Utrolig 16-åring: – Hjernevasket

Nå går en drøm i oppfyllelse for det amerikanske håpet Darwin Blanch (16) i historisk møte med legende.

AMERIKANSK HÅP: Darwin Blanch. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB
AMERIKANSK HÅP: Darwin Blanch. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

Han er bare 16 år, men snakker fire språk og har bodd i fire verdensdeler.

– Det har vært en vill barndom, men det har vært veldig morsomt, sier Darwin Blanch i et ATP-intervju.

Amerikaneren er både språkmektig og verdensvant, men det er av en annen grunn at Blanch beskrives som et vidunderbarn og supertalent.

– Merk dere navnet, er beskjeden fra Rick Macci på egen Youtube-kanal.

Macci har trent fem verdensenere i tennis, inkludert Andy Roddick og Williams-søstrene. 69-åringen kjenner også godt til Blanch-familien.

Yngst i søskenflokken på fire er Darwin.

– Noen ganger er det den yngste som får all informasjon og som vet hva som er gjort feil tidligere, sier Macci.

Amerikansk håp

Torsdag får 16 år gamle Darwin Blanch ilddåpen på toppnivå når han møter legenden Rafael Nadal på 37 år i ATP 1000-turneringen Madrid Open.

– Jeg har ikke sett ham spille. Det er en veldig stor aldersforskjell. Jeg skal gjøre det på min måte, sier Nadal, gjengitt av avisen Marca.

MØTER 16-ÅRING: 37 år gamle Rafael Nadal har en 21 år yngre motstander i første runde i ATP 1000-turneringen Madrid Open når Darwin Blanch venter torsdag. Foto: Pau Barrena / AFP / NTB
MØTER 16-ÅRING: 37 år gamle Rafael Nadal har en 21 år yngre motstander i første runde i ATP 1000-turneringen Madrid Open når Darwin Blanch venter torsdag. Foto: Pau Barrena / AFP / NTB

I USA er det håp om at Macci kan bli den neste store amerikanske herrespilleren. Andy Roddicks seier i US Open i 2003 er fortsatt den siste amerikaneren på herresiden som har gått til topps i en Grand Slam.

Blanch har Grand Slam-triumf som sitt store mål. Som 13-åring skrev han et brev til seg selv som ikke skal åpnes før han oppnår drømmen.

«Jeg er veldig glad for måten foreldre og søsken har støttet meg på veien. Alt det harde arbeidet har betalt selv, selv etter varme dager der jeg ikke ønsket å trene», leste Blanch opp i forbindelse med Le Mondial Lacoste.

DRØMMER STORT: Darwin Blanch, her mot Tomas Machac i første runde av ATP 1000-turneringen Miami Open tidligere i år. Foto: Al Bello / AFP / NTB
DRØMMER STORT: Darwin Blanch, her mot Tomas Machac i første runde av ATP 1000-turneringen Miami Open tidligere i år. Foto: Al Bello / AFP / NTB

Ansatte trener til barna

Blanch er født i Boca Raton i Florida, men allerede da han var én uke gammel flyttet familien til Thailand.

Det var her han lærte thai. Med sin mor gikk på kinesisk, mens han lærte spansk fra pappa. I tillegg kom engelsk naturlig for amerikaneren.

Pappa Ernesto Blanch, som jobbet i Coca-Cola, sørget for å få fjernet palmene i hagen for å bygge tennisbane på sin nye eiendom i Thailand.

– Fra tidlig alder ble det klart at de ønsket å bli profesjonelle tennisspillere. De snakket ikke mye om å gå på college, har Ernesto Blanch fortalt Courts.

FAVORITTELEV: Rick Macci sammen med en enda yngre Darwin Blanch. Foto: @rickmacci / X
FAVORITTELEV: Rick Macci sammen med en enda yngre Darwin Blanch. Foto: @rickmacci / X

Yngstemann Blanch forteller at han startet å kaste tennisballer allerede da han var ett år gammel. To år senere begynte han å slå med racket, før han begynte å spille i fem-seks-årsalderen.

En argentinsk tennistrener ansatt på fulltid for å følge opp søskenflokken. Det var også jevnlig turer til Florida for å trene på akademiet til Rick Macci.

– Som far er det veldig viktig å vite at jeg stoler på folk med kunnskap. Du forteller ikke legen din hvordan han skal utføre en operasjon, sa Ernesto.

Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene.

– Alt er basert på vitenskap, og muskelminnet hans er hjernevasket for optimalisering og unngå tekniske feil, har Macci skrevet på X.

Rick Macci holder yngstebror Blanch som en av sine favorittelever.

– Da han sto opp om morgenen, elsket han å se på Tennis Channel. Det er mye tennis i ham. Han har en veldig lys fremtid. Han er ekte vare, sier Macci på egen Youtube-kanal.

Historisk kamp

For verdensvante Blanch har det også blitt opphold i Argentina og USA.

– Jeg elsker å reise, jeg har reist hele livet. Så jeg er vant til det. Jeg liker å komme til nye land. Jeg har bodd i mange forskjellige land, har Blanch sagt til Tennis Channel.

Nå bor han i Spania, der han trener på Juan Carlos Ferrero Tennis Academy i Alicante. Det blir også treningsøkter med spanske stjernen Carlos Alcaraz.

– Det er en utrolig erfaring hver gang jeg får trene med ham, sier Blanch.

Når Blanch og Nadal møtes i Madrid Open torsdag, blir det en historisk duell. Ifølge Opta er det den største aldersforskjellen (21 år og 117 dager) i en ATP 1000-kamp.

– Det er en stor drøm. Jeg hadde ikke ventet at jeg skulle spille mot Rafa, sier Blanch.

– Jeg skal ut og gjøre mitt beste. Det er definitivt et øyeblikk jeg skal huske resten av livet, sier 16-åringen.

Blanch er på 1028. plass på verdensrankingen i tennis. Madrid Open blir 16-åringens andre deltakelse i en ATP 1000-turnering etter å fått wildcard i Miami Open tidligere i år. Da røk han i første runde mot Tomas Machac.

I fjor var Blanche nummer ni på verdensrankingen for juniorer.

Se Madrid Open på TV 2 Play!

Har du fått med deg disse klippene?