Disse lever farligst i trafikken

Den positive utviklingen har stoppet opp.

STOPPET OPP: Risikoen for å bli drept eller skadet i trafikken har blitt betydelig mindre gjennom årene. Men for én gruppe har det nå stoppet opp. Illustrasjonsfoto.
STOPPET OPP: Risikoen for å bli drept eller skadet i trafikken har blitt betydelig mindre gjennom årene. Men for én gruppe har det nå stoppet opp. Illustrasjonsfoto.

Risikoen for å bli skadet eller omkomme i trafikken i Norge har sunket jevnt de siste 30 årene. Kombinasjonen av sikrere biler og tryggere veier har bidratt til det. 

Men for én gruppe har den positive utviklingen stoppet opp. Det gjelder unge bilførere, viser en  ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI), laget på oppdrag fra Statens vegvesen.

–  Dette er en utvikling som bekymrer og opptar oss. At risikoen stagnerer betyr at vi må gjøre mer av det vi vet virker for å nå nullvisjonen, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen. 

Skal andre tiltak til

Frem til 2018 var det markant nedgang i risikoen for unge trafikanter.

–  Noe av årsaken til nedgangen kan være at bilene har blitt tryggere og har fått bedre førerstøttesystemer. Bedre og mer holdningsbasert kjøreopplæring har også gitt de unge gode forutsetninger for å bli trygge sjåfører. De sosiale medienes inntog på 2000-tallet har også gjort det enklere å avtale sjåfør i helgene, slik at man unngår promillekjøring, sier Ranes, i en pressemelding.

Nå er gevinsten av disse tiltakene tilsynelatende «tatt ut», og det skal andre ting til for å redusere risikoen ytterligere for at de unge.

En av fem har kommet over i motsatt kjørefelt

VIKTIG: God føreropplæring anses som svært viktig for å redusere risikoen for ferske sjåfører i trafikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIKTIG: God føreropplæring anses som svært viktig for å redusere risikoen for ferske sjåfører i trafikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Kallestad, Gorm

Verre for MC

– Noe av det vi ser på er å styrke opplæringen i trafikksikkerhet fra tidlig alder i skolen. I tillegg gjennomfører vi et utstrakt holdningsskapende arbeid for å bidra til at sjåførene overholder fartsgrensen og holder oppmerksomheten på veien. Vi vet at mange ulykker kan unngås dersom du har oppmerksomheten på veien og tilpasser farten etter forholdene,  sier Ranes.

Utviklingen har heller ikke vært positiv for MC de senere årene. Rapporten viser generelt ganske små endringer i risiko for trafikkulykker fra 2018 til 2022, og for lett og tung MC er det en svak økning. Det er mange ganger høyere risiko for å bli skadet på MC enn det er i bil.

Den gode nyheten er at rapporten viser at risikoen for å bli skadd eller drept på veiene er redusert for syklister og gående de senere årene. Men med nullvekstmålet i byområdene, som betyr at veksten i persontransport skal tas med kollektiv, sykling og gange, blir det stadig flere myke trafikanter.

Dette er en ønsket utvikling, men betyr også at oppmerksomheten på de myke trafikantene må styrkes.

Nytt utstyr gir 40 prosent færre ulykker

FARLIG: Det er mye høyere skaderisiko på MC, enn på bil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
FARLIG: Det er mye høyere skaderisiko på MC, enn på bil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Beregner risiko

Transportøkonomisk institutt har jevnlig oppdatert beregninger av risiko for ulykker og skader i norsk veitrafikk. Denne rapporten er den niende i rekken siden 1988. Grunnlaget for risikoberegningene er offisielle tall for trafikkulykker og skader, tall for trafikkomfang hentet fra de nasjonale reisevaneundersøkelsene (RVU) og fra TØI sin statistikk over transportytelser i Norge. 

Rapporten er basert på politiregistrerte ulykker, som betyr at det kan være underrapportering av sykkelulykker. Singelulykker med fotgjengere er ikke er definert som trafikkulykker, og er derfor ikke med.

– Slik kunne vi unngått mange tragiske ulykker

Video: Krasjer minst én splitter ny bil hver dag