og at hun velger å fortelle sin historie. De mener det er svært viktig at folk står frem, ettersom rusmisbruk fortsatt er et tabubelagt tema. 

– Adeles historie er viktig fordi vi vet at det er mange som er i samme situasjon som det hun én gang var, sier generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski. 

Generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon
Generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Organisasjonen gjorde nylig en undersøkelse i samarbeid med Ipsos, hvor 36 prosent av unge voksne (18–29) svarte at de hadde drukket alkohol for å dempe personlige problemer. Og mørketallene er nok enda høyere, ifølge generalsekretæren.

– Det er fare for at de psykiske plagene blir sterkere over tid, dersom man bruker alkohol som en form for selvmedisinering. I tillegg vil man kunne behøve mer alkohol for å få tilsvarende dempende effekt som man hadde i begynnelsen, og inntaket vil kunne øke. Resultatet kan bli en ond sirkel hvor man drikker mer og mer, og får det dårligere og dårligere, sier Kaski.

For Adele betyr hyllesten og støtten fra Av-og-til utrolig mye. 

– Jeg har ikke hatt noen konkret plan, men jeg hadde bestemt meg for at jeg måtte være åpen. Jeg har bare fulgt hjerte og intuisjon, og tenkt at om jeg kan hjelpe noen – om det ett menneske eller tusen – så skal jeg vite at jeg hjalp det ene mennesket, sier hun, og legger til: 

ALLEREDE VUNNET: Det å stå på scenen under kveldens livesending, gjør at 37-åringen føler at hun allerede har vunnet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
ALLEREDE VUNNET: Det å stå på scenen under kveldens livesending, gjør at 37-åringen føler at hun allerede har vunnet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Det føles som at min smerte, og det helvetet jeg har vært gjennom, kan bety noe for noen andre som sliter. Da føles det litt verdt det. 

Nå er Adele klar for å gjøre sin første livesending, foran hele Norge. Etter mye sceneskrekk, har hun nesten vanskeligheter for å tro at dette er hennes nye hverdag. 

– Det er helt vilt. Jeg har vært så redd hele livet. Scenen har egentlig vært et fristed, men på grunn av all bagasjen min har jeg vært redd for ikke å levere. Det har drept hele gleden. Men nå, på «The Voice», har jeg en helt annen ro. 

Rett før hun legger på med TV 2, gjør hun seg klar for generalprøven før fredagens opptreden.

– For første gang i mitt liv føler jeg at den mørke, ekle skyen – i alle fall for i dag – ikke er med meg. Jeg er bare så takknemlig for at jeg får gjøre dette. Jeg har slåss mot demonene mine. Jeg skal synge en sang fra min store helt Prince, på live TV. Så jeg føler jeg allerede har vunnet i livet, avslutter hun. 

Har du fått med deg disse klippene?