Flere og flere svensker snur ryggen til elbil

Store endringer hos våre naboer i øst.

SVIKT: Svenskene har et helt annet forhold til elbil enn vi nordmenn har. Der blir stadig flere kritiske til konseptet.
SVIKT: Svenskene har et helt annet forhold til elbil enn vi nordmenn har. Der blir stadig flere kritiske til konseptet.

Mens elbilsalget går så det gnistrer i Norge, er det blitt langt mindre futt over salget – og holdingene til elbil – i Sverige.

Circle K gjør hvert år en kundeundersøkelse i samarbeid med Kantar Media. Årets tall avslører at bilistene som tror at elbil vil være dominerende i trafikken i 2030 synker – for andre år på rad. De siste to årene har andelen som har tro på elbilen gått fra 23 til bare 10 prosent.

Videre er det 19 prosent som sier at de har blitt mer negative til elbiler det siste året. I fjor var det 13 prosent som mente det samme.

Bilsalget: Færre kjøper elbil

– Overraskende

Kommunikasjonssjef i Circle K, Erika Albansson Söderlund, mener undersøkelsen og sykende elbilsalg viser en generell negativ trend rundt troen på elbiler.

– Vi har alt sett at nybilsalget av elbil har gått ned på privatmarkedet. Nå viser det seg også at holdningene knyttet til elbil er mindre positiv. Det er overraskende at såpass mange sier at de har fått en mer negativ innstilling til elbiler, sier hun til Teknikens Värld.

NY TJENESTE: Meld deg på Brooms nyhetsbrev

SOLGT BRA: Elektriske Volvo XC40 er en av elbilene som har markert seg godt på salgsstatistikkene i Sverige. Men overgangen til elektriske går absolutt ikke helt på skinner.
SOLGT BRA: Elektriske Volvo XC40 er en av elbilene som har markert seg godt på salgsstatistikkene i Sverige. Men overgangen til elektriske går absolutt ikke helt på skinner.

Fjernet elbil-fordelene

Elbilsalget i Sverige endret seg, da myndighetene fjernet insentivordinger som ga elbilene pris- og bruksfordeler i 2022. 

Fra en andel på 42 prosent i mars 2023, falt det til 36 prosent i mars i år.

Ser vi på første kvartal under ett, faller elbilsalget i Sverige med 19,4 prosent. Det er en betydelig endring, etter flere år der pilene bare har pekt oppover.

Bilgigant med dyster elbil-spådom

Vil ha insentiver

Den viktigste grunnen til at svenske bilkjøpere styrer unna elbiler, er prisen. De er rett og slett for dyre.

I Circle Ks undersøkelse spurte man om det ville være aktuelt å kjøpe elbil om insentivordningen gjeninnføres. Til dette svarer 40 prosent ja. 

Samtidig er det litt uenighet om hvem som eventuelt skal stå for finansieringen av en slik ordning. 50 prosent av de spurte mener at det ikke er myndighetenes ansvar å betale for en slik løsning.

– Vår tolkning av svarene er likevel at det ville øke interessen for elbil, om vi gjeninnførte klimabonusen, fortsetter Albansson Söderlund.

For dyre? Dette regnes som den største elbil-bremsen

Dyrere med elbil

Nybilsalget i Sverige generelt er tyngre nå, enn før. Dyrtid og høye renter merkes også godt i Sverige. Totalsalget av nye biler er ned 20 prosent så langt i år. Det er også en klar tendens mot at kundene velger rimeligere biler. 

Det slår direkte ut for elbilene som fortsatt i de fleste tilfeller er dyrere enn tilsvarende biler med forbrenningsmotor. 

I Norge er momsfritak (opp til 500.000 kroner) svært viktig for å kompensere for dette. Men noen slik ordning har man ikke i Sverige, dermed blir også elbilene relativt sett dyrere.

Prisen på brukte elbiler har kollapset i Europa

 Vi ser nærmere på en populær bruktbil – som er elektrisk: