Lover null tap av rekkevidde – etter 1.000 ladinger

Batterigiganten kommer med unik garanti.

TØYER GRENSENE: Kinesiske Yutong er første selskap som skal bruke det nye «superbatteriet» fra CATL. Foto: Skjermdump fra lanseringsvideoen
TØYER GRENSENE: Kinesiske Yutong er første selskap som skal bruke det nye «superbatteriet» fra CATL. Foto: Skjermdump fra lanseringsvideoen

Er du redd for at batteriet i elbilen din skal tape kapasiteten raskt, slik at rekkevidden blir dårligere og dårligere? Da kan det være greit å vite at nye elbiler som regel kommer med åtte års batterigaranti, eller minst 150.000 kjørte kilometer.

I disse garantiene ligger det som regel inne et visst tap, som du må forvente etter et antall kilometer, vanligvis 150-200.000 kilometer. Først når du nærmer deg 30 prosent tap, har du gode kort på hånden i en eventuell garantisak. 

NY TJENESTE: Meld deg på Brooms nyhetsbrev

1.000 ladesykluser uten tap

I praksis viser det seg heldigvis at de fleste batterier taper seg vesentlig mindre enn dette, men neppe så lite som CATL sitt nye «superbatteri». Her lover nemlig verdens største batteriprodusent at du vil oppleve null reduksjon i kapasiteten i løpet av de første tusen ladesyklusene.

Det tilsvarer 500.000 kjørte kilometer, hvis rekkevidden per fullading er 500 kilometer og man tømmer batteriet hver gang. Det er mye lenger enn de fleste personbiler kjører i løpet av hele levetiden.

Garantien gjelder videre i 15 år eller 1.500.000 kjørte kilometer, riktig nok med noe forventet reduksjon i kapasiteten etter tusen ladinger.

Dette bør få konkurrentene til å skjelve

Ulemper?

Men så er dette batteriet foreløpig ikke myntet på personbiler, men på busser og forskjellige klasser av vare- og lastebiler. Disse kjører som kjent ofte mye lenger enn personbiler. I første omgang har CATL levert batteriene til de kinesiske selskapene Yutong Bus og Yutong Heavy Industries.

Batteriet et såkalt litiumjernfosfat-batteri (LFP), som blir stadig mer utbredt på elbilfronten. Denne typen har nemlig flere fordeler i forhold til vanlige litium-ion batterier. De består blant annet av færre sjeldne metaller og er derfor billigere å produsere, de tåler flere ladesykluser og fulladinger, og er dessuten mye mer brannsikre. 

Ulempen har inntil nylig først og fremst vært mindre energitetthet, noe som gjør at batteriene blir større og tyngre, eller har mindre kapasitet. Men disse utfordringene har blitt vesentlig mindre den siste tiden.

Nå stuper batteriprisene

ELBUSSER: Kinesiske Yutong produserer elektriske busser og nyttekjøretøy.
ELBUSSER: Kinesiske Yutong produserer elektriske busser og nyttekjøretøy.

Forsinker faststoff ytterligere?

Utviklingen på litium-fronten, og da særlig for LFP, skjer nemlig raskt og med store skritt nå. Flere har derfor begynt å stille spørsmål om det i det hele tatt blir behov for å introdusere faststoffbatterier (solid state), som mange betrakter som neste generasjon batteriteknologi. 

For få år siden forventet flere selskaper å introdusere faststoffbatterier i markedet rundt 2025, men nå er det få som tror det vil skje i særlig stort omfang før tidligst 2030.

Disse er foreløpig langt dyrere å produsere, samtidig som forskjellene knyttet til energitetthet, ladehastighet og levetid stadig krymper. Dermed ser verken CATL eller andre store batteriprodusenter noen grunn til å rushe den nye teknologien. 

Om den siste utviklingen på LFP-fronten vil forsinke utrullingen av faststoffbatterier ytterligere, gjenstår imidlertid å se. De fleste virker i hvert fall å være enige om at teknologiene vil kunne leve side om side i mange år. 

Les mer her: Mercedes-sjefen overrasket over batteriutviklingen

Få også med deg dette tipset: