Stortingsrepresentant om Velle-saken: – Viktig å ikke bagatellisere

Også Arbeiderpartiets Mani Hussaini mener FpU-lederen skal hylles for åpenhet om narkodom, men reagerer på mengden Velle ble tatt med.

ADVARER: Stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap), innvalgt fra Akershus. Foto: Torstein Bøe/NTB
ADVARER: Stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap), innvalgt fra Akershus. Foto: Torstein Bøe/NTB

FpU-leder Simen Velle var i VG tirsdag åpen om tidligere narkotikabruk og en seks år gammel narkotikadom. 

Han har siden blitt hyllet for åpenhet av alle fra partileder Sylvi Listhaug,  sine kollegaer fra de andre ungdomspartiene, og Frp-nestor Carl I. Hagen.

– Jeg synes det er veldig fint at Simen Velle står fram på eget initiativ. Han har tydeligvis angret i mange år på noe han gjorde i sin ungdom, og vært redd for at det skal komme ut. Da er det fint at han står fram med det, sier Hagen til TV 2. 

–  Store mengder

Velle får også ros fra stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet Mani Hussaini, men han kommer samtidig med en advarsel. På sin egen Facebook-side skriver han:

«Fint med åpenhet og beklage for gamle synder! MEN er ikke 100 gram hasj sinnssykt mye å ha på seg? Viktig å ikke bagatellisere dette, selv om vi skal berømme åpenhet!»

– Jeg må innrømme at jeg sperret opp øynene da jeg leste om de mengdene han og to kompiser ble tatt med. Det er vanvittige mengder. Som politiker tenker jeg at vi ikke skal bagatellisere at en tilsynelatende normal ungdom kan være i besittelse av så store mengder narkotika, utdyper Hussaini til TV 2.  

Simen Velle ønsker ikke å kommentere Hussainis uttalelser. 

Velle var 17 år da han og noen kompiser ble tatt av politiet for oppbevaring av omtrent 100 gram hasj, som de ifølge dommen forklarte var til eget bruk.

Samtlige tilsto og ble dømt. Velle ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for overtredelse av straffelovens paragraf 231 første ledd. 

Mehl: – Tøft gjort

Justisminister Emilie Enger Mehl synes det er tøft gjort av Velle å stå frem.

– Jeg tenker det kan være vanskelig å fortelle om sånne ting, og alle kan gjøre feil. Så synes jeg det var tøft gjort av ham, sier hun til TV 2.

– Det har vært en diskusjon om det går an å være topp-politiker og gjøre feil. Er en slik dom en styrke eller en svakhet?

– Det er en styrke at han forteller åpent om noe som har vært et feiltrinn. Så er det sånn at har hatt tatt sin straff for det. I Norge skal man få en ny sjanse når man har sonet for det man har gjort, sier Mehl.

– Jeg setter pris på åpenheten hans. Så er det opp til velgerne å vurdere hvem som kommer inn på Stortinget ved neste valg.

Mehl er samtidig tydelig på at hun mener narkotika skal være ulovlig, og vil ikke diskutere liberalisering av ruspolitikken.

– Jeg vil ikke bruke hans sak som utgangspunkt for den diskusjonen nå, sier hun.

– Har du selv brukt narkotiske stoffer noen gang?

– Det har jeg ikke, sier Mehl.