Spår temperaturer over 20 grader neste uke

Etter at den forrige gladprognosen gikk i vasken, føler meteorologene seg langt tryggere på at denne gladmeldingen går i oppfyllelse.

KOM MAI, DU SKJØNNE, MILDE: Neste uke viser kalenderen mai måned, mens gradestokken kan bikke 20 grader. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2
KOM MAI, DU SKJØNNE, MILDE: Neste uke viser kalenderen mai måned, mens gradestokken kan bikke 20 grader. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

April er på hell, men likevel har flere steder i landet snøen friskt i minne. Foreløpig er det få som kan skryte av tosifrede temperaturer, men det vil snart endre seg. 

– Det har vært kjølig for årstiden, men det ser ut til at det blir en endring nå, sier vakthavende meteorolog Beathe Tveita ved StormGeo til TV 2. 

Den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Neste uke vil man kunne oppleve at gradestokken kryper opp mot 20 grader enkelte steder i Sør-Norge. 

– Det er særlig Sør-Norge som får de høyeste temperaturene, men også Midt-Norge kan være heldig. I for eksempel Trondheim er det en mulighet med temperaturer opp mot 20 grader hvis de høyeste prognosene slår til, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til TV 2.  

Nordavinden takker for seg

Årsaken til de gode prognosene er varm luft som kommer opp fra kontinentet. Denne vil erstatte den kalde nordavinden som har blåst over landet den siste tiden. 

 

– Nordavinden erstattes av vind fra sør over hele landet. Sammen med den sørlige vinden kommer det nedbør, men det blir også betydelig mildere og temperaturene vil stige, forklarer meteorolog Tveita i StormGeo. 

Mens Berger i Meteorlogisk institutt spår at gradestokken vil nå 20, velger Tveita i StormGeo å være litt mer moderat i sine prognoser. 

– Vi får ikke de kaldeste temperatuere vi har hatt nå, og det blir nok slutt på disse virkelig kalde nettene. Der vi i dag har sett temperaturer på 7 til 8 plussgrader, kan vi neste uke se temperaturer opp mot 15, og kanskje også enda midlere, sier Tveita. 

Tok feil sist

Men vent nå litt... Sist gang meteorologene lovet temperaturer opp mot 20-tallet, ble prognosene aldri innfridd. Heller enn 18 grader, fikk man 8. 

– Hvor sikre er dere på at disse prognosene faktisk stemmer? 

– Det er et godt spørsmål, svarer Berger i Meteorologisk Institutt, før hun slår opp noe på datamaskinen. 

– Skal vi se her... 

Berger påpeker at da prognosene slo feil sist, var det blant annet på grunn av mengden snødekke landet over. Nå som vi nærmer oss mai er det langt mindre snø, noe som også taler for høyere temperaturer. 

– På generelt grunnlag er det jo mindre snø jo senere ut i året vi kommer, så det burde ikke være et like stort problem. Det er mer grunn til å tro at prognosene stemmer denne gangen, også på grunn av den generelle værsituasjonen. Vi ser det er varm luft som kommer oppover fra sør, og det er troverdig at dette skal gi høyere temperaturer, sier Berger. 

Hun understreker samtidig at det er et stort spenn i prognosene: 

SOLBYEN: Om bergenserne kommer seg gjennom en helg med nedbør, venter deilige temperaturer i neste uke. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
SOLBYEN: Om bergenserne kommer seg gjennom en helg med nedbør, venter deilige temperaturer i neste uke. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Når man ser på Oslo er det et mulig temperaturspenn på 6 til 23 grader. Sannsynligvis vil de lavere temperaturene komme i løpet av natten, sier Berger. 

Også Tveita i StormGeo føler seg trygg på at neste ukes gladmåling faktisk slår til. 

– Det virker nokså sikkert at vi skal få denne temperaturendringen, men detaljene er foreløpig litt uklare, sier hun og utdyper: 

– Nå er stort sett de fleste modellene ganske samstemte om at vi faktisk får denne stigende trenden. Men hvor mildt det blir og hvor det blir nedbør og ikke, er for tidlig å si noe om.

Kjipt å skuffe folk 

Berger erkjenner at det ikke er bare bare å være meteorolog når slike superprognoser ikke slår til. 

– Det er jo litt kjedelig, fordi når man ikke kan stole på prognosen, er det vanskelig å vite hva man stole på. Det er også veldig kjedelig å love folk finvær, for så å skuffe dem, sier Berger. 

– Folk blir mer skuffet når man lover fint vær og det blir dårlig, enn når man spår dårlig vær og det blir opphold. Da ser man bare på det som en positiv overraskelse, legger hun til. 

202140122, Oslo. Væromslaget gir glatte veier i Sør-Norge mandag. Her fra Oslo sentrum i mandagens morgentimer. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2
202140122, Oslo. Væromslaget gir glatte veier i Sør-Norge mandag. Her fra Oslo sentrum i mandagens morgentimer. Foto: Hanna Kristin Hjardar / TV 2 Foto: Hanna Hjardar

Også Tveita minner solsultne nordmenn på at dette dreier seg om prognoser, ikke løfter. 

– Vi kan ikke love noe! 

Fuktig helg

Temperaturstigningen i Sør-Norge vil begynne allerede til helgen, før den øker utover neste uke. Likevel vil man oppleve perioder med regnbyger med sludd- og snøbyger i høyden de neste dagene. 

– Snø og sludd kommer i 400 til 600 meters høyde på Østlandet, så det er mange som kan få litt hvitt i nedbøren torsdag, sier Berger. 

Også på Vestlandet kan man vente seg nedbør de neste dagene, før temperaturstigning begynner til helgen. 

Farevarsel

I takt med at vårværet sprer seg over hele landet, er det også sendt ut farevarsler. 

– Det man kan være obs på er gress- og lyngbrannfare. Dette gjelder alle steder der snøen har smeltet og den døde fjorårsvegetasjonen ligger bar igjen. Denne er lett antennelig, advarer meteorolog Berger. 

Denne faren vil vare helt frem til ny, frisk vegetasjon tar over for den døde, eller man får en solid mengde nedbør. 

– Selv om vi har sendt ut farevarsel for enkelte navngitte steder, gjelder dette egentlig i alle deler av landet hvor snøen har smeltet, avslutter hun.