Forbløffer Hangeland: – Aldri sett før

MADRID (TV 2): Kampen på Santiago Bernabéu er møtet mellom konger av Europa. Brede Hangeland har latt seg trollbinde av Madrids egen kronprins.

UNDER PARI: Jude Bellingham har noe å revansjere etter den første kampen mot Bayern München. Foto: Timgroothuis / BILDBYRÅN
UNDER PARI: Jude Bellingham har noe å revansjere etter den første kampen mot Bayern München. Foto: Timgroothuis / BILDBYRÅN

Se Real Madrid-Bayern München på TV 2 Play og Sport 1 i kveld fra klokken 20.00.

Forrige uke møttes lagene i München. Bayern imponerte, var det beste laget og burde ledet 3–1 da kampen stod og vippet i andre omgang, men Real Madrid har en offensiv dødelighet som ingen kan gardere seg mot og dermed står det 2–2 etter første oppgjør. 

– Det mest imponerende med Real er evnen til å komme seg ut av tilsynelatende umulige press-situasjoner. På egen halvdel kan de være under massivt press av mange spillere, men med en blanding av ro og arroganse spiller de seg ofte ut og det blir en kontringssituasjon, sier Brede Hangeland, og trekker frem det offensive stjernegalleriet i Vinicius Junior, Rodrygo, Bellingham og Valverde. 

– Summen av disse gjør at Real Madrid kan score mot hvem som helst, når som helst, mener Hangeland.

I kveld skal det avgjøres hvem som spiller finalen 1. juni, og på banen vil det myldre av verdensklasse. Målkongen Harry Kane forlot sitt kjære Tottenham til fordel for Bayern München. Kane levnet ingen tvil da jeg snakket med ham 19. september i fjor, dagen før hans første kamp i Champions League for klubben, mot Manchester United:

– Jeg har dratt hit for å pushe og utvikle meg selv som spiller og for å klare det føler jeg at jeg må kjempe om titler hvert år. Når du kommer til en klubb som Bayern München er det hva det handler om. 

KOMMENTATORDUO: Brede Hangeland og Øyvind Alsaker skal kommentere semifinalen i Madrid. Her fra en kamp i EM i 2021. Foto: Elias Engevik/TV 2
KOMMENTATORDUO: Brede Hangeland og Øyvind Alsaker skal kommentere semifinalen i Madrid. Her fra en kamp i EM i 2021. Foto: Elias Engevik/TV 2

Og 30-åringen har gjort sin del av jobben med 44 scoringer på like mange kamper i alle turneringer for sin nye klubb – hans høyeste total i én sesong. På motsatt banehalvdel står 10 år yngre Jude Bellingham, den ferskeste sensasjonen i internasjonal toppfotball. 

Bellingham forbløffet Hangeland

Under det første møtet i München oppsøkte Bellingham sin lagkamerat for det engelske landslaget, da Kane forberedte seg til å ta straffesparket som ga Bayern 2–1 ledelse. 

På gårsdagens pressekonferanse ble Ancelotti konfrontert med om det var respektløst av Bellingham mot sin landslagskaptein. Italieneren avfeide elegant alle forsøk på å lage overskrifter da han på karakteristisk vis hevet sitt venstre øyebryn til et samlet pressekorps:

– Jude er en fantastisk kar som respekterer alle og har et veldig godt forhold til Kane, så det er ikke noe problem.

Brede Hangeland var selv til stede da Bellingham trene for seg selv, på vei tilbake fra skade, på treningsfeltet til Dortmund i mai i fjor. Siddisen, som er spilleransvarlig for det norske landslaget, ble forbløffet over det han fikk se:

– Jeg har aldri sett en spiller med så total dedikasjon og kvalitet til det som er en virkelig kjedelig del av treningsarbeidet. Et intenst ønske om å bli best!

– Bellingham har alt; teknikk, løpskraft, skalle og fysikk. Så skal det sies at han nok – til han å være – har hatt to under pari kamper på rappen i Champions League (City og Bayern borte), så jeg forventer et statement fra unggutten i hans største kamp i karrieren. 

Vill statistikk

Ingen er i nærheten av Real Madrids 14 titler i Champions League, men det er også bare Los Blancos som har spilt flere finaler (17) enn kveldens motstander, Bayern München. 

Tyskerne har vunnet seks pokaler på elleve forsøk. Kampen på mektige Santiago Bernabéu i Madrid er møtet mellom konger av Europa.

Så her står de igjen, mot hverandre for åttende gang i semifinalene. Fire ganger har Bayern tatt seg til finalen, men Real Madrid har vunnet de siste to møtene, i 2014 og 2018. 

Har du fått med deg disse klippene?

To ulike skoler innen fotballen, to ulike fotballkulturer vil mange mene, men med en essensiell fellesnevner: 

– Disse to klubbenes raison d’être – selve grunnen til å eksistere – er å vinne, sier Øyvind Alsaker, som skal kommentere kampen i Madrid sammen med Brede Hangeland.

Det har vært kjempet om Europas gjeveste klubbtrofé siden 1955. Kveldens giganter har til sammen vunnet 20 av totalt 68 pokaler, og begge klubbene har hatt flere storhetstider.

RUTINE: Øyvind Alsaker har sett det meste som fotballkommentator. Her sammen med Erik Thorstvedt, under fjorårets Champions League-finale. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
RUTINE: Øyvind Alsaker har sett det meste som fotballkommentator. Her sammen med Erik Thorstvedt, under fjorårets Champions League-finale. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

 Real Madrid vant de første fem utgavene av turneringen fra 1955 til 1960. De siste 10 sesongene har de helhvite også gått til topps fem ganger, og de vant i 66, 98, 00 og 02.

 Bayern på sin side vant tre strake pokaler i 1974, 75 og 76, samt i 01, 13 og 20. 

Skikkelig tungvektsduell

– Merk deg også at klubbene er svært like på titler i sine respektive hjemland, melder en entusiastisk Alsaker.

For pokalene har haglet både i Spania og Tyskland, og opptellingen viser hvor lik uttellingen er. Real med 36 ligatitler og 20 cuptrofeer. Bayern med like mange cuptriumfer og 33 seriemesterskap. For å forstå hvordan klubbene styres og kulturen som rår må man kjenne til de bugnende pokalsamlingene. 

– I tyngden av den evige hvite Real-drakten og den like ikoniske røde Bayern-trøyen, hviler et enormt ansvar, og spillerne som representerer disse to vet instinktivt hva som kreves: Å vinne! 

– De som tåler vekten blir legender, fra Di Stefano og Beckenbauer til Cristiano Ronaldo og Lewandowski. De som tvinges i kne, forsvinner og blir glemt, sier Alsaker.

– To lag hvis eksistensgrunnlag er seier og suksess – i en semifinale der det kun kan være én vinner. Begge har historien i ryggen og tradisjon for å levere i disse nådeløse omstendighetene. Men på et punkt slutter betydningen av fortidens bragder, og vi er her og nå – på Santiago Bernabéu – mann mot mann. Real mot Bayern, lekser Alsaker, som selv har kommentert fotball fra øverste hylle i over 35 år.

Ingen kan Europa som Ancelotti

Dagen før Real Madrid nedsablet Barcelona 3–1 i El Clásico på Santiago Bernabéu, i oktober 2022, møtte undertegnede klubbens legendariske trener, Carlo Ancelotti, og spurte hvordan han ledet spillerne sine inn i disse aller største kampene. Italieneren, som er kjent for sin behagelige og sindige lederstil, erkjente at det var noe eget og snakket ikke uventet om å skape trygghet.

– Vi legger en strategi på en rolig og kontrollert måte dagen før kamp for å gi spillerne mest mulig selvtillit til å yte maksimalt. Denne stallen er virkelig vant til å spille slike store kamper. Vi har erfaring, men også motivasjonen og entusiasmen fra de unge, så dette er ikke så komplisert. Vi vil ikke legge for mye press på spillerne for det presset kommer fra utsiden, smilte 64-åringen den gang på sitt nær bestefaderlige vis.

Ingen kan Europa som Ancelotti. I kveld kan han ta seg til sin sjette finale i turneringen som trener. Han har alt rekorden med fem, hvor fire har endt med triumf, også det som eneste trener i historien. I helgen sikret Real Madrid seg nok en ligatittel, men Ancelotti er fortsatt sulten og vil helst ha med seg både ligatittel og Champions League-triumf, slik han gjorde det for kun to sesonger siden.

– Vi er glade for klubbens 36 seriemesterskap, men planlegging av feiringen er utsatt til torsdag, etter møtet med Bayern München, understreket don Carlo på gårsdagens pressekonferanse i Madrid.

Kontrasten er stor fra Ancelotti til hans kollega i Bayern, Thomas Tuchel, som i sin første sesong i klubben alt har fått beskjed om å pakke snippesken ved sesongslutt, uansett utfall i Champions League. Når Bayern for første gang siden 2013 ikke vinner Bundesliga får det konsekvenser. Tuchel på sin side er garantert tent på å vise fotballverden og sin arbeidsgiver hvor feil klubbledelsen tar, i forsøket på å gjenta bedriften fra da han ledet Chelsea til toppen av Europa i 2021.

– En seier i morgen kveld vil kompensere mye for det som har vært en turbulent sesong. Støtteapparatet fikk mye selvtillit etter at vi slo ut Arsenal i kvartfinalene, da beviste vi oss selv. Vi er uansett ikke fornøyd om vi ikke kommer oss til finalen på Wembley, sa Tuchel på gårsdagens pressekonferanse.

Det meste ligger med andre ord til rette for en episk semifinale I Madrid I kveld. Tre tyske verdensmestre i Bayerns Manuel Neuer og Thomas Müller, og Reals Tony Kroos er også i miksen. Det samme er det 38 år gamle fotballgeniet Luka Modric, en av bare to mann som har splittet Lionel Messi og Cristiano Ronaldos fråtseri i gullballen de siste 15 årene.

 Ta med Bayerns to hurtigtog Jamal Musiala og Leroy Sane, så er bordet dekket. 

TV 2 starter sendingen klokken 20.00 på Play i kveld.