Kan bli en storselger i Norge

BEIJING (Broom / TV 2): Denne har «alt» norske kjøpere ser etter.

Kia har høstet mye god kritikk for EV6 og EV9  – foreløpig de to eneste modellen i den nye EV-serien fra bilprodusenten. Men senere i år kommer et tredje medlem, som ligger an til å bli en veldig interessant modell for det norske markedet.

Vi snakker om SUV-en EV5. Designet minner svært mye om sjuseteren EV9, men er altså mer kompakt og utstyrt med fem seter. 

ID.4-konkurrent

Bilen måler 461 centimeter i lengden, noe som plasserer den midt i det populære kompaktsegmentet. Den blir for eksempel fire centimeter kortere enn Skoda Enyaq og tre centimter lengre enn VW ID.4.

Broom er på plass under årets Auto China-messe i Beijing og der har Kia brukt store deler av sitt utstillingsområde til å vise fram nettopp EV5, i flere varianter og farger. 

Liker du slike saker? Meld deg på Brooms nyhetsbrev i dag!

Fortsetter etter bildekarusellen

KIA EV5: Sjekk bildene av neste elbil ut for Kia.

Tre utgaver

EV5 kommer med drift på to og fire hjul, og i tre utgaver: Standard, Long Range og Long Range AWD.

Standardutgaven er utstyrt med drift på forhjul og en motor som yter 160 kW (215 hestekrefter), og et 64 kWt-batteri.

Rekkevidden oppgis til 530 kilometer, målt etter den kinesiske CLTC-standarden. Vi vet at denne er litt vel optimistisk, så forvent en rekkevidde på rundt 450 kilometer målt etter europeisk standard (WLTP).

Long Range og Long Range AWD vil være utstyrt med en ekstra motor på bakakselen, og kombinert effekt blir 225 kW (308 hestekrefter).

Disse kommer med en større batteripakke på 88 kWt, som skal gi inntil 720 kilometer rekkevidde (650 på AWD), igjen målt etter kinesisk standard. Vi tipper WLTP-rekkevidden vil ligge på henholdsvis 600 og 550 kilometer, men dette må vi komme tilbake til senere.

På lading ligger Kia langt framme på hastighet. På EV5 Long Range og Long Range AWD lover de lading fra 30-80 prosent på 27 minutter, under optimale forhold.

EV9 kåret til Årets bil i verden

PRAKTISK: Både i baksetet og i bagasjerommet er det praktiske bord for passasjerene.
PRAKTISK: Både i baksetet og i bagasjerommet er det praktiske bord for passasjerene.

En rekke praktiske løsninger

Bilen har i tillegg flere helt spesielle egenskaper, som blant annet et fireliters kjøle/varmeskap i baksetet, og et bagasjegulv som kan omdannes til et bord. 

I forseteryggen skjuler det seg også bord som lett kan brettes ut for baksetepassasjerene. Baksetene kan i tillegg legges helt ned, slik at man kan bruke plassen bak til overnatting.

Tidligere ble det meldt at antallet knapper skulle reduseres kraftig i forhold til de øvrige modellene i EV-familien, men så vidt vi kan bedømme er det fortsatt fysiske knapper til de vanligste funksjonene. En del av dem er riktignok berøringsfelter som lyser opp når du starter bilen. 

En god del av betjeningen skjer også via skjermene, som skal få et helt nytt grensesnitt og mange nye funksjoner, lover Kia.

EV6: Her får du rett og slett mer enn du betaler for

Kommer i år

EV5 er ventet lansert i løpet av 2024. Kia understreker samtidig at det kan bli gjort endringer i spesifikasjonene før serieproduksjonen kommer i gang. Denne skal foregå både i Kina og i Sør-Korea.

Broom kommer tilbake med mer informasjon så snart vi får den. Inntil videre kan du se mer av EV5 i videoen under.

Les EV9-testen: En av de beste familiebilene du kan kjøpe akkurat nå

Broom er i Kina for å stifte nærmere bekjentskap med EV5: