Nå skifter været: – Umulig å beskrive med ett ord

Det blir fortsatt tropiske takter i helgen, med temperaturer opp mot 25 varmegrader. Deretter gjør den uforutsigbare norske våren comeback.

SISTE SJANSE: Har du ikke fått nok sol, gjelder det å komme seg ut i helgen. Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
SISTE SJANSE: Har du ikke fått nok sol, gjelder det å komme seg ut i helgen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Flere tjuvstartet sommeren denne uken. Med temperaturer godt over 20-tallet i samtlige av fylkene i Sør-Norge, har mange innledet mai med bading, soling og is-spising. 

Om du enda ikke har utnyttet finværet, begynner det å haste. 

La oss ta de gode nyhetene først: Om du bor i Sør-Norge, har du all grunn til å glede deg over lørdagen: 

– Fredag og lørdag blir fint. Lørdag blir det opp mot 25 grader flere steder på Østlandet, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo til TV 2.

 Men der stopper også gladmeldingen fra meteorologen. 

– Fra søndag er det ikke så bra i Sør-Norge, med muligheter for byger, sier Teigen. 

HETT: Torsdag, fredag og lørdag er årets hittil varmeste dager. Nyt dem mens du kan! Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
HETT: Torsdag, fredag og lørdag er årets hittil varmeste dager. Nyt dem mens du kan! Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Klassisk norsk 

Han understreker at været ikke blir direkte dårlig, men langt unna de tropiske tilstandene våryre nordmenn har opplevd de siste dagene. 

– Fra og med søndag og inn i neste uke blir det for all del ikke veldig dårlig vær, men litt mer vekslende. Temperaturene vil også synke en god del, sier meteorologen.

– Det er ikke høsten som kommer tilbake med øs pøs regnvær og kraftig vind. Men det blir noen byger og vekslende vær. Rett og slett en klassisk norsk vår. 

I Troms og Finnmark har temperaturene generelt ligget langt under snittet for Sør-Norge den siste tiden. Det er en trend som vil fortsette. 

– Det er fortsatt betydelig kaldere i nord. Særlig i Troms og Finnmark fortsetter det trolig med kaldt vær i hele neste uke, det er ikke så mye som minner om vår der. I Nordland er det til dels bedre, særlig sør i fylket, sier Teigen. 

– Umulig

Forklaringen på hvorfor sommervarmen forsvinner neste uke, er mildt sagt sammensatt. En rekke ulike værfenomen preger landet neste uke, noe som også betyr varierende værforhold. 

– Søndag har du et lavtrykk som går østover langs Tyskland, som påvirker været og fører til byger her i landet. Mandag er det et nytt høytrykk over Barentshavet, sannsynligvis vil det føre til godt vær igjen. Tirsdag får vi en ny frontsone fra vest som gir mer byger i sør og onsdag er det enda en ny høytrykksrygg, forklarer Teigen. 

– Det er rett og slett umulig å beskrive med ett ord, annet enn at været blir høyst variabelt, konkluderer meteorologen. 

UVISST: I fjor var det sol på nasjonaldagen i hovedstaden. Hva værgudene serverer i år, er det foreløpig vanskelig å si noe om. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
UVISST: I fjor var det sol på nasjonaldagen i hovedstaden. Hva værgudene serverer i år, er det foreløpig vanskelig å si noe om. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Og været 17. mai? Det er for tidlig å si noe om. 

– Det er for langt frem i tid, det er helt i det blå, avslutter Teigen.