– Fifa kan ikke feie dette under teppet

En uavhengig granskning av Qatar-VM har ikke blitt publisert av Fifa, til tross for at rapporten er godkjent.

JOBBET FOR VM: Migrantarbeidere i Qatars hovedstad Doha, april 2022. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
JOBBET FOR VM: Migrantarbeidere i Qatars hovedstad Doha, april 2022. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Under fjorårets kongress forpliktet Fifa seg til å utarbeide en rapport for å undersøke om organisasjonen har etterlevd sin egen menneskerettighetspolicy i forbindelse med Qatar-VM.

Forslaget om å utarbeide rapporten, kom fra Norges Fotballforbund. 

– NFF har naturlig nok fulgt arbeidet med rapporten, sier fotballpresident Lise Klaveness til TV 2. 

Nå etterlyser både NFF og Amnesty resultatet av den uavhengige granskningen.

– Vi mener også at det er på tide at rapporten blir offentliggjort, da vi vet at den var behandlet i Fifas underkomité for menneskerettigheter i slutten av 2023 og i Fifas Governance, Audit and Compliance Committee i mars. Det er ikke klart for oss hvorfor det har tatt så lang tid, sier fotballpresidenten.

Rapporten har aldri blitt offentliggjort.

– Rapporten blir nå gjennomgått og diskutert av interessenter. Funnene vil bli publisert etter hvert når gjennomgangsprosessen er fullført, opplyser Fifa til TV 2. 

– Må legge penger på bordet

Ifølge Amnesty International kan rapporten være ubehagelig lesning for Fifa.

Den adresserer Fifas ansvar for å rette opp en betydelig rekke overgrep mot migrantarbeidere som jobbet i Qatar i tilknytning til VM i 2022. 

– NFF har en forventning om at rapporten er tydelig på hva Fifa har ansvaret for, og at den sier noe om hvordan FIFA skal kompensere arbeiderne, sier Klaveness til TV 2.

FORVENTNINGER: Fotballpresident Lise Klaveness er tydelig overfor Fifa. Foto: Stian Lysberg Solum
FORVENTNINGER: Fotballpresident Lise Klaveness er tydelig overfor Fifa. Foto: Stian Lysberg Solum

I tillegg er det selvfølgelig viktig at rapporten fører til handling, fortsetter Klaveness. 

– Her forventer vi at Fifa legger penger på bordet, for eksempel ved at de bruker midler fra sitt «Legacy"- fond etter VM til kompensasjon (remedy) for arbeidere. 

Fotballpresidenten påpeker at mange mennesker har måttet vente lenge på at FIFA skal ta ansvar for deres situasjon og sørge for kompensasjon. 

– En snarlig publisering av rapporten bør følges av rask handling, sier Klaveness.

Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge.
Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge.

– Den viktigste kampen NFF har spilt, er for migrantarbeiderne i Qatar. Det norske fotballforbundet var det eneste, av de 211 forbundene i Fifa, som faktisk foreslo formelle grep for å sikre migrantarbeideres menneskerettigheter, til tross for den overveldende mengden dokumentasjon av overgrep som finnes. Det var NFF som foreslo at Fifa skulle vurdere om menneskerettighetene ble respektert i Qatar. Nå må Fifa handle, sier Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge.

Amnesty krever at rapporten publiseres på Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

– Kongressen er en god anledning for Fifa til å rydde opp i det mørkeste kapittelet i organisasjonens historie. Fifa må publisere den uavhengige utredningen den bestilte og sørge for at migrantarbeiderne kompenseres, sier Tangberg.

Må ta lærdom

Fifa vurderer for øyeblikket å tildele vertskapsrettigheter for VM i 2030 og 2034. 

Et felles bud fra Spania, Portugal og Marokko er det eneste som er sendt inn for 2030, og Saudi-Arabia er den eneste budgiveren for 2034.

Tangberg mener at å ta ansvar for sine handlinger er første steg for å sikre at dette ikke gjentar seg. 

– I over et tiår ble migrantarbeidere i Qatar utnyttet og utsatt for grove overgrep som tvangsarbeid, livsfarlige arbeidsforhold og lønnstyveri mens Fifa tjente enorme summer på mesterskapet. Fifa kan ikke forvente at dette bare kan feies under teppet mens man tar fatt på nye mesterskap, sier han.

NFF skal ha honnør

TV 2 sin sportskommentator Mina Finstad Berg mener at fotballen og Fifa har et skrikende behov for mer åpenhet, og at rapporten må publiseres.

– Det har vi sett så mange eksempler på, og det skader selvsagt tilliten til Fifa. Det eneste riktige å gjøre for Fifa nå er å offentliggjøre denne rapporten.

Fifa ønsker å bygge en fortelling om fotballen som en positiv kraft i verden, noe som forener og bygger broer mellom folk, ifølge Finstad Berg.

– De er ikke å vonde å be når de får muligheten til å skryte av hvordan fotball gjør verden bedre. Da må vi som et minimum kunne forvente at fotballen faktisk er villige til å ta ansvar for menneskerettighetsbrudd som skjer i fotballens navn eller på grunn av fotballens arrangementer, sier TV 2s sportskommentator og fortsetter:

– Om FIFA skal ha et snev av troverdighet når de påstår at de tar sine menneskerettighsforpliktelser på alvor, må de være villige til å dele funnene i denne rapporten med omverdenen. Det at de holder den unna offentligheten så lenge vitner om en organisasjon som enten ikke forstår alvoret, ikke bryr seg eller vet at funnene i rapporten knuser det glansbildet Infantino og co prøvde å selge inn rundt VM i Qatar.

Hun mener NFF skal ha honnør for å ha fått på plass denne granskningen.

– Men den seieren blir selvsagt mindre verdt hvis publikum ikke får vite hva den uavhengige granskningen faktisk sier.

Har du fått med deg disse klippene?