Ny bensin gir mange bileiere problemer

Er ikke bygget for den nye blandingen.

PROBLEMER: E 10 heter den nye bensintypen som er tilsatt etanol. Den fungerer ikke bra på mange biler.
PROBLEMER: E 10 heter den nye bensintypen som er tilsatt etanol. Den fungerer ikke bra på mange biler.

Innblanding av etanol i bensin skaper vanskeligheter for eldre kjøretøy og annet motorisert utstyr som ikke er bygd for alternativt drivstoff. Dette problemet er blitt mye mer aktuelt etter innføringen av E10 bensin.

 Motorene i eldre kjøretøy er ikke bygget for å tåle innblanding av etanol, og dette tærer på både slanger og pakninger – noe som kan gi lekkasjer og fare for brann. Dette gjelder også fritidsbåter, bensindrevne hageredskaper, motorsykler og mye annet.

– Tilgangen på etanolfri bensin – 98 oktan E0 – har inntil nylig vært en selvfølge hos de fleste energileverandørene. Slik er det dessverre ikke lenger, sier stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp).

Roger har over 200 biler - nå må han selge unna

Foreslår E0 over hele landet

– Mange energistasjoner tilbyr nå bare blandingsbensin, og innføringen av E10 som ny bensinstandard skaper store problemer for bruken av mange eldre kjøretøy, sier Stordalen videre.

Fremskrittspartiet har derfor nå fremsatt et forslag som skal sikre at etanolfri bensin - 98 oktan E0 - blir tilgjengelig over hele landet innenfor en rekkevidde på 50 kilometer. Forslaget sier videre at endringen gjennomføres senest fra 1. januar 2025.

VIKTIG: – For alle med veteran- eller entusiastbiler er det veldig viktig å ha tilgang til bensin uten etanolinnblanding, understreker Morten Stordalen. Foto: Frp
VIKTIG: – For alle med veteran- eller entusiastbiler er det veldig viktig å ha tilgang til bensin uten etanolinnblanding, understreker Morten Stordalen. Foto: Frp

Stemmer dårlig

– Det er et problem for mange at etanolfri bensin nå blir mangelvare i deler av landet. Norge har en større andel veteran- og entusiastkjøretøy enn de fleste andre land, og for mange av disse betyr den nye bensinkvaliteten at bruken av disse kjøretøyene kan bli vanskelig i praksis, sier Stordalen.

– Dette stemmer dårlig med regjeringens politiske plattform, der rammebetingelser for veteran- og entusiastkjøretøy er omtalt med at regjeringen skal «sikre interessene til veterankjøretøy ved utforming av kjøretøyteknisk regelverk og annen regulering av kjøretøyparken», legger han til.

– Hvor mange gjelder egentlig dette?

– Det gjelder nok mange flere enn man ved første øyekast tror. Det finnes store og livskraftige miljøer for både veteran- og entusiastbiler her i landet, og for alle som er en del av disse er tilgangen på riktig bensinkvalitet svært viktig.

Endelig kartlagt: Finnes over 350.000 i Norge

NEI TAKK: En Opel Manta fra midten av 1970-tallet sier sikkert også nei takk til bensin med etanolinnblanding. Foto: Frank Williksen
NEI TAKK: En Opel Manta fra midten av 1970-tallet sier sikkert også nei takk til bensin med etanolinnblanding. Foto: Frank Williksen

Roger kjøpte denne - endte med politirazzia og beslaglagt bil

Ingen respons

– Det er skuffende at alle andre partier på Stortinget avfeier forslaget som uinteressant – vi føler at vi kjemper mot vindmøller her, de andre partiene tar overhodet ikke inn over seg at dette faktisk gjelder ganske mange, fastslår han videre, og legger til at dette er andre gang i løpet av to år at Fremskrittspartiet fremmer forslaget. I tillegg tok Stordalen selv saken opp i en interpellasjonsdebatt våren 2023.

– Ingen responderte da heller. Bare statsråden svarte - og det var ikke mye positivt i det svaret, sier  Stordalen.

Veteranbiler - unik bilsamling selges

Fritak for avgift

Fremskrittspartiet foreslår nå også en endring av årsgrensen for veterankjøretøy fra 30 til 20 år.

– Med en gjennomsnittlig levealder på kjøretøy på 19,2 år, vil en årsgrense på 20 år for veteranstatus være bedre i samsvar med når kjøretøy i praksis går over til å bli entusiastkjøretøy. Med en stadig økende andel elbiler på norske veier ser vi særlig at bensinbiler går fra å være nyttekjøretøy til hobbykjøretøy – langt tidligere enn før, avslutter Stordalen. 

Bilklassikere solgt for spinnville priser

Video: Her ser vi nærmere på to fine Volvo-klassikere