Dietten vekker oppsikt

Dani Carvajal slet mye med muskelskader. Så tok han et spesielt grep – siden har han vært så godt som skadefri.

ENDRINGEN GJORDE HAM SKADEFRI: Dani Carvajal klarte å kvitte seg med muskelskadene han slet med etter en drastisk kostholdsendring. Foto: ISABEL INFANTES
ENDRINGEN GJORDE HAM SKADEFRI: Dani Carvajal klarte å kvitte seg med muskelskadene han slet med etter en drastisk kostholdsendring. Foto: ISABEL INFANTES

Se Real Madrid – Bayern München på TV 2 Play onsdag fra klokken 20.00!

Real Madrid-fansen har et ekstra spesielt forhold til Dani Carvajal (32). Han er én av deres egne. 

Født i Madrid-forstaden Leganés, og en del av storklubbens akademi på Valdebebas, La Fábrica, fra han var 10 år.

Carvajal gikk gradene i Real Madrid og kom seg helt opp til B-laget, Castilla, der han også var kaptein. 

Konkurransen om plassen på A-laget med den gang da høyreback Sergio Ramos og Álvaro Arbeloa var imidlertid for sterk på denne tiden, og Carvajal ble kjøpt av Bayer Leverkusen.

Etter ett knallgodt år i Tyskland utløste Real Madrid en tilbakekjøpsklausul og hentet Carvajal hjem igjen til den spanske hovedstaden. 

Som én av få har han vært med på alle Real Madrids fem Champions League-triumfer de siste ti årene.

– Dani Carvajal er for veldig mange Real Madrid-supportere blitt selve personifiseringen av klubben den dag i dag. Der man de siste årene har mistet store personligheter, kanskje særlig Sergio Ramos, så er det Carvajal som har tatt på seg rollen som frontfigur.

Det sier Martin Hellerud i Real Madrid Norge.

– Han har blitt mannen som går i krigen, står opp som en kaptein og blitt litt den «drittsekken» ute på banen som man elsker å ha på laget sitt – og hater å spille mot, sier Hellerud.

POKALGROSIST: Dani Carvajal har løftet svært mange trofeer i Real Madrid-drakten. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
POKALGROSIST: Dani Carvajal har løftet svært mange trofeer i Real Madrid-drakten. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Fulgte råd som endret kostholdet totalt

En skadefri Carvajal har vært blant de sikreste kortene i Real Madrids startellevere de siste årene.

For nettopp skader har tidligere vært et problem for den solide høyrebacken. 

Det har «bare» blitt 43 landskamper for Spania. Carvajal gikk blant annet glipp av begge de to europamesterskapene i 2016 og 2020 som følge av skader. 

I 2021 spilte han bare tolv kamper. Spesielt muskelskader har plaget 32-åringen.

– Jeg så ingen ende i tunnelen. Jeg spiste riktig og tok vare på kroppen min, men ingenting forandret seg, sa Carvajal til Movistar om trøblende med skader på denne tiden.

Carvajal bestemte seg for å ta grep. For noen år siden dro han til ernæringsfysiologen Itziar Gonzalez de Arriba for å få råd. 

Hva kunne han gjøre for å slippe alle skadeplagene?

Rådet fra ernæringsfysiologen var klart: Kutt ut gluten og hvete fra kostholdet ditt. Carvajal gjorde som Gonzalez de Arriba sa og sluttet blant annet å spise poteter, tomater og aubergine.

– Det føles litt rart. Dietten jeg følger er veldig streng, men alt jeg får i meg er godt, sa han på en pressekonferanse i 2021.

Carvajal har uttalt at alt forandret seg etter kostholdsendringene. De siste årene har han knapt stått over kamper.

– Favorittmåltidet mitt nå er bakt brokkoli, sa Carvajal til Marca i fjor.

Han har også gitt en signert drakt til Itziar Gonzalez de Arriba der det står: «Du fikk meg til å spise brokkoli 24/7».

– I tillegg anbefaler vi rød ris, granatepler og fisk. Det jeg fjerner flest fra kunders dietter er kumelk, uttalte Gonzalez de Arriba i et sjeldent intervju med Relevo.

Ernæringsfysiolog: – Ikke noe jeg vil anbefale andre

Andre LaLiga-kollegaer som Atlético Madrids Marcos Llorente og Barcelonas Robert Lewandowski lar også være å spise gluten.

Tennislegenden Novak Djokovic er en annen som følger samme oppskrift.

– Det å kutte ut gluten fra kostholdet vil gi store restriksjoner på hva man kan spise, og det vil derfor også kreve god kompetanse om kosthold og matvarer for at behovet for næringsstoffer fortsatt skal dekkes godt, sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Skjølsvik påpeker at hun ikke kjenner til alle endringene Carvajal har gjort, men legger til dette:

– Generelt har vi sett at det kan være vanskeligere å dekke inntaket av fiber, sporstoffer og vitaminer med et glutenfritt kosthold, men det er selvsagt ikke umulig. Det er derfor ikke noe jeg vil anbefale andre å «hoppe på» uten å tenke seg nøye om.

Hun fortsetter:

 – Fra forskningen har vi ikke god nok dokumentasjon på at det er sunnere for friskere mennesker å unngå gluten, men det skjer mye forskning på tarmflora, og vi vet at gluten påvirker tarmfloraen. Det kan derfor være at enkelte vil oppleve at de føler seg bedre om de kutter gluten og hvete, uten at vi kan forklare dette helt.

FOKUS: Dani Carvajal møtte pressen tirsdag, dagen før kampen mot Bayern München. Foto: Alberto Gardin/IPA Sport / ipa-a
FOKUS: Dani Carvajal møtte pressen tirsdag, dagen før kampen mot Bayern München. Foto: Alberto Gardin/IPA Sport / ipa-a

Skjølsvik mener at å kutte ut store matvaregrupper kan gjøre kostholdet til en person enten bedre eller dårligere.

– For Dani Cavajals del ble kostholdet bedre, med tanke på at han bruker renere mat, mer råvarer og mer grønnsaker – pluss at han får i seg mer fullkorn fra havre enn tidligere. Alle disse grepene vil gjøre at kostholdet dreier seg i en sunnere retning ved endringen, og at han derfor også opplever gode helseeffekter. Det å vri kostholdet til å basere seg på naturlig glutenfrie produkter, vil gjøre kostholdet ditt sunnere.

– Mange mener han er den beste høyrebacken i Real Madrids historie

Carvajals tilbakekomst på Real Madrids lag til dagens returoppgjør mot Bayern München blir pekt på som en nøkkel til avansement. 

Han var suspendert i det første oppgjøret forrige uke som endte 2–2 på Allianz Arena. Evigunge Lucas Vázquez vikarierte på høyrebacken.

– Jeg synes det var tydelig at Bayern valgte å utfordre Real Madrids høyreside på grunn av Lucas Vázquez sine defensive svakheter. Dette ble særlig tydelig på straffesparket Bayern fikk, som jeg synes var veldig klønete, sier Martin Hellerud.

I flere av kampene denne sesongen har Carvajal også vært kaptein. Det har skjedd de gangene de to eneste som har vært lengre i Real Madrid enn Carvajal, Nacho og Luka Modric, ikke har spilt fra start.

KAPTEIN: Dani Carvajal er en av hærførerne til Real Madrid. Foto: ISABEL INFANTES
KAPTEIN: Dani Carvajal er en av hærførerne til Real Madrid. Foto: ISABEL INFANTES

Ordningen i Real Madrid er nemlig sånn at den som har vært i klubben lengst, er kaptein. For Carvajal telles dette fra da han kom tilbake til Madrid fra Tyskland i 2013.

– Med Dani Carvajal får man en soliditet man ikke får med Lucas Vázquez. Følelsen man satt med etter kampen forrige uke var at dersom Carvajal hadde spilt, så hadde man mest sannsynlig dratt hjem fra Allianz Arena med seier, og ikke uavgjort, fortsetter Hellerud.

Han forteller at store deler av supporterne mener Carvajal har vært Real Madrids beste spiller denne sesongen, som følge av de stabile prestasjonene i en sterk sesong der de allerede har vunnet LaLiga og den spanske supercupen.

Han trekker det også enda lenger enn bare denne sesongen:

– Mange Real Madrid-supportere regner nå Carvajal som den beste høyrebacken i klubbens historie. Så det er ingen tvil om at han har en svært høy stjerne blant fansen, og det samme gjelder innad i klubben.

Se Real Madrid – Bayern München på TV 2 Play onsdag fra klokken 20.00!

Kilder: Marca, Transfermarkt, Relevo, Managing Madrid.