Dette var en ekte direktørbil

BMW 7-serie imponerte også med supre kjøreegenskaper.

EKSKLUSIV: BMW 7-serie av 1986-årgang var en flott bil, med et ytre design som oste premium - og høy pris. Foto: BMW
EKSKLUSIV: BMW 7-serie av 1986-årgang var en flott bil, med et ytre design som oste premium - og høy pris. Foto: BMW

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 55 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gang handler det om møtet med en BMW 735i i 1986.

Det var like etter at den nye E32-generasjonen fra BMW var lansert at kollega og kompis Arne Bru og jeg satte kursen for Tyskland for en ukes reportasjeturné for Vi Menn, med avtaler blant annet i München, Stuttgart og Ingolstadt. En av avtalene handlet altså om noen dagers testkjøring av BMWs nye direktørbil, den nye generasjonen av 7-serien.

Det ble ikke tøffere ved inngangen til 80-tallet

Saab 9000 Turbo

Vår vane tro, reiste vi med bil – ikke noe fly for oss den gangen, nei! Flyturer ble det mer enn nok av ellers i året, så det var med noe nær feriefølelse vi benket oss til middag i restauranten ombord på Kronprins Harald underveis mot Kiel. Kalenderen viste såpass godt utpå høstparten at bladene hadde begynt å gulne, den tiden på året Arne likte aller best.

Vår firehjulte turpartner var, så vidt jeg kan huske, en Saab 9000 Turbo.Slett ikke noen dårlig direktørbil, det heller!

ELEGANT: En bil som denne flagget at her kom det en med god råd. Sånn sett ble det litt misvisende reklame i mitt og Arnes tilfelle... Foto: BMW
ELEGANT: En bil som denne flagget at her kom det en med god råd. Sånn sett ble det litt misvisende reklame i mitt og Arnes tilfelle... Foto: BMW

Pluss/minus 200 km/t

Likevel hadde vi nok forventninger til noe annet og mer da vi fikk overlevert vår BMW 735i i München, og det kan like godt sies med en gang at det nye BMW-flaggskipet sto til forventningene – og litt til! «Litt til» sikter for øvrig til de skarpe kjøreegenskapene den store og litt tunge bilen oppviste under noen dagers strålende moro i – og ved foten av – Alpene.

Den som har kjørt en del på Autobahn på andre tider av året enn høysommer, har trolig støtt på de litt spesielle, lokale tåkebankene som ofte kommer litt brått på. Særlig når man durer av gårde med marsjfart på pluss/minus 200 km/t...

Stine elsker den gamle BMW'en sin

Ubehagelig

Det var en del slike vi møtte denne gangen også, på en tur nordover fra München til Ruhr-området på kveldstid. Omtrent halvveis dukket de opp, og gjorde spenningen høyere – og hastigheten atskillig lavere. Rett som det var klart og fint, dundret vi inn i neste tåkebanke, med øyeblikkelig tap av sikt. Dårlig nok med sikt var det vel saktens inne i bilen også, med en pasjonert piperøyker (Arne) og en som gjorde sitt beste for å holde Dunhill-fabrikken i gang (meg)...

Min venn Arne, som dessverre forlot oss så altfor tidlig, var en våken og reaksjonssterk – men også ganske offensiv sjåfør. Likevel klarte tåkeetappen å senke snittfarten vår en del på veien mot Düsseldorf denne kvelden. Om den sank mest når Arne kjørte – eller når jeg hadde rortørn – kan jeg ikke med sikkerhet si. Men jeg husker fortsatt godt hvor ubehagelig denne sikt på/sikt av-kjøringen var.

Den var verdens raskeste bil med dieselmotor

Palme – og Tsjernobyl

1986 var for øvrig året da det ble satt en salgsrekord for nye personbiler her i landet som først nå nylig ble slått! Etter sju fete år, fulgte imidlertid sju magre; i alle fall opplevde vi til litt inn på 1990-tallet årlig personbilsalg helt ned på 50.000- og 60.000-tallet! Og 1986 var året da Europas første bompengering ble åpnet. Det er ikke poeng å hente for å gjette/huske i hvilket land og hvilken by dette skjedde. Men svaret er, som mange vet, Bergen i Norge.

Andre begivenheter dette året som har festet seg i minnet, er mordet på Olof Palme og Tsjernobyl-ulykken, tidenes største kjernekraftulykke som gjorde beckerel til et mye brukt – og fryktet - ord.

FUNKSJONELT: Slik tok det seg ut fra førersetet, i en førerplass som var blant de aller beste på markedet. Foto: BMW
FUNKSJONELT: Slik tok det seg ut fra førersetet, i en førerplass som var blant de aller beste på markedet. Foto: BMW

Rekkesekser med 211 hk

Men altså, det var denne BMW 735i, da! Et formidabelt kjøretøy på sin tid, og en modell som virkelig markerte seg i luksussegmentet, med godt over 310.000 biler produsert i perioden 1986 – 1994. Jeg hadde knapt trodd det fantes så mange direktører...

BMW 7-serie i E32-generasjonen kom med spennende motoralternativer fra lanseringen. Det handlet om rekkeseksere med 188 eller 211 hk (730i og 735i), og den fantastiske V12-motoren på 5 liter med 300 hk. Sistnevnte var ellers første tyske personbil med V12-motor etter andre verdenskrig. Den var dessverre ikke tilgjengelig for oss, men vi var absolutt på den grønne gren også med rekkesekseren på 211 hk, og med et maksimalt dreiemoment på 305 Nm.

Her får du noe helt annet enn du tror

Helt innafor!

Her er det verdt å minne om at familiebiler – selv store – med motoreffekt over 200 hk slett ikke var hverdagskost midt på 1980-tallet. Det var derfor med en ikke ubetydelig kongefølelse Arne og jeg suste av gårde på Autobahn sør i Tyskland disse dagene!

Selv om BMW’en var både stor og tung, leverte den 0-100 km/t på spenstige 8,3 sekunder – og bare sekundet mer med automatgir. Toppfart på 230 km/t var også «helt innafor» for to fartsglade motorjournalister som så vidt hadde passert 40-årsmerket!

SINNA: Frontuttrykket til en BMW 7-serie av 1986-årgang fulgte klassisk BMW-oppskrft, noe som lett etterlater et litt sinna, aggressivt inntrykk. Foto: BMW
SINNA: Frontuttrykket til en BMW 7-serie av 1986-årgang fulgte klassisk BMW-oppskrft, noe som lett etterlater et litt sinna, aggressivt inntrykk. Foto: BMW

Første V8 siden 1960-tallet

Noe av det som kanskje imponerte oss mest, var likevel kjøreegenskapene på svingete småveier langs foten av Alpene. Det var nesten utrolig hvor kjapp og smidig den store luksussedanen var under mer krevende veiforhold. Her var det både veigrep av høy klasse og topp styrefølelse.

Det var forresten ganske så mye mer som forsterket kongefølelsen i denne bilen. Bilen var første BMW med adaptiv fjæring og elektronisk støtdemperkontroll. Antispinn og to-sone klimakontroll var også med på å gjøre turen ekstra hyggelig. Året etter vår testtur kom også V8-motor, BMWs første av det slaget siden tidlig 1960-tall.

Dette var starten på en kjempesuksess

Stor og tung

Doble ruter for ekstra støydemping og xenon hovedlykter kom også først på E32, men ikke før i 1991.

Bilen vi kjørte fulgte tradisjonell oppskrift for store personbiler, med motor foran og bakhjulsdrift. Girkassen på prøvebilen var femtrinns manuell, men bilen kunne også leveres med 4- eller 5-trinns automatgir. Stor var den – 4,91 m lang og 1,85 m bred. Høyden var 1.40 m og akselavstanden var 2,83 m. Størrelse gir selvsagt også vekt, og i dette tilfellet var egenvekten 1.600 kg, og tillatt totalvekt 2.150 kilo.

Gjett om dette vakte oppsikt på 80-tallet

BMW 735i - noen tall

Motor: 6 sylindre i rekke. 3430 cc. 211 hk. Maks dreiemoment 305 Nm ved 4000 o/min.

Drivverk: Bakhjulsdrift, 5-trinns manuell girkasse eller 4- eller 5-trinns automatgir. Antispinn.

Dekk: 225/60 R15S

Lengde x bredde x høyde: 4,91 x 1,85 x 1,40 m

Akselavstand: 2,83 m

Egenvekt: 1.700 kg

Bagasjerom: 500 liter

Akselerasjon 0-100 km/t: 8,3 sekunder

Toppfart: 230 km/t

Bensinforbruk, blandet kjøring: 1,2 l/mil.

Slik var det å kjøre elbil - for 46 år siden

Video: BMW henter tilbake et klassisk navn