Alfie Haaland i stort TV 2-intervju:

– Ikke alltid jeg har like mye tro på det Erling holder på med

Erling Braut Haaland benytter seg av flere utradisjonelle metoder for å nå så langt som mulig.

FØLGER SØNNEN: Alfie Haaland har fått oppleve Erling Braut Haalands suksess på nært hold. Foto: OLI SCARFF
FØLGER SØNNEN: Alfie Haaland har fått oppleve Erling Braut Haalands suksess på nært hold. Foto: OLI SCARFF

– Det er ikke alltid jeg har like mye tro på det Erling holder på med.

Det sier Alfie Haaland til TV 2 etterfulgt av et smil.

Bakgrunnen for svaret er scenen som dukket opp i Netflix-dokumentaren, «Treble winners», hvor Erling Braut Haaland og John Stones vanner en bonsai.

– Bonsaitreet er der vi får energien vår fra, sier Haaland i dokumentaren.

Treet er satt opp i rommet hvor spillerne får fysiobehandling. 

– Vi drar energien ut av treet og overfører det til kroppen vår. Det er et tre som bringer god lykke, sier jærbuen.

ENERGI: I fysiorommet på Manchester Citys treningsanlegg tar Erling Braut Haaland og John Stones vare på bonsaien. Foto: Netflix.
ENERGI: I fysiorommet på Manchester Citys treningsanlegg tar Erling Braut Haaland og John Stones vare på bonsaien. Foto: Netflix.

Alle som har et forhold til den klassiske Karate Kid-trilogien har sett en bonsai. I filmene er bonsaien et symbol på indre ro.

– Han er en som prøver å finne noen små ting som både kan gi ro, og gjøre dem bedre. Han er alltid opptatt av små detaljer. Både Erling og laget har gjort det bra, så kanskje det er noe med det, sier Alfie Haaland.

Men det er også andre grep enn bonsaitreet Haaland har tatt for å være best mulig forberedt på hverdagen.

PAPPA HAALAND: Alfie utenfor Signal Iduna Park i Dortmund. Foto: Daniel Sannum Lauten/ TV 2
PAPPA HAALAND: Alfie utenfor Signal Iduna Park i Dortmund. Foto: Daniel Sannum Lauten/ TV 2

Med jevne mellomrom har det dukket opp flere detaljer ved superspissens «ekstreme» liv.

FORTID OG NÅTID: Erling Braut Haaland passerer flere av farens tidligere lagkamerater på Ullevaal. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
FORTID OG NÅTID: Erling Braut Haaland passerer flere av farens tidligere lagkamerater på Ullevaal. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Fantastisk mye vanskeligere nå

I et intervju med mannen som kjenner Erling Braut Haaland aller best, faren Alfie, får TV 2 et innblikk i hvordan superstjernen lever for å optimalisere hverdagen som spiss på et av verdens beste fotballag.

Alfie som selv var landslagsspiller og proff i klubber som Leeds United, Manchester City og Nottingham Forest, lever ut barndomsdrømmen for andre gang.

Først som spiller, nå gjennom sin sønns karriere.

– Det er fantastisk. Nå har jeg vært så heldig, jeg får jo et ganske godt innblikk i hvordan han lever, bor og trener. Hvor mye hardt arbeid som ligger bak, sier Alfie Haaland til TV 2.

PAPPA: Alfie Haaland var selv proff i Premier League, her utenfor Signal Iduna Park i Dortmund. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
PAPPA: Alfie Haaland var selv proff i Premier League, her utenfor Signal Iduna Park i Dortmund. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

For livet som fotballproff på 1990- og 2020-tallet er to forskjellige ting.

To helt forskjellige ting.

– Det er fantastisk mye vanskeligere nå enn da vi var proffer. Både rundt oppmerksomheten og media. Hvordan man må leve for å være der oppe. Det er hardt arbeid, men på den andre siden, de forstår også at de er veldig privilegerte.

Selv om Erling Braut Haaland bare er 23 år gammel, har han oppnådd mer enn de fleste fotballspillere klarer gjennom en 20 år lang karriere.

Han har blant annet vunnet både Champions League og Premier League. Han endte også på andreplass under fjorårets Gullballen-kåring, kun slått av Lionel Messi.

– De får lov til å holde på med noe de har drømt om, de klager ikke. De forstår at de er heldige som får leve ut drømmen sin. Jeg som forelder får lov til å leve det en gang til, på en måte. Jeg synes det er fantastisk å følge med på reisen han har hatt, sier Alfie Haaland.

Haalands utradisjonelle grep: – Verdens viktigste ting

De siste årene har det dukket opp flere detaljer fra Haalands liv.

Blant annet teip over munnen når han sover, briller som skal filtrere bort blått lys og filtrering av springvann.

Det var da Haaland gjestet superstjernen Logan Pauls podkast, «Impaulsive», at Haaland fortalte om de grepene han mener er viktigst for ham.

Paul spurte om Haaland hadde et hemmelig våpen. Noe som kunne få ham til å prestere enda bedre.

– Jeg tror søvn er verdens viktigste ting, svarte Haaland.

Før han fulgte opp med å fortelle om brillene som filtrerer vekk blått lys.

SPESIALBRILLER: – Hva skjer her? Skrev Kyle Walker da han postet dette bildet på Instagram. Foto: Kylewalker2/Instagram
SPESIALBRILLER: – Hva skjer her? Skrev Kyle Walker da han postet dette bildet på Instagram. Foto: Kylewalker2/Instagram

Haaland forteller i intervjuet at han vanligvis tar på seg brillene tre timer før han skal legge seg.

Det norske selskapet «Circadian Eyewear» spesialiserer seg på briller som optimaliserer døgnrytmen. På nettsiden deres kan man lese:

«Ved å bruke brillene to timer før planlagt søvntid vil det blå lyset blokkeres og gjøre kroppen i stand til å produsere sitt eget melatoninhormon.»

Kraftig lys forstyrrer kroppens produksjon av melatonin, som er hormonet som gjør mennesker søvnige. Det er her blokkeringen av det blå lyset kommer inn, ettersom blått lys oppfattes som dagslys. 

Ved å bruke brillene med oransje glass «lurer» man hjernen til å tro at det ikke er dagslys.

Overlege på Valen sykehus i Vestland, Tone Elise Gjøtterud Henriksen, har i et intervju med TV 2, fortalt at hun er overbevist om at briller med oransje glass forbedrer nattesøvnen.

På spørsmål om hva hun tenker om at Erling Braut Haaland benytter seg av brillene, svarer hun:

– Det er veldig smart av ham å benytte dem, fordi kroppen kommer i gang med reparasjonsprosessen raskere. Melatonin er et natthormon som først settes i gang når det blå lyset er vekke. Det betyr at han har søvnhormonet melatonin noen timer før han legger seg, mens andre fotballspillere må vente til de slår av lyset på soverommet, uttalte overlegen til TV 2.

Verdens største organisasjon av øyeleger og øyekirurger, American Academy of Ophthalmology (AAO), mener det holder å kutte ut skjermer to timer før leggetid.

I en artikkel publisert på hjemmesiden deres, kan man lese at de mener det ikke er nødvendig for folk å gå til innkjøp av briller som blokkerer blått lys.

Ifølge AAO fører ikke blått lys fra digitale enheter til øyeskader. De skriver også at søvn kan forbedres uten spesiallagde briller. 

Teiper munnen når han sover: – Trengs flere vitenskapelige studier

I podkasten begynte Logan Paul å fortelle om et grep han har tatt, da svarte Haaland:

– Du burde forsøke å teipe munnen din. Om natten og når du trener. Jeg sover med det, sier jærbuen.

Å teipe munnen når man sover er en trend som virkelig har blusset opp de siste årene.

En av dem som kan forklare litt hvilken effekt teip over munnen kan ha, er Siri Waage.

Hun er seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for søvnmedisin på Haukeland sykehus og forsker ved Universitetet i Bergen.

– Bedre nesepassasje kan nok gi subjektivt bedre opplevd søvnkvalitet, og poenget med munnteip er å holde munnen lukket gjennom natten. Men for å fastslå at søvnteip har effekt, trengs flere vitenskapelige studier, sa Waage til TV 2 i oktober.

– Grunnen til det er at nesepusting gir stabilitet i øvre luftveier og bidrar til å fukte og varme opp luften som pustes inn, mens munnpusting gir undertrykk i luftveiens indre og disponerer for sammenklapping i svelget, forklarte Waage.

– Prøver å leve mest mulig normalt

Rundt seg har Erling Braut Haaland et team som gjør sitt ytterste for at han skal kunne konsentrere seg om det han kan aller best. 

Å score mål.

Pappa Alfie Haaland er naturligvis en viktig del av det, men det er også familievennen Ivar Eggja, eller «Mr. Fixer», som han kalles.

– Alt fra å opprette en bankkonto i Tyskland når du ikke kan språket, forsikring på bilen eller hvor du skal bo. Da jeg kom til Dortmund, bodde jeg på hotell i to dager før vi reiste på treningsleir. Da jeg kom tilbake, var leiligheten klar med fullt av Ikea-ting, sier Erling Braut Haaland i dokumentarfilmen.

– Det tror jeg har mye å si. Én uke senere, hva skjedde da? Hat trick mot Augsburg. Jeg tror at om jeg måtte holdt på med alt dette alene, å velge en leilighet og reist på Ikea, så tror jeg ikke at jeg hadde scoret tre mål i den kampen og to mål i neste kamp.

TEAM HAALAND: Ivar Eggja (t.v), Erling Braut Haaland, agent Rafaela Pimenta, Alfie Haaland og økonomirådgiver Egil Østenstad. Foto: John Walton
TEAM HAALAND: Ivar Eggja (t.v), Erling Braut Haaland, agent Rafaela Pimenta, Alfie Haaland og økonomirådgiver Egil Østenstad. Foto: John Walton

Under intervjuet i Manchester før Citys kamp mot Real Madrid, fortalte også Alfie Haaland litt om hvordan hverdagen til sønnen er under Pep Guardiola.

Ettersom spillerne er samlet på treningsanlegget hver dag, får spillerne mer fritid inn mot kampene.

– Han prøver å leve mest mulig normalt. De møtes bare noen få timer før kamp, faktisk. De får lov til å leve sine egne liv med familie og kjærester.

Selv liker Erling Braut Haaland å ta det rolig før kamper.

– Det er å tenke minst mulig. Noen går sikkert gjennom faste situasjoner for seg selv og snakker med trenerne. Det er litt individuelt, men Erling liker godt å slappe av og tenke minst mulig på det som skal skje, sier Alfie Haaland. 

– Han er en liten moroklump

I dokumentarserien «Treble winners» på Netflix blir man med inn i garderoben til Manchester City. Man får et innblikk i en av verdens aller største klubber.

Allerede tidlig i første episode dukker Erling Braut Haaland opp.

– Jeg har sett serien, og Erling er jo slik som vi kjenner ham. Han er en liten moroklump, han går rundt og gir gode kommentarer. Han liker egentlig den britiske humoren med litt ironi og å terge de andre litt. 

– Det er mange sterke skikkelser i garderoben, og Erling har funnet sin plass. Han ønsker ikke å ta for mye plass rundt akkurat kampene, men å fokusere på seg selv. Det er mange andre sterke personligheter som tar den jobben. Erling er tilpasningsdyktig og gjør det han må, sier faren.

NÆR: Erling Braut Haaland og Pep Guardiola gir hverandre en klem etter Citys kamp mot Young Boys i Champions League i høst. Foto: GABRIEL MONNET
NÆR: Erling Braut Haaland og Pep Guardiola gir hverandre en klem etter Citys kamp mot Young Boys i Champions League i høst. Foto: GABRIEL MONNET

Da Pep Guardiola møtte pressen før Manchester Citys hjemmekamp mot FC København, fikk han spørsmål om hvordan Haalands inntreden i laget var.

Manchester Citys manager svarte ikke at det var egenskapene på banen som hadde imponert ham mest.

Men hvordan han sosialt ble en del av spillergruppen utenfor banen.

– Det gikk så raskt. Det er det som imponerte meg mest. Det han viste utenfor banen er det som imponerte meg mest. Væremåten hans, den er fantastisk. 

Guardiola fikk også spørsmål om hvordan det var å jobbe med de aller største stjernene i fotballen.

– Min erfaring er at jo større stjerne de er, jo mer ydmyke er de. Jeg vet ikke hvorfor, men vanligvis er de største stjernene det, svarte Guardiola.

TV 2 spurte Alfie Haaland hvordan han oppfattet sønnens inntreden i laget, og hva han tenkte om Pep Guardiolas uttalelser.

– Det er ikke alltid han er like ydmyk hjemme i familiesettingen, sier Alfie Haaland, før han ler.

– Jeg tror hele gruppen til City … Du må ha litt av hvert av personligheter i en gruppe, men om du har for mange egoer, så stopper det en eller annen gang. Da tror jeg ikke de hadde vunnet «the treble». Slik jeg kjenner den gruppen, så er de både høflige og ydmyke når de må, men de er veldig ærgjerrige og offensive når de må det. Du må ha litt av alle karakterer tror jeg, sier Alfie Haaland.