Test: Maserati Grecale Folgore

Her må du forvente lange blikk

Vi har endelig fått kjøre Maseratis elektriske SUV på norske veier.

Det går mindre enn fem minutter, før jeg får tommel opp fra en fotgjenger som har lagt merke til bilen. Litt senere kjører en kar opp på siden av meg på motorveien – bare for å vinke og gi tommel opp, han også. 

Maserati har den effekten på folk. Testbilen, med sin perlemoraktige lakk og bronsedetaljer, ser majestetisk og eksklusiv ut. 

Egentlig er jo Grecale Folgore en «vanlig» SUV. En familiebil. Folgore betyr lyn på italiensk – og forteller oss at den er elektrisk.

Likevel, det er fortsatt en Maserati – og dermed alt annet enn vanlig. Og den vil åpne noen dører som tidligere har vært stengt for det italienske merket i Norge.

Faktisk snakker vi allerede historisk høyt salg.

Selv Maserati skal snart bort fra bensinmotor

Alt er relativt

Før vi går videre, minner vi om at vi snakker om et av verdens mest eksklusive bilmerker. Maserati produserer få biler – nettopp fordi kjøperne skal føle at de har noe annet enn alle andre. 

Velger du en Grecale Folgore, har du tatt et svært bevisst valg. Den forteller noe om hvem du er. 

Så til tallene. Den norske importøren får kun rundt 60 biler i 2024. 25 av disse er allerede solgt. De fleste har kjøpt uten en gang å ha kjørt den.

Så sterk er merkevaren og auraen rundt Maserati.

- Denne drar damer!

LETT Å FINNE: Du tar ikke feil av bilen din på parkeringsplassen, hvis du har en Maserati.
LETT Å FINNE: Du tar ikke feil av bilen din på parkeringsplassen, hvis du har en Maserati.

På plass i Norge

Vi har tidligere kjørt Grecale Folgore på italienske veier. Men nå er det tid for en test hjemme i Norge. 

Hvordan er forbruket? Hva med kjøreegenskapene på svingete veier – og komforten på lengre turer? Vi har også sett nærmere på hurtiglading. 

Dette er altså en korttest. For en mer utfyllende test av Grecale - kan du klikke her

PS: Vi har også testet Grecale med en hylende bensinmotor. Den kan du lese mer om her.

Hva er nytt:

Nå får vi altså norsk asfalt under hjulene på Grecale Folgore. Mer spesifikt norske vårveier. Flere steder betyr det ganske humpete underlag – tidvis preget av telehiv og sprukket asfalt. 

Her trives ikke vår eksotiske venn fra Italia seg aller best. Vi minnes på det vi fikk inntrykk av på lanseringen i Italia: Dette er en bil med stramt oppsett. Maserati vil at den skal være sporty. Og det er den. 

Løsningen om du vil ha mer komfort fra luftfjæringen, er at du setter den i offroad-modus. Da heves den – og det blir lengre fjæringsvei. 

Noen komfortkonge blir den likevel aldri. 

SPORTY: Designet lyver ikke – denne bilen er sportslig på veien. Er underlaget jevnt og fint, kan du virkelig kose deg i svingene.
SPORTY: Designet lyver ikke – denne bilen er sportslig på veien. Er underlaget jevnt og fint, kan du virkelig kose deg i svingene.

Svinger du av småveiene og kommer deg ut på en god riksvei eller motorvei, blir det noe annet. Da er ikke komforten noe problem. Og er du heldig nok til å finne svingete veier med jevnt og fint underlag, kan du også kose deg med aktiv kjøring. Da velger du kjøreprogrammet som heter Sport. Her strammes styringen og de fire aktive støtdemperne og luftfjæringen jobber med å hindre krenging.

Maserati har ikke jukset med styrefølelsen – og lavt tyngdepunkt hjelper til med å minske følelsen av en stor og tung bil. 

Vekten på 2,3 tonn blir imidlertid tydelig når du skal bremse hardt, eller kommer til en hårnålssving. Så vær våken! 

Regenereringen justeres med hendler bak rattet. Men helt en-pedals-kjøring blir det aldri.

Farten merker du ikke så mye til. Det er stille i bilen. Men utenfor flyr omgivelsene fort forbi, og røper at det går unna. Om du gir full gass, går 0-100 km/t på 4,1 sekunder.

Forbruket er ikke lavt. På papiret står det 24 kWt per 100 kilometer. Men batteripakken er stor, slik at du skal få bra rekkevidde, likevel. 501 kilometer er riktignok med 19-tommers felger. 

Vi mistenker at ingen vil gå for det alternativet. I alle fall ikke til sommerdekkene. På vinterføret kan det imidlertid være en tredelt fordel med mindre felger. Da får du både bedre rekkevidde, mindre hkulstøy og mer gummi til å absorbere issvullene som måtte dukke opp.

Når vi tar med bilen på testløypa på 100 kilometer – med blanding av motorvei og småveier – ender vi faktisk rett under oppgitt forbruk: 23,8 kW. Det forventet vi ikke. Testbilen har 20-tommers felger.

Her er SUVen for de som vil skille seg ut i hyttegrenda

PENT: Interiøret i Grecale er forseggjort og oser premium.
PENT: Interiøret i Grecale er forseggjort og oser premium.

Det er riktignok tørt og fint vær – men ikke mer enn 8-10 varmegrader. Bilen står i GT-modus – altså det vanlige kjøreprogrammet.

Ellers i testperioden ligger forbruket noe høyere. Og det virker som om realistisk rekkevidde ligger et sted rundt 450 kilometer under rådende forhold. 

Akkurat som resten av bilen, er også setene ganske faste i stoppen. Det går likevel ikke på akkord med komforten. God sidestøtte og justeringsmuligheter. 

Hurtiglading får vi ikke testet, fordi kabelen nekter å koble seg på bilen. Men vår gode kollega i Motor, Morten Abrahamsen, gjorde det. Han deler følgende informasjon med oss:

Vi ladet den med 15 prosent igjen på batteriet. Den startet på 145 kW, og holdt seg rett under 150 til 36 prosent, så falt det litt, for så å øke til rundt 140 ved 60 prosent. Etter det falt det jevnt mot 100 kW, da den passerte 80 prosent.

Med andre ord ikke så høy fart, men i det hele ganske jevnt. Anslår rundt 30 minutter fra 10-80 prosent.

Slett ikke ille, med tanke på hva bilen er oppgitt til. 

Les vår test av Maserati SUV-en Levante her:

DIGITALT: Du har ulike valgmuligheter for de digitale instrumentene. Head up display er også på plass.
DIGITALT: Du har ulike valgmuligheter for de digitale instrumentene. Head up display er også på plass.

Men altså et godt stykke bak Porsche Macan – med sitt 800 Volt-system. Den tar imot opptil 270 kW. Og skal klare 10-80 prosent på 21 minutter.

Hjemmeladingen vinner imidlertid Maseratien. Den klarer nemlig opptil 22 kW. Det er dobbelt så raskt som Macan. 

Plass og praktiske løsninger kan du lese mer om her

Bilen for deg hvis ...

Du liker å skille deg ut og setter pris på design

Ikke bilen for deg hvis ...

Målet er få den mest komfortable og nyskapende elbilen

SMART: Maserati har laget en «lomme» til ladekablene i bagasjerommet. Vesken festes via magneter. Smart!
SMART: Maserati har laget en «lomme» til ladekablene i bagasjerommet. Vesken festes via magneter. Smart!

Konklusjon:

Maserati sikter på et langt større marked i Norge med Grecale Folgore enn de har gjort før. En praktisk SUV med god plass, flott design og sporty egenskaper.

Den vil selvsagt aldri bli et vanlig syn på veien. Noe av grunnen er at den produseres i et svært begrenset opplag, og at Maserati i Norge bare har tilgang til 60 av disse bilene. 

I tillegg lanseres den omtrent samtidig med den største konkurrenten, elektriske Porsche Macan. Sistnevnte vil helt klart få et langt større volum. Kanskje er det nettopp derfor rundt 60 nordmenn vil gå for Maseratien ...

Finnes knapt i Norge – men nå kan det endre seg

Eierne mener

I Brooms bilguide, kan norske eierne selv fortelle om bilene sine. Omtrent som en Tripadvisor for bil. Så langt har vi fått inn over 13.000 omtaler!

BARSK: Den elektriske varianten av Grecale har nesten samme design på grillen som utgaven med bensinmotor. Dette ser barskt ut.
BARSK: Den elektriske varianten av Grecale har nesten samme design på grillen som utgaven med bensinmotor. Dette ser barskt ut.

Du kan også fortelle om bilen din: Klikk her - det er fort gjort.

Det ligger inne 10 vurderinger av denne modellen - les hva eierne mener her.

Maserati Grecale Folgore

Motor og ytelser:

  • Motor: 2 x elelektrisk
  • Effekt: 550 hk
  • 0-100 km/t: 4,1 sekunder
  • Toppfart: 220 km/t
  • Forbruk: 24 kWt per 100 kilometer

Batteri/lading:

    Batteripakke: 105 kWt

    Rekkevidde: 501 km (WLTP)

    Hurtiglading: 150 kW

    Ombordlader: 22 kW

Mål, vekt og volum:

  • Lengde x bredde x høyde: 485 x 216 x 165 cm
  • Bagasjerom: 535 liter
  • Vekt: 2.480 kilo
  • Tilhengervekt: 1.800 kilo
  • Taklast: Ikke tillatt

Pris:

  • Startpris: 1.370.000 kroner

Oppgitt vs målt:

Målt forbruk* 23,5 kWt/100 km

* = Vi kjører alle testbilene i egen testløype, som inkluderer motorvei, småkjøring og landevei, og forsøker å gjøre det så likt som mulig.

NB: Forbruket påvirkes likevel av ytre faktorer, som temperatur, vær, kjøreforhold, trafikk og kjøremønster.

Se videotesten av Grecale Folgore her: