Tok grep: – Fikk klar beskjed fra kona

Oljefondssjef Nicolai Tangen er ikke opptatt av arv. Derfor tok han grep og ga bort kunst til enorme verdier.

KUNSTSAMLER: Leder i Oljefondet, Nicolai Tangen, ser fram til åpningen av den mye omtalte Kunstsiloen. Foto: Per Haugen / TV  2
KUNSTSAMLER: Leder i Oljefondet, Nicolai Tangen, ser fram til åpningen av den mye omtalte Kunstsiloen. Foto: Per Haugen / TV 2

Kommende helg skal over 700 av Nicolai Tangens kunstverk stilles ut i den 38 meter høye og omstridte Kunstsiloen i Kristiansand.

Til sammen har han gitt fra seg over 5000 verk til hjembyen. Men ikke alt klarte han å gi fra seg etter 30 år med å samle inn kunst fra Norden.

– Vi har litt forskjellig ræl som henger igjen hjemme, fortalte Tangen da han gjestet Nyhetskompaniet på TV 2 onsdag. 

Han sier at det i utvelgelsesprosessen kom noen strenge krav fra hans kone.

Tror ikke på arv 

Samlingen er av nordisk, modernistisk kunst som Tangen har samlet inn fra hele Norden. 

– Modernistisk kunst er mye mer enn det man tenker. Alt fra surrealisme og abstrakt kunst, til tepper og skulpturer. Det er en skattkiste denne siloen nå har, mener han selv. 

Valget om å gi bort samlingen kom av at han ikke ønsket å sitte på kunsten alene. 

– Den hadde blitt så stor, og jeg tror ikke helt på dette med arv, så da er det fint at den kan gå til Kristiansand sin befolkningen, sier han. 

Klar tale fra kona

Totalverdien på Tangens samling er på rundt 500 millioner kroner. Og i utvelgelsesprosessen var ikke kona helt enig i at alt skulle gis bort. 

– Noen ting har hatt sentimental verdi for kona, men de beste verkene har gått til siloen. 

Selv hadde Tangen noen verk han har likt ekstra godt, men han valgte en noe utradisjonell løsning. 

VILLE IKKE GI SLIPP: Noen kunstverk ønsket han fortsatt å ha hengende i gangen, men de originale verkene gikk til utstillingen. Foto: Ole Berg-Rusten
VILLE IKKE GI SLIPP: Noen kunstverk ønsket han fortsatt å ha hengende i gangen, men de originale verkene gikk til utstillingen. Foto: Ole Berg-Rusten

– De har jeg tatt bilde av og hengt opp på veggen igjen, så nå har jeg en del falske kopier hengende rundt hjemme, sier han og ler. 

Kona sine krav lo han derimot ikke av. 

– Hun var klar på verkene hun ønsket å beholde, «går de, går også jeg». 

Klarer ikke å stoppe 

Tangen kan ikke huske at det er noen kjøp han angrer på. Han mener vi mennesker er flinke til å rasjonalisere valgene vi tar. 

– Så da tenker man etter hvert at det ikke var et så dumt valg allikevel. Jeg har nok flere ganger angret på kjøp jeg ikke gjorde, sier han videre. 

Han innrømmer at han nå har egne folk til å by på kunstverk for han, da han selv synes det var vanskelig å gi seg i en budrunde. 

– Jeg klarer ikke å stoppe. Også begynner jeg å tenke at han eller hun på den andre siden av telefonlinjen hvert fall ikke skal få det, sier han lattermildt. 

Han klarer heller ikke å kvitte seg med kunsten. På 30 år har han kun klart å selge tre verk videre. 

Omstridt byggeprosess 

Idet oljefondssjefen bestemte seg for å gi bort sin private samling i 2016, hadde han et krav til kommunen. De måtte finne et utstillingssted, egnet til den store samlingen. 

En kornsilo fra 1935, på Odderøya, ble foreslått. Dette vekket en debatt lokalt om det var det det offentlige skulle bruke store pengesummer på. 

Ifølge NTB er totalkostnadene på Kunstsiloen på 710 millioner kroner. 

Onsdag fikk detnterningkast 4 av NRK sin kunstanmelder, Mona Pahle Bjerke. Og Kunstsiloen har fått mye god omtale både nasjonalt og internasjonalt. 

Tangen selv har uttalt at han håper dette blir et viktig tilskudd til kunstverdenen.