Hushovd blir Uno-X-sjef: – Dette har vært en drøm for meg

ENSJØ (TV 2): Thor Hushovd tar over for Jens Haugland som øverste sjef for Uno-X Mobility-laget. Stjernerytter Alexander Kristoff er overrasket.

NY JOBB: Thor Hushovd forlater TV 2 og blir sjef for sykkellaget Uno-X Mobility. Her sammen med administrerende direktør i Uno-X Mobility, Vegar Kulset. Foto: Torstein Wold / TV 2
NY JOBB: Thor Hushovd forlater TV 2 og blir sjef for sykkellaget Uno-X Mobility. Her sammen med administrerende direktør i Uno-X Mobility, Vegar Kulset. Foto: Torstein Wold / TV 2

Den overraskende nyheten bekreftes av Hushovd mandag ettermiddag.

– Jeg skal gå inn som ny leder. «General manager», som det heter. Dette er en gammel drøm for meg. Jeg prøvde å få til det som ville ha vært det første norske profflaget tilbake i 2015, men jeg fikk det dessverre ikke til, men nå har denne muligheten kommet. Sykkel er livet mitt, og jeg gleder meg til å ta fatt på denne rollen, sier han til TV 2 på Reitan-gruppens hovedkvarter på Ensjø i Oslo.

46-åringen begynner i jobben 1. februar, og forlater dermed rollen som TV 2-ekspert.

– Jeg har vokst opp med sykkel, og dette er en mulighet som kanskje bare kommer én gang. Jeg er også i en alder hvor jeg fortsatt har litt arbeidslyst igjen! Og jeg synes dette er spennende. Jeg heier på Sykkel-Norge og har lyst til å få til dette, sier han entusiastisk. 

FORLATER TV 2. Thor Hushovd har jobbet som sykkelekspert for TV 2. Foto: Torstein Wold / TV 2
FORLATER TV 2. Thor Hushovd har jobbet som sykkelekspert for TV 2. Foto: Torstein Wold / TV 2

Overtar for Jens Haugland: – Jeg ser fremover

Vegar Kulset, som er administrerende direktør i selskapet, er ikke i tvil om hva Hushovd vil tilføre.

– Han har syklet på de beste lagene i verden. Han er verdensmester. Han har ti etappeseire i Tour de France. Han vet hva det dreier seg om. I tillegg har han en personlighet og et internasjonalt nettverk som vi tror er veldig verdifullt for et allerede veldig, veldig godt drevet sykkellag, sier han.

Hushovd overtar jobben fra Jens Haugland, som har vært primus motor og øverste sportslig leder helt siden laget ble etablert før 2017-sesongen. 

Haugland har samtidig vært daglig leder i drivstoffselskapet Uno-X, og Kulset forklarer at det er arbeidsmengden som nå gjør at Haugland ikke lenger skal lede sykkelsatsingen.

– Vi har en ganske stor forretning. Og vi er midt i en transformasjonsperiode. Og vi har én mann som både har hatt ansvar for sykkellaget, og all vår virksomhet i Norge. Og det er mer enn én mann fortjener å ha ansvaret for. Selv om denne mannen har unormalt stor arbeidskapasitet og aldri klager på at det er for mye, så er det mitt ansvar å sørge for at vi ikke strekker strikken lenger enn det vi allerede har gjort, forklarer han, og legger til at Haugland selv må få svare på hvordan han ser på å ikke lenger skulle jobbe med sykkellaget.

Haugland sier til TV 2 at det er et «spennende steg å få på plass en så fantastisk ressurs som Hushovd», men sier at det ikke var et ønske fra ham selv å gi fra seg jobben.

– Det er alltid sånn i selskaper at eier og styreleder kan treffe de valg de mener er riktig for virksomheten sin videre. Det støtter jeg, og jeg stiller meg fullt og helt bak valgene som er tatt. Jeg ser fremover. Men det vil ikke være riktig å si at jeg initierte dette, forteller han, og presiserer at han har «full respekt» for at Kulset mener arbeidsbelastningen hans har vært for stor. 

Kristoff overrasket

– Når vi får muligheten til å hente Thor Hushovd, så forsterker vi både sykkellaget og vår samlede lederkraft i Uno-X Mobility, fortsetter Kulset.

Hushovd er klar på at han har store sko i fylle i sjefsjobben.

– Det er et ekstremt proft lag, og de har bygd stein for stein. Vegar og Jens har gjort en strålende jobb. Så jeg kommer til en ryddig og god organisasjon, sier den tidligere verdensmesteren.

Hushovd overtar ansvaret for herrelaget, kvinnelaget og utviklingslaget.

Han har én klar målsetting: få Uno-X opp på sportens øverste nivå, WorldTouren.

– Drømmen er å skape mange norske og skandinaviske ryttere som blir blant verdens beste syklister. Kanskje vinne Tour de France en gang. Men i løpet av to år er målet at Uno-X Mobility blir et av de 18 beste WorldTour-lagene, slik at vi hvert år kan delta i Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España og de største rittene, forklarer han.

Alexander Kristoff var på flyet på vei til Mallorca da nyheten sprakk.

– Ja, dette kom litt ut av intet for oss. Jeg visste ingenting før jeg så en melding fra laget idet jeg gikk ut av flyet, sier han på telefon fra Spania.

OVERRASKET: Alexander Kristoff. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2
OVERRASKET: Alexander Kristoff. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

– Jeg likte Jens veldig godt, men jeg har også et veldig godt forhold til Thor. Jens har gjort en veldig, veldig god jobb for oss. Det har han gjort i alle år. Men det kan godt være at arbeidsmengden har vært for stor, sier han.

– Hva kan Hushovd tilføre laget?

– Han har et stort kontaktnett og vet hva sporten dreier seg om, så det er e bidrag i seg selv. Han har jo også forsøkt å danne et lag før, så han har nok også mange tanker om hvordan et lag skal drives, sier han.

– Et sjokk

–  Jeg synes dette er en overraskende gladnyhet.

Det sier Magnus Drivenes, TV 2s sykkelekspert. 

– Hushovd har mye erfaring fra sykkelsporten, og Uno-X kan dra god nytte av hans nettverk og standing. Jens Haugland har utvilsomt gjort en formidabel jobb med å få Uno-X dit de er i dag, og det er store sko å fylle for Hushovd. Jeg er spent på hvordan han takler den rollen. Jeg håper han skjønner at det er mye jobb som venter! fortsetter han.

Han er imidlertid tydelig på at det vil oppleves svært overraskende i Sykkel-Norge at Haugland plutselig er ute av laget.

– Han har vært mannen bak mye av suksessen. Jobben han har gjort er veldig imponerende, og jeg sliter med å se for meg at han skal følge hjertebarnet sitt fra sidelinjen. Dette kommer som et sjokk, sier han.

Ifølge Drivenes er det spesielt ett område hvor Uno-X har forbedringspotensial:

– Om det er én ting som har vært kjipt for Uno-X, så er det at flere norske talenter har valgt andre veier, sier han, og refererer til at lag som Visma-Lease a Bike blant annet har plukket opp flere norske stortalenter de siste årene.

– Det blir en viktig oppgave for Hushovd å sørge for at Uno-X klarer å snappe opp de største talentene. At Uno-X er attraktive nok.

Fra amatørlag til Tour de France

Haugland og Kulset var hjernene bak etableringen av laget i 2017.

– På én måte er jeg full av vemod, all den tid dette har vært livet vårt i nesten ti år nå. Det har jo vært en drøm. Samtidig er det fantastisk å få en ressurs som Thor til å lede det videre, sier Haugland.

KRONEN PÅ VERKET: Tour de France-deltakelsen sommeren 2023 var det foreløpige høydepunktet for laget og mannen bak det, Jens Haugland. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2
KRONEN PÅ VERKET: Tour de France-deltakelsen sommeren 2023 var det foreløpige høydepunktet for laget og mannen bak det, Jens Haugland. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Laget tok gradvis stegene oppover i sporten, og i 2020 ble de offisielt det første norske profflaget etter å ha klatret opp på nest øverste nivå internasjonalt. 

2023-sesongen ble året de virkelig etablerte seg i den norske bevisstheten. 

Alexander Kristoff meldte overgang, og sommeren 2023 fikk laget sin debut i sportens største og viktigste ritt: Tour de France. 

De gule - og rødkledde markerte seg med en rekke topplasseringer på etapper, og har allerede sikret seg en invitasjon til årets Tour.

Før årets sesong forsterket Haugland laget ytterligere med å hente profiler som Magnus Cort Nielsen, Andreas Leknessund og Markus Hoelgaard. 

Haugland er klar på at han kommer til å være lagets største supporter, også fra sidelinjen.

– Dette sitter så dypt i meg at jeg senest i dag sett kvinnelaget vårt sykle et endagsritt på Mallorca. Jeg skal følge laget så lenge det eksisterer. Det er en fantastisk gjeng!