– Ibsen ville ha ledd av meg

Danby Choi innrømmer kardinaltabbe natt til 17. mai.

20240517_Front
KARKTERISTISK: Danby Choi i kjent stil, med sigaretten i munnviken, før han holdt hovedtalen på 17. mai. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Saken oppsummert

Danby Choi (31) holdt 17. mai-tale på Vår Frelsers gravlund i Oslo, til tross for motstand og en underskriftskampanje.

Choi adresserte motstanderne i talen og understreket viktigheten av å ikke gi etter for press.

I talen hyllet Choi Henrik Ibsen og ytringsfrihetens betydning, og delte personlige refleksjoner om nyforelskelse.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Uvanlig mange mennesker hadde møtt opp på Vår Frelsers gravlund i Oslo for å høre talen til Subjekt-redaktør Danby Choi (31). 

For det har virkelig stormet rundt Choi, etter det ble kjent at han ble valgt til å holde 17. mai-tale. 

FOLKSOMT: Svært mange hadde samlet seg på Vår Frelsers gravlund for å høre Choi tale. Foto: Rodrigo Freitas/NTB
FOLKSOMT: Svært mange hadde samlet seg på Vår Frelsers gravlund for å høre Choi tale. Foto: Rodrigo Freitas/NTB

Det ble satt i gang en underskriftskampanje for å stanse den kontroversielle redaktøren i å holde talen, men Choi lot seg ikke stanse. 

Han ga isteden et stikk til sine motstandere i talen. 

– Det ville være direkte flaut om jeg lot 15.000 signaturer vippe meg av pinnen. Da tror jeg Henrik Ibsen ville ha ledd av meg. Det å gi etter for en knøttliten storm, som Ibsen kanskje ville ha kalt det, det kom rett og slett ikke på hovedtale, sa Choi. 

Kardinaltabbe

Men Subjekt-redaktøren innrømmer at han var veldig nervøs i forkant. 

– Jeg gjorde den store kardinaltabben i natt, med å lese kommentarfelt om meg. Og der var det mye egg og tomater. 

NERVØS: Choi gjorde det han ikke burde gjøre natt til 17. mai - surfet på mobilen og leste kommentarfelt. Det roet ikke nervene. Foto: Sveinung Kyte / TV 2
NERVØS: Choi gjorde det han ikke burde gjøre natt til 17. mai - surfet på mobilen og leste kommentarfelt. Det roet ikke nervene. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Han fryktet dermed at kanselleringsaktivister skulle møte opp på Vår Frelsers gravlund, når han skulle holder tale. 

– Å tale på dette ukristelige tidspunktet, 08.30, var sikkert lurt. Så tidlig står ikke aktivister opp, sier Choi og innrømmer at han kanskje var mer redd enn nødvendig. 

– Fingeren i vepsebolene

Choi, som for første gang var ikledd bunad – Oslobunad, startet talen med å hylle Henrik Ibsen og hans kontroversielle drama fra 1879 «Et dukkehjem». 

– Ibsen stakk fingeren i vepsebolene, poengterte det tabubelagte og flyttet på grensene for hva som var lov å si, sier Choi i talen. 

Og fortsatte: 

– Og selv om Ibsen for mange av sine samtidige fremsto som en provokatør, kan man neppe anklage ham for ikke å ha tråkket opp stiene for oss som kom etter ham.

Her kan du lese hele talen til Danby Choi: 

Ærede landsmenn!

Helt siden Henrik Ibsen-dramaet «Et dukkehjem» hadde premiere på Københavns kongelige teater i 1879, har stykket stadig vært kontroversielt.

I Tyskland måtte verket skrives om og i Sveits var oppsetningen faktisk forbudt helt til kvinner fikk stemmerett først på 1970-tallet. «Et dukkehjem» var nemlig en bitende kritikk av de tradisjonelle rollene til kvinner og menn.

Kanskje kunne dette teaterstykkets feministiske budskap inspirere kvinner til å en stemme ved valg. Gud forby!

Det var ikke helt stuerent den gang at hovedrollen Nora skulle forlate sin ektemann på leting etter seg selv.

Frem til nå hadde hun stadig blitt referert til som ei dukke eller ektemannens lille lerkefugl. Men Ibsen stakk fingeren i vepsebolene, poengterte det tabubelagte og flyttet på grensene for hva som var lov å si.

Og selv om han for mange av sine samtidige fremsto som en provokatør, kan man neppe anklage ham for ikke å ha tråkket opp stiene for oss som kom etter ham.

Og nå, gode oslofolk, nå er det faktisk vår tur. Ytringsfriheten er som en sti i skogen. Den må hele tiden tråkkes opp, hvis ikke gror den igjen.

Dette var Ibsen meget bevisst. Han kjempet en konstant krig i opposisjon mot konsensusdyrkerne og i kamp for å få satt opp og publisert stykkene sine, stappfulle av sprengstoff mot alt som var politisk korrekt.

Hans rett til å gjøre nettopp det, selv om han stadig ble motarbeidet, er noe av det grunnleggende vi feirer i dag. Grunnloven og grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

Så da jeg først ble utdelt den store æren av å bekranse selveste Henrik Ibsens grav her på Vår frelsers kjendisgravlund, hvor mange av de største bidragsyterne til norsk kulturhistorie ligger begravet, må jeg jo si at det ville være direkte flaut om jeg lot 15.000 signaturer vippe meg av pinnen.

Jeg tror Henrik Ibsen ville ledd av meg.

Det å gi etter for en knøttliten storm, som Henrik Ibsen kanskje ville kalt det, kom ikke på hovedtale.

17. mai er en dag for feiring, men vi skal ikke glemme hva vi faktisk feirer og i oppløpet til denne festdagen har kjempet for. Den historien er full av alvor og det er dessverre fremtidsutsiktene også.

I verden er demokratier på nedadgående trend. I 2023 passerte vi punktet hvor det igjen ble flere diktaturer enn demokratier i verden. Det betyr at 35 år med demokratisk fremgang har falt tilbake til nivå som i 1986.

Institusjoner strammer inn, korrekthetskultur brer om seg, statsledere utvider sine fullmakter.

(Oi, nå vibrerer det under beina mine. Jeg tror det er Henrik Ibsen som snur seg i graven)

For ja, dere, det er bare å brette opp ermene. Aldri før har det vært så viktig å både feire og kjempe for demokratiet og demokratiets bærebjelke, nemlig ytringsfriheten.

Henrik Ibsen skapte rabalder og mange har gått lei nettopp bråket mange ytringsfrihetsforkjempere som ham skapte. De ønsker seg litt mer ro, litt mer harmoni, litt mer orden. Men da må vi minne hverandre på at land med mye ytringsfrihet vil være bråkete.

Der uenige møter hverandre og bryter meningene sine mot hverandre på ideenes slagmark, vil det være bråk. Alternativet er ikke en perfekt verden. Alternativet er land vi virkelig ikke vil sammenligne oss med.

Det er ikke enigheten som gjør Norge til et fantastisk land å bo i. Det er uenigheten som gjør det. Vi elsker den grunnlovfestede retten vi har til å ytre vår uenighet med hverandre. Det er i debatten samfunnet utvikler seg.

Enige er man i land som Nord-Korea, Kina, Russland og Iran og i land hvor de fremdeles forbyr «Et dukkehjem» å bli vist, fordi de ikke tillater høylytt kritikk og debatt om det som rokker ved dukkehjemmet.

Ærede landsmenn, i dag, på barnas dag og fremtidens dag, vil jeg at vi for barna og for fremtiden feirer i Henrik Ibsens arv, ånd og lære. Han viste oss hvor viktig det var å bryte ut av dukkehjemmene og omfavne utbrytere som Nora.

Og så til elefanten i rommet. Ibsen selv kan ikke sies å ha vært spesielt glad i det norske. Faktisk var han kritisk til 17. mai-feiringen. Samtidig gjorde han seg dermed også til det perfekte eksempelet på uenighetsfellesskapet vi omfavner i Norge, når vi i dag bekranser hans grav og hyller Ibsens bidrag til norsk kulturhistorie likevel.

For det er det demokrati er, et uenighetsfellesskap. Et uenighetsfellesskap som rommer de som stadig utvider ytrings- og meningsmangfoldet vårt. Denne demokratiske og inkluderende innstillingen må vi stadig pleie og aldri gi fra oss. Og vi må mene det! Det vil si at vi må tåle, tillate og tolerere de med meninger vi også misliker sterkt. For det er faktisk de som representerer Nora i dag.

Lenge leve Oslo! Lenge leve Norge! Lenge leve ytringsfriheten!
Lenge leve demokratiet! Og gratulerer med dagen!

Nyforelsket 

Choi håpet de mange tilhørerne kunne lære litt av Ibsen. 

– Nå er det faktisk vår tur. Ytringsfriheten er som en sti i skogen. Den må hele tiden tråkkes opp, hvis ikke gror den igjen.

– Hvorfor er ytringsfriheten så viktig for deg? 

– Jeg hadde blitt sprengt i luften dersom jeg ikke hadde fått si det jeg ville. Hvordan skulle vi ellers ha blitt enige, og fått fram uenighet i samfunnet? 

– Du er nyforelsket. Skal du feire i dag med den som vekker disse følelsene?

– Nei, han er ikke i Oslo i dag. Men ja, vi er litt forelsket og det er herlig, sier en antydning til rødmende Choi før han stakk rett videre til God Morgen Norges-studio og deretter dagsfylla med gutta.