– Ingenting kan helbrede ham

STAVANGER (TV 2): For to år siden endret livet seg brått for Vilde Bakke-Andersen (20) og familien. Hun er forberedt på enda tyngre dager i årene fremover.

Se TV 2s reportasje øverst!

Hun har spilt fotball siden hun var ti år, og er ei vaskeekte Viking-jente.

Vilde Bakke-Andersen er oppvokst et steinkast fra gamle Stavanger Stadion på Eiganes. 

Pappa Egil Thomas Andersen er lidenskapelig Viking-supporter, og det var derfor ikke uten grunn hun ønsket å begynne med fotball og ikle seg den mørkeblå drakten.

– Pappa var vel trener for oss i rundt tre-fire år da jeg spilte på aldersbestemte lag. Men han har hele tiden vært rundt meg og sett på treninger og kamper. Helt frem til nå, sier Vilde Bakke-Andersen når TV 2 møter Viking-profilen i barndomshjemmet i bydelen Eiganes i Stavanger.

Han har hele tiden vært rundt meg.
Vilde Bakke Andersen
GODE MINNER: Pappa Egil Thomas Andersen sammen med Vilde Bakke Andersen på båttur på Byfjorden for noen år tilbake. Foto: PRIVAT
GODE MINNER: Pappa Egil Thomas Andersen sammen med Vilde Bakke Andersen på båttur på Byfjorden for noen år tilbake. Foto: PRIVAT

– Det kjekkeste pappa har opplevd

Et øyeblikk sammen med pappa Egil Thomas kommer Viking-spilleren aldri til å glemme. 

Med sin ivrige og entusiastiske pappa som trener gikk Vikings J14 helt til topps i den danske storturneringen Dana Cup tilbake i 2017.

– Det var det første året jeg var med i Dana Cup, og hadde jo aldri opplevd noe sånt før. Så da vi vant, var det utrolig kjekt. Og at pappa var med var jo … ja, helt fantastisk. Han sier at det er det kjekkeste han har opplevd i hele sitt liv, sier Viking-spilleren og smiler fra øre til øre da hun tenker tilbake på bragden.

Suksessen i Dana Cup ga angrepsspilleren mersmak. 

Hun ville oppleve mer på fotballbanen. Pappa Egil Thomas ble hennes viktigste støttespiller, rådgiver og til tider også personlige trener.

– Pappa har alltid vært den jeg har snakket mest med om fotball. Han har jo hjulpet meg med egentreningen, og har alltid sett alle kampene jeg har spilt, roser Bakke-Andersen.

GLEDE: Pappa Egil Thomas Andersen (t.v) sammen med Vilde Bakke-Andersen (t.v med caps) etter triumfen i Dana Cup. Foto: PRIVAT
GLEDE: Pappa Egil Thomas Andersen (t.v) sammen med Vilde Bakke-Andersen (t.v med caps) etter triumfen i Dana Cup. Foto: PRIVAT

Vildes største støttespiller

All støtte og tilbakemeldinger hun fikk fra sin engasjerte pappa hjalp Vilde Bakke-Andersen på veien opp til A-laget til Viking, som i fjor rykket opp til 1. divisjon og har ambisjoner om opprykk til Toppserien. 

Med unntak av én sesong i Klepp har 20-åringen spilt hele sin karriere i den mørkeblå drakten.

– Etter kampene så snakker vi om hva jeg kan gjøre bedre og slike ting. Han er kanskje litt kritisk, men han har alltid vært der for meg og jeg har fått masse god råd av ham, forteller Bakke-Andersen.

Men nå har ikke pappa Egil Thomas Andersen de samme mulighetene til å være der for datteren.

Nå er det datteren som må være der for ham.

Like før sommeren for to år siden fikk familien en sjokkbeskjed de fremdeles sliter med å fordøye. 

PÅ SYKEHUS: Pappa Egil Thomas Andersen har fått ALS. Foto: PRIVAT
PÅ SYKEHUS: Pappa Egil Thomas Andersen har fått ALS. Foto: PRIVAT

Fikk nedslående beskjed på sykehuset

En beskjed som endret livet og tilværelsen for dem alle.

– Jeg husker det var litt før sommeren 2022, så hadde han vært mye innom sykehuset, og plutselig ble vi kalt inn til et møte, sier fotballtalentet.

Hun blir stille i noen sekunder, puster dypt, og fortsetter:

– På møtet sa legene at han fått ALS. Da husker jeg at vi ikke visste så mye om sykdommen, men jeg så alle ble veldig alvorlige, og det var trist å få vite det, erindrer hun.

Viking-profilen leste seg opp på sykdommen Amyotrofisk lateral sklerose, som forkortes med ALS. 

Jeg så alle ble veldig alvorlige.
Vilde Bakke Andersen

Det er en sjelden nervesykdom der nerveceller i hjernen og ryggmargen svinner hen og blir borte. Dette medfører gradvis økende lammelser og muskelsvinn.

Per i dag finnes det ingen behandling som kan stanse eller snu sykdomsutviklingen ved ALS, ifølge Helse Norge. 

PÅ VIKING STADION: Pappa Egil Thomas Andersen på Vikings hjemmearena. Foto: PRIVAT
PÅ VIKING STADION: Pappa Egil Thomas Andersen på Vikings hjemmearena. Foto: PRIVAT

– Måtte omstille oss

Pappaen og den største støttespilleren hadde altså fått ALS, en sykdom det ikke finnes noe kur for.

– Jeg forstod etter hvert at det var skikkelig alvorlig, og det var usikkert hvor lenge han kunne leve med sykdommen, konstaterer Bakke-Andersen.

Jeg følte vi fikk et sterkere samhold i familien
Vilde Bakke-Andersen

Sykdommen førte til at hele familien umiddelbart måtte omstille seg fra en hverdag uten bekymringer til det å leve i uvisshet som nærmeste pårørende til et nært familiemedlem med et alvorlig sykdomsforløp.

– Jeg følte vi fikk et sterkere samhold i familien og med alle vennene rundt. I begynnelsen var det veldig tøft, og vi måtte omstille oss fra tanken om at pappa skulle være med oss hele livet, til at han nå kanskje ikke hadde lenge igjen, medgir Bakke-Andersen.

For øyeblikket er Egil Thomas Andersen innlagt på sykehus, og han er avhengig av pustemaskin. Tilstanden går litt opp og ned. Han har gode dager, og dårligere dager.

ÅPNER OM: Vilde Bakke Andersen forteller om sykdommen som har rammet hennes pappa. Foto: Bjarte Fossfjell / TV 2
ÅPNER OM: Vilde Bakke Andersen forteller om sykdommen som har rammet hennes pappa. Foto: Bjarte Fossfjell / TV 2

– Ingenting kan helbrede ham

Sammen med sine tre søstre og resten av familien besøker Bakke-Andersen pappaen så ofte hun kan på sykehuset.

– Det har jo vært sånt at han blir gradvis dårligere og dårligere. Etter hvert har det blitt flere og flere komplikasjoner. Men jeg synes at han har taklet det på en sykt bra måte, sier hun.

PÅ SYKEHUS: Egil Thomas Andersen er avhengig av pustemaskin. Her på sykehuset sammen med to av Vilde Bakken Andersens søstre. Foto: PRIVAT
PÅ SYKEHUS: Egil Thomas Andersen er avhengig av pustemaskin. Her på sykehuset sammen med to av Vilde Bakken Andersens søstre. Foto: PRIVAT

– Han har jo tatt medisiner som skal bremse det litt, men det er jo ingenting som kan helbrede ham, sukker 20-åringen.

– Pappa får jo masse smertestillende, og så må han bruke pustemaskin hele tiden, fordi han ikke kan puste selv. Han tar på en måte alle medisiner han kan, men hvis han for eksempel tar for mye morfin, så kan det gå ut over hvor godt han kan puste, forklarer Bakke-Andersen videre.

Forrige måned valgte hun å gå åpent ut med å fortelle om sykdommen som har rammet sin fotballinteresserte pappa på Vikings sosiale medier. 

GODE MINNER: Vilde Bakke Andersen ser tilbake i fotoalbumet fra barndommen.
GODE MINNER: Vilde Bakke Andersen ser tilbake i fotoalbumet fra barndommen. Foto: Bjarte Fossfjell, TV 2

Åpnet opp på sosiale medier

Først og fremst for å skape åpenhet om sykdommen, men også for å få fortalt omgivelsene om hva familien nå opplever.

Det har egentlig vært en sorgprosess i to år
Vilde Bakke-Andersen

– Ja, i begynnelsen var det ikke så mange som visste om at jeg hadde denne situasjonen på hjemmebane, og det synes jeg var litt vanskelig. For jeg kunne ofte være lei meg, og så forstod ikke folk hvorfor, beskriver Bakke-Andersen, og fortsetter:

– Det at jeg nå har vært åpen om det, det gjør bare at jeg føler folk rundt meg ser meg mye mer, og skjønner mer hvordan jeg har det. Om jeg ikke er i topp humør en dag, så skjønner de hvorfor.

Familien vet ikke hvor lenge pappa har igjen.

– Vel. Det er jo en sorgprosess hele tiden. Det har egentlig vært en sorgprosess i to år, sukker Bakke-Andersen.

– Fotballen som fristed

I den tøffe og tunge tiden de nå opplever har fotballen blitt et fristed. Både for Vilde og pappa Egil Thomas Andersen.

– Pappa er veldig stolt når jeg spiller fotball, men han er stolt av oss alle, vi er fire søstre, poengterer Viking-spilleren, før hun legger til:

Det er sånne små ting som betyr veldig mye for meg og pappa,
Vilde Bakke-Andersen

– Jeg har vært heldig som har fotballen, det distraherer meg litt og gjør at jeg glemmer det. Så har jeg og pappa andre ting å snakke om når vi møtes. Pappa var jo på nesten alle hjemmekampene våre i fjor, og når de sendes på TV, så følger han med på alt han kan og gir meg tilbakemeldinger. Det er sånne små ting som betyr veldig mye for meg og pappa, konstaterer Bakke-Andersen.

JUBEL: Vilde Bakke-Andersen feirer opprykket til 1. divisjon i 2023. Foto: Alexander Larsen / Viking FK
JUBEL: Vilde Bakke-Andersen feirer opprykket til 1. divisjon i 2023. Foto: Alexander Larsen / Viking FK

Fotballpraten sitter løst

For selv om kroppen svikter, har Egil Thomas fremdeles ikke mistet stemmen, som også kan være en del av sykdomsforløpet i ALS.

Dermed sitter fremdeles fotballpraten like løst som den alltid har gjort.

– At pappa fremdeles greier å snakke, når han har en så avansert type ALS, det er egentlig veldig sjeldent, påpeker hun. 

Og utdyper:

– Det er ofte stemmen personer med ALS mister først. Men stemmen til pappa er kraftig som bare det. Det hadde vært enda verre hvis han ikke kunne snakke, fordi da hadde vi mistet den personen vi er så glad i å snakke med, poengterer Bakke-Andersen.

Fotballfamilien og støtten hun har opplevd fra lagvenninnene på Viking og klubbens øvrige støtteapparat har vært uvurderlig.

JUBLER: Pappa Egil Thomas Andersen jubler med gode venner etter å ha sett Vikings kvinnelag spille kamp på TV på sykehuset. Foto: PRIVAT
JUBLER: Pappa Egil Thomas Andersen jubler med gode venner etter å ha sett Vikings kvinnelag spille kamp på TV på sykehuset. Foto: PRIVAT

– Bruker de dagene jeg har

Viking-profilen vet at tiden fremover kommer til å bli enda tøffere og tyngre enn det familien har vært gjennom de siste to årene.

– Du vet jo at det bare kommer til å gå dårligere og dårligere med ham fremover. Derfor føler jeg må bruke den dagen jeg har, og gjøre mest ut av den, for jeg vet at pappa akkurat da er i best form, og at han ikke kommer til å bli bedre enn det han er akkurat nå, forklarer Bakke-Andersen.

– Og med fotballen kommer jeg til å fortsette å bruke det som et fristed, og kanskje få ut litt frustrasjon på banen når jeg har det tøft.

Angriperen på Vikings lag i 1. divisjon vet at hun ikke er den eneste som opplever ALS i nær familie. 

Det finnes om lag 400 mennesker med ALS i Norge, og hvert år får rundt 150 mennesker i landet diagnosen, ifølge Helse Norge

Bakke-Andersen har spesielt et godt råd til andre som opplever det samme som henne og familien:

– Bruk tiden dere har sammen, og vær der for hverandre. Vis bare hvor glad dere er i hverandre, og si det alltid til hverandre.

ETTERTENKSOM: Vilde Bakke-Andersen forteller om diagnosen pappa Egil Thomas Andersen har fått. Foto: Bjarte Fossfjell / TV 2
ETTERTENKSOM: Vilde Bakke-Andersen forteller om diagnosen pappa Egil Thomas Andersen har fått. Foto: Bjarte Fossfjell / TV 2