Besseberg fratas æresmedlemskap: – Har skadet idrettens anseelse

Til tross for at dommen mot den tidligere skiskyttertoppen ikke er rettskraftig, fratas Anders Besseberg æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund (NIF).

TØFFE TAK: I april ble Anders Besseberg funnet skyldig i grov korrupsjon i tingretten. Nå fratas han æresmedlemskapet i NIF. Foto: Rune Blekken / Monster
TØFFE TAK: I april ble Anders Besseberg funnet skyldig i grov korrupsjon i tingretten. Nå fratas han æresmedlemskapet i NIF. Foto: Rune Blekken / Monster

Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges Idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett.

Det ble bekreftet i åpen time i Norges idrettsforbund onsdag.

«På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg, anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse,» skriver de i sin begrunnelse. 

78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

– Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke er blitt kontaktet, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NTB og utdyper:

– Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

Han får svar fra den konstituerte idrettspresidenten. 

– Vi har ikke hatt dialog med Besseberg om dette vedtaket. Vi fattet vedtaket i går basert på fakta vi har fått i saken, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.

– Vi har ikke knyttet dette vedtaket opp mot den videre rettsgangen.

Besseberg ble 12. april funnet skyldig i grov korrupsjon i Buskerud tingrett. Han ble dømt til tre år og én måned i fengsel etter en seks uker lang rettssak i Hokksund.

78-åringen anket dommen på stedet, og det er ventet at saken kan komme opp i lagmannsretten i løpet av 2025.

Besseberg, som i over 25 år var president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), ble tildelt æresmedlemsskapet i NIF i 2013. 

«Æresmedlemsskap er NIFs høyeste utmerkelse og kan tildeles tillitsvalgte som har gjort et særlig fortjenstfullt arbeid på flere plan i norsk idrett. Vedkommende må gjennom sitt arbeid ha vist forankring og holdninger i NIFs verdier», står det å lese på NIFs egne hjemmesider.

Norges Skiskytterforbund avventer

TV 2-kommentator Mina Finstad Berg støtter at Besseberg nå mister æresmedlemskapet.

– Selv om Anders Besseberg har betydd mye for norsk idrett og for internasjonal skiskyting, er det riktig å frata ham æresmedlemsskapet. Han anket dommen og saken skal få gå sin gang videre i rettssystemet, men allerede basert på det han har innrømmet, er det åpenbart at han har brutt flere av idrettens viktige verdier. Idretten er helt avhengig av å ta kampen mot korrupsjon og kameraderi på alvor, og Besseberg er nå symbolet på en ukultur som gir grobunn for korrupsjon. Han må stå til ansvar for den ukulturen som vokste fram på hans vakt, sier hun.

Besseberg har også vært æresmedlem i Norges Skiskytterforbund siden 2001. 

Forbundet opplyser til TV 2 at de avventer en rettskraftig dom før æresmedlemskapet eventuelt revurderes.

Har du fått med deg disse klippene?