Hylles av stjernene:

– Hun ryddet opp i den elendige jobben

HOLMENKOLLEN (TV 2): Norges største langrennsstjerner er tilbake på landslaget. Cathrine Instebø (50) tilskrives mye av æren.

TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo (t.v) og Kristine Stavås Skistad (t.h) er tilbake på landslaget. I midten: Norges nye langrennssjef, Cathrine Instebø. Foto: Montasje/NTB
TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo (t.v) og Kristine Stavås Skistad (t.h) er tilbake på landslaget. I midten: Norges nye langrennssjef, Cathrine Instebø. Foto: Montasje/NTB

– En veldig spesiell dag, konkluderte Cathrine Instebø etter at presentasjonen av neste års langrennslandslag var over. 

Den nye langrennssjefen sprudlet av entusiasme i møte med TV 2 og et samlet norsk pressekorps på Holmenkollen onsdag. 

Instebø startet i jobben så sent som 1. mars, men har allerede vært svært i sentral i å snu stemningen i Norges Skiforbund på hodet. 

Etter sitt første laguttak kjente hun på stolthet. 

– Jeg kjenner på en utrolig god følelse knyttet til det at vi står her samlet som et lag. Vi har de beste utøverne med på laget, og skal framover jobbe i samme retning. 

LETTET OG GLAD: Norges nye langrennssjef, Cathrine Instebø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LETTET OG GLAD: Norges nye langrennssjef, Cathrine Instebø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stjernene snudde 

To av Norges største langrennstjerner, Johannes Høsflot Klæbo og Kristine Stavås Skistad, sto av ulike grunner utenfor landslaget forrige sesong, men har i løpet av de siste ukene snudd. 

Begge peker på Instebø som helt avgjørende for valget. 

– Hun har vært veldig viktig. Jeg har hatt en kjempegod dialog med henne. Det har vært god kommunikasjon. Vi hadde blant annet en veldig god prat under NM på Beitostølen, da vi satte oss ned i flere timer og pratet om alt mulig. Jeg har også hatt gode erfaringer med henne tidligere. Det gjør alt mye lettere, sier Klæbo. 

– Hun har møtt oss med forståelse og har vært veldig fin. Dialogen har vært overraskende bra, sier Skistad. 

ROSER DEN NYE SJEFEN: Johannes Høsflot Klæbo og Kristine Stavås Skistad. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
ROSER DEN NYE SJEFEN: Johannes Høsflot Klæbo og Kristine Stavås Skistad. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Handlet ikke om makt 

TV 2s langrennsekspert Petter Northug sier 53-åringen har gjort «en kjempejobb». 

– De flokene som har vært har måttet løses. Det har vært frustrasjon og irritasjon, spesielt fra Team Klæbo, når det gjelder dialogen i fjor. Nå har det blitt ryddet opp i den elendige jobben som ble gjort. 

Selv er Instebø, som blant annet har ledererfaring fra Equinor, mer beskjeden om sin egen rolle. Hun ønsker ikke å snakke om tiden før hun kom inn, men er smigret over alle hyggelige ord. 

SER FRAMOVER: Cathrine Instebø. Foto: Terje Pedersen / NTB
SER FRAMOVER: Cathrine Instebø. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg gikk inn i samtalene for å lytte, forstå og med håp om også å gi dem en økt forståelse. Jeg ville vinne tilbake tilliten. Det viktigste har vært tilrettelegging rundt det sportslige opplegget. 

– Dette har ikke handlet om makt. Vi vil det samme. Men det måtte noen tilpasninger til, og det endte i vinn-vinn. 

Dette er langrennslandslagene i 2024/25

Norges Skiforbund har tatt ut følgende elitelandslag for VM-sesongen 2024/25:

Kvinner:

Lotta Udnes Weng (Nes), Mathilde Skjærdalen Myhrvold (Vind), Julie Myhre (Byåsen), Heidi Weng (BUL), Anne Kjersti Kalvå (Lundamo), Tiril Udnes Weng (Nes), Margrethe Bergane (Konnerud), Kristin Austgulen Fosnæs (Fossum), Kristine Stavås Skistad (Konnerud).

Menn:

Pål Golberg (Gol), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer), Didrik Tønseth (Byåsen), Ansgar Evensen (Vind), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Erik Valnes (Bardufoss og Omegn), Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer), Harald Østberg Amundsen (Asker), Even Northug (Strindheim), Iver Tildheim Andersen (Rustad).

Para:

Vilde Nilsen (Kvaløysletta), Indira Liseth (Viking), Trygve Toskedal Larsen (Trysil), Thomas Karbøl Oxaal (Sauda) og ledsager Geir Lervik (Matningsdal).

Øvrig ledelse i Norges Skiforbund ønsker ikke å kommentere Northugs uttalelse. 

Tidligere landslagssjef for langrenn, Espen Bjervig, skrev nylig følgende i en SMS til TV 2: 

– Jeg har hele tiden ønsket at Johannes skulle være en del av laget. Bra at han nå kommer tilbake.