Sp åpner for ny abortdissens

Sp-statsråd Kjersti Toppe letter på sløret om utformingen av ny abortlov.

VURDERER DOBBELDISSENS: Kjersti Toppe (Sp) varsler ny mulig dissens i forslag til ny abortlov, og er glad forslaget er utsatt. I bakgrunnen avgått helseminister Ingvild Kjerkol. Foto: Terje Pedersen/NTB
VURDERER DOBBELDISSENS: Kjersti Toppe (Sp) varsler ny mulig dissens i forslag til ny abortlov, og er glad forslaget er utsatt. I bakgrunnen avgått helseminister Ingvild Kjerkol. Foto: Terje Pedersen/NTB

Ifølge Kjersti Toppe vurderer Senterpartiet i regjering å markere uenighet med Arbeiderpartiet på flere punkter i forslaget til abortlov. 

– Det kan bli et spørsmål om dette med fosterantallsreduksjon, om det skal nemndbehandles eller ikke, sier barne- og familieministeren til TV 2. 

Fosterantallsreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens andre utvikler seg videre.

– Du vil vurdere å ta dissens der også?

– Det er et område som kan være aktuelt, sier Toppe. 

Sp-statsråden har allerede varslet at hun vil ta dissens mot utvidelse av grensen for selvbestemt abort.

Her er Aps primærstandpunkt en utvidelse til uke 18, mens Sp har programfestet at de står for dagens grense på uke 12. 

Glad for utsettelse

Denne uken kunne TV 2 melde at regjeringen snur om å legge fram en ny abortlov i vår. Forslaget kommer først til høsten sa statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Jan Christian Vestre onsdag.

Toppe er glad for at lovforslaget blir utsatt. 

– Jeg tenker det er bra at vi kan bruke litt lengre tid, og at Stortinget kan bruke litt lengre tid. Det blir uansett en viktig lov å behandle som mange har meninger om, sier Toppe.

– Hvorfor synes du det er bra at regjeringen bruker lengre tid?

– Jeg tenker først og fremst at det er bra at Stortinget får bedre tid på seg. 

Hun viser også til at det ikke er lenge siden høringsfristen gikk ut, og mener det er flere høringsinnspill som kan være nyttig å ha med seg i utformingen av loven. 

– Og mye kan jo også de to partiene i regjeringen være enige om, selv om det er sentrale ting der vi har ulikt syn, sier Sp-statsråden.

– Hva syns du om at Arbeiderpartiet ønsket å få saken så raskt gjennom?

– Det kan være ulike grunner til det. Det er en sak som kan være greit at ikke kommer våren rett før et stortingsvalg. Det var et hensyn begge partiene er opptatt av, ikke bare Arbeiderpartiet. Men nå rakk vi ikke å fremme det for Stortinget på en god måte, heller ikke for at vårt eget arbeid skulle være godt forankret, sier Toppe. 

Delt i utvalget

Solberg-regjering strammet i sin tid inn abortloven slik at kvinner må få godkjennelse av nemnd for å ta fosterantallsreduksjon. Dette er Ap mot. Tidligere kunne kvinner automatisk få innvilget fosterreduksjon innen tolvte svangerskapsuke. 

Abortutvalget, som har levert utredningen regjeringen bygger sitt lovforslag på, var delt i spørsmålet om fosterantallsreduksjon. 

Et mindretall på seks medlemmer i utvalget foreslo at den gravide frem til utgangen av 14. svangerskapsuke skulle ha «en form for selvbestemmelse», men med obligatorisk veiledning. Etter dette bør søknad om fosterantallsreduksjon behandles i nemnd, mente utvalget.