Stengt ute – så dyrt er det å ta sjansen likevel

Elbilene får ikke lenger bruke kollektivfeltene i Oslo og Akershus.

SLUTT: Ordningen med at elbilene får bruke kollektivfeltet startet for 21 år siden. Men nå er det slutt i Oslo og Akershus.
SLUTT: Ordningen med at elbilene får bruke kollektivfeltet startet for 21 år siden. Men nå er det slutt i Oslo og Akershus.

At de har fått bruke kollektivfeltet, har vært en stor og viktig elbilfordel i 21 år. Men det har også blitt strammet inn underveis. Flere steder har det kommet krav om at man må være minst to i bilen i rushtiden, for å få kjøre her.

I Oslo og Akershus er det nå nye tider for mange elbileiere. Fra i dag er det nemlig ikke lenger tillatt for elbiler å kjøre i kollektivfeltene. Det gjelder både kommunale veier, riks- og europaveier.

Det skjer fordi Vegvesenet stenger Ring 1 mens ombyggingen av Hammersborgtunnelen og oppgradering av Vaterlandstunnelen gjennomføres. 

Så stor er boten

Det er ventet at dette vil gi ekstra køer i rushtiden, morgen og ettermiddag.

Men hva om man likevel tar sjansen og fortsatt kjører i kollektivfeltet? Vel, det kan bli veldig kostbart. I likhet med andre trafikkbøter, har også boten før dette økt kraftig de siste årene. Nå er den på 8.200 kroner. 

Operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt sier til NTB at han ikke kjenner til om Utrykningspolitiet skal ha ekstra kontroller mandag.

19-åringen ble målt til 201 km/t – med UP på slep

FORDEL: Mange elbileiere har benyttet muligheten til å kjøre i kollektivfeltene. Men nå forsvinner dette i Oslo og Akershus.
FORDEL: Mange elbileiere har benyttet muligheten til å kjøre i kollektivfeltene. Men nå forsvinner dette i Oslo og Akershus.

Nesten ti år siden

Men kanskje er man heldig og slipper unna med en advarsel de første dagene med forbud.

– Det kan bli at man veileder og gir advarsler, og at man så gir bøter etter hvert, sier Ringseth.

Det er nesten ti år siden de første kollektivfeltene ble stengt for elbiler uten passasjerer i rushtiden. Da fikk politiet litt av hvert å gjøre.

Snart kan du få bot – uten at politiet har stoppet deg

Gikk ned 75 prosent

Målinger fra Statens vegvesen viste for øvrig at antall elbiler i kollektivfeltet mellom Sandvika og Oslo sank kraftig etter at regelen om passasjer ble innført der i 2019.  

En måling i september samme år, viste at antall elbiler på strekningen i samme tidsrom hadde gått ned med 75 prosent.

Senere tok det seg noe opp. Det mente Vegvesenet skyldtes både at det stadig blir flere elbiler ute på veiene, men også at flere begynte å dele bil i rushtiden.

De kan kjøre forbi på innersiden – helt lovlig

Video: Denne bilen har Steinar rett og slett bygget selv