Brann i møte med Uefa: – På tide å bevege de røde linjene

Nå vil Brann invitere Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og utenlandske toppklubber til Bergen.

Brann og Norges fotballpresident Lise Klaveness mandag ettermiddag vært i møte med Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

På agendaen stod «Uefa mafia»-saken. Møtet gikk over halvannen time i Uefa-byen Nyon i Sveits.

Brann var representert ved styreleder Aslak Sverdrup og supporterleder Erlend Vågane.

– Det handlet om ytringsfriheten i fotballen generelt. Selvfølgelig er det basert på erfaringer for vår del, sier Sverdrup til TV 2.

MØTTE UEFA: Brann-styreleder Aslak Sverdrup. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
MØTTE UEFA: Brann-styreleder Aslak Sverdrup. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Brann ble ilagt en bot på 5000 euro av Uefa etter at supportere kom med mafia-ropet under Champions League-kampen mot St. Pölten.

Sverdrup og Klaveness beskriver møtet som godt og gemyttlig.

– Vi løftet den mer generelle diskusjonen for å finne ut hvordan vi skal ha både en kokende, god fotballkultur og ytringsfrihet på tribunene, sier han.

– Problematisk

Botens størrelse var også tema på mandagens møte.

– Da vi først fikk en bot, så var straffen proporsjonalt mye strengere på damesiden. Det mener vi at er problematisk, sier Sverdrup.

– Boten er halvparten så stor på kvinnesiden som på herresiden, så det er en slags rabatt, men premiepengene er 250 ganger større på herresiden. Da er ikke forholdsmessigheten helt der. Det opplevde jeg også at de lyttet veldig til, sier fotballpresident Lise Klaveness til TV 2.

Bergensklubben anket saken. Denne ble avvist.

– Vi snakket rundt boten, for diskusjon om saksbehandlingen skjer ikke med generalsekretæren i Uefa (Theodore Theodoridis, red. anm.). Vi venter på en forklaring på hvorfor anken ble avvist. Det er et annet løp på siden av dagens samtale med Uefa, forklarer styreleder Sverdrup.

MØTTE BRANN: Uefas generalsekretær Theodore Theodoridis. Foto: Christophe Ena / AP / NTB
MØTTE BRANN: Uefas generalsekretær Theodore Theodoridis. Foto: Christophe Ena / AP / NTB

Forklaringen var «provoserende ytringer som er støtende av natur», og Brann måtte betale 58.500 norske kroner, pluss 11.000 kroner i ankegebyr.

Inviterer Uefa til Bergen

Brann ønsker å fortsette diskusjonen i Bergen.

– Vi har blitt enige med Uefas ledelse om en plan med en samling i Bergen i sommer, hvor vi inviterer Uefa, relevante toppklubber med sterke supportermiljøer fra utlandet også på kvinnesiden, Norges Fotballforbund og andre myndigheter i Norge som Kulturdepartementet. Vi ønsker å dykke videre ned i det temaet som handler om ytringsfrihet, sier Sverdrup.

Klaveness opplevde at det var en gjensidig forståelse mellom partene på møtet. Hun ønsker en samling i Bergen velkommen.

– Det vil være en større arena som kan løfte temaet supporterkultur generelt, men spesielt på kvinnesiden. Brann fortjener en posisjon. De har fått til en god fusjon, og de har overført en supporterkultur. Det er det ikke så mange eksempler på i Europa. De lyttet til Aslak og supporterlederen, som fortalte hvordan de har bygget opp dette, sier hun.

MED PÅ MØTET: Fotballpresident Live Klaveness. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån
MED PÅ MØTET: Fotballpresident Live Klaveness. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Før møtet hadde fotballpresident Lise Klaveness uttalt at «Uefa mafia»-tilropet var innenfor rammene av ytringsfriheten.

Sverdrup gikk selv knallhardt ut mot Uefa-straffen, og vakte oppsikt i Fotball-Europa da han delte sine synspunkter i en spalte i storavisen The Guardian. 

– Det er en prinsipiell sak som vi kan være med på å gjøre en forskjell på. Det er en sak som opptar mange. Da vi valgte å skrive om det i internasjonal presse, har det blitt delt i over hundre forskjellige medier, oversatt til mange språk og vi har fått støtteerklæringer til klubben og supportermiljøet, sier Sverdrup etter mandagens møte, før han fortsetter:

– Vi mener at det er på tide å få en god diskusjon internt i Uefa og bevege de røde linjene på hva som bør være lov å si og ikke si.

Innlegget ble mottatt med jubel blant Brann-supporterne. 

– Det er langt mer enn forventet og man blir utrolig stolt av klubben. De er så tydelige og tør å fronte kritikk av fotballmyndighetene. Det er akkurat dette vi trenger, både i Norge og internasjonalt, sa supporterleder Erlend Vågane til TV 2. 

Har du fått med deg disse klippene?