Pakistan utleverer Arfan Bhatti:

Hemmelig Bhatti-aksjon

Endelig klarte norske myndigheter å få utlevert islamisten Arfan Bhatti. Det er en stor seier siden det ikke finnes en utleveringsavtale mellom Norge og Pakistan.

TERRORSIKTET: Arfan Bhatti er siktet og etterlyst for medvirkning til terrorangrepet i Oslo sommeren 2022. Foto: Heiko Junge / NTB
TERRORSIKTET: Arfan Bhatti er siktet og etterlyst for medvirkning til terrorangrepet i Oslo sommeren 2022. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Fredag morgen er Arfan Bhatti på vei til Norge. Norske myndigheter har i all stillhet sendt et fly med norsk politi til Pakistan. Bare noen timer senere tok det av igjen med Norges mest etterlyste mann.

Komplisert prosess

TV 2 har hatt kjennskap til den hemmelige operasjonen i flere dager. Utleveringen av Arfan Bhatti har vært et sensitivt tema i Pakistan og derfor har det vært mange kompliserte samtaler med Norge. Pakistanerne har understreket at de må følge loven, noe som betyr at både domstolene og regjeringen måtte gi grønt lys til utlevering. 

Terrorsiktet

Fredag kveld lander Arfan Bhatti på Gardermoen. Ifølge norsk politi var han med på å planlegge terrorangrepet i Oslo den 15. juni 2022. Målet skal ha vært å drepe flest mulig mennesker i forbindelse med Pride markeringen.

46 åringen ble siktet og etterlyst gjennom Interpol etter terrorangrepet. Tre måneder senere ble han pågrepet av pakistansk politi og siden har han sittet i varetekt. 

Pakistanske domstoler og myndigheter har i halvannet år behandlet utleveringsbegjæringen fra Norge. En etter en har alle instanser sagt ja. Selv har islamisten hele tiden bedyret sin uskyld og derfor har han og advokatene kjempet mot utlevering.

Etter det TV 2 kjenner til var det først i natt at Arfan Bhatti fikk vite at norsk politi var på vei for å hente ham. Det er uklart om han klarte å varsle sine advokater. Islamisten risikerer opptil 30 års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Hvem er Arfan Bhatti? 

For de som ikke vet så mye om Arfan Bhatti er det greit med en liten introduksjon.

Han er en norsk statsborger med foreldre fra Pakistan. Født i 1977 og oppvokst i Oslo. Bhatti ble allerede som 16-åring dømt til fengsel for å ha knivstukket en butikkeier i magen. Flere år senere, på 2000-tallet, ble han en velkjent skikkelse i hovedstadens underverden.

LENGE I SØKELYSET: Arfan Bhatti er domfelt en rekke ganger. Her er han med sin mangeårige advokat, John Christian Elden. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
LENGE I SØKELYSET: Arfan Bhatti er domfelt en rekke ganger. Her er han med sin mangeårige advokat, John Christian Elden. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Foto: Bjørn Sigurdsøn

Fra gangster til islamist

Jeg var en journalistene som dekket kriminelle miljøer på den tiden, blant annet nyhetssaker om Arfan Bhatti. Som reporter har jeg fulgt hans reise fra å være gangster til å bli en ekstrem islamist. Etter hvert ble han en av lederne i gruppa, Profetens Ummah. Det var de som rekrutterte og sendte fremmedkrigere fra Norge til terrorstaten IS i Syria.

Vært lenge i søkelyset

Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste har lenge hatt et spesielt fokus på Arfan Bhatti. Navnet hans har dukket opp i utallige etterforskninger, men likevel har de aldri helt klart å nagle ham til alvorlige forbrytelser. Bevisene har vært for svake. 

Det blir interessant å se om politiet lykkes denne gang.

Timingen for utleveringen kunne ikke ha vært bedre for norske myndigheter. Det nærmer seg slutten på terrorsaken i Oslo tingrett hvor Arfan Bhatti utpekes som arkitekten bak ugjerningen. På tiltalebenken sitter den norsk-iranske kurderen Zaniar Matapour. 

FACEBOOK: Arfan Bhatti la ut en Facebook-post med et brennende Pride-flagg før terroren i Oslo. Der var det også en tekst som rettferdiggjør drap på homofile. Foto: Facebook
FACEBOOK: Arfan Bhatti la ut en Facebook-post med et brennende Pride-flagg før terroren i Oslo. Der var det også en tekst som rettferdiggjør drap på homofile. Foto: Facebook

Kommer han til å snakke?

Lørdag natt den 25. juni i 2022 dukket han opp utenfor utestedene London Pub og Per på hjørnet i Oslo sentrum. Bevæpnet med pistol og maskinpistol begynte han å skyte mot folk. To ble drept og ni skadet av skuddene før han ble overmannet.

Ifølge påtalemyndigheten er Matapour skytteren, mens Bhatti er hjernen. Førstnevnte valgte å ikke snakke med politiet. Han har også holdt kjeft under rettssaken. Nå får vi vente og se hva Arfan Bhatti velger å gjøre etter å ha landet på norsk jord.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække er inhabil i saker om Arfan Bhatti. Nyhetssjef Fredrik Kirkevold har ansvar for dekningen.